Данас пресуда за специјалце МУП-а

Окружни суд у Бањалуци је изрицање пресуде бившим специјалцима Министарства унутрашњих послова Републике Српске (МУП РС) оптуженим за пљачку 617. 000 КМ заказао за данас.

Република Српска 26.03.2018 | 08:39
Данас пресуда за специјалце МУП-а
Јавни тужилац Живана Бајић казала је у завршној ријечи да је кривица Владана Малића, Горана Параша, Александра Поповића и Олега Банде доказана и да они требају бити проглашени кривим, док су одбране навеле да није јасно ко је оштећени у случају пљачке јер Тужилаштво уопште није понудило ниједан доказ о власништву новца, преноси БИРН БиХ.

За оружану пљачку 617.000 КМ извршену на аутопуту Бања Лука – Босанска Градишка у септембру 2015. године оптужени су бивши специјалци МУП-а РС Владан Малић, Горан Параш и Александар Поповић и цивил Олег Банда.

Они су након првостепеног поступка били осуђени на укупно 42 године затвора, али је Врховни суд РС у фебруару ове године укинуо пресуду и вратио суђење на почетак.

Прије изношења завршних ријечи, Данијел Кузмић, свједок покајник јавног тужилаштва, кажњен је новчано у износу 3.000 КМ због шутње на сва питања која му је поставио тужилац.

Бивши радник Сецтор Сецуритyја Кузмић раније је до детаља говорио о својој улози у оружаној пљачки 617.000 КМ, али је у поновљеном поступку одбио одговарати на питања.

Кузмић је шутио и након што га је у више наврата упозорила суткиња Олга Пантић да ће бити новчано кажњен, што је на крају и учињено.

"Ви нисте дужни одговарати на питања и причати о стварима изван оквира споразума о признању кривице који сте потписали с Тужилаштвом, да ли сте ме разумјели?”, питала је суткиња Пантић наилазећи сваки пут на шутњу, након чега је одлучила да свједока казни новчано.

Тужилац Бајић је, након одбијања Кузмића да свједочи, прочитала дио исказа који је дао током истраге, а у којем је детаљно навео како га је уочи оружане пљачке ангажовао бивши специјалац и оптужени Поповић те да је за своју улогу, односно јављање када креће конвој с новцем, исплаћен 30.000 еура.

На читање исказа одбрана оптужених је приговорила, истакнувши да то није у складу са законом.

"Знам да моји брањеници немају ништа са шутњом свједока, али ми не знамо да ли Кузмић шути јер има одређених проблема или је процесно неспособан. Он је свједок Тужилаштва, а праве разлоге требао је утврдити Суд”, изјавила је адвокат Јадранка Ивановић.

Извор: Фена

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Вупер

26.03.2018 06:53

Ција лова нико несме реци, суд то неинтересује има задатак да било како то приведе крају. Дје ба лова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мами

26.03.2018 08:03

Мене интересује само једно. На конкурсу за полицајца у ДГС-у, може ли проћи кандидат који баш није у пливању добар, а све друго ок. Ако не исплива у одређеном времену буде ли елиминисан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фредом

26.03.2018 08:12

Дајте ослободите људе... Кад могу ови на власти пљацкат а да им нико не суди, засто неби могли и они. и то за биједних 600к марака

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОВО САМО ИМА КОД НАС

26.03.2018 08:16

АКО СЕ НИЈЕ ЈАВИО ВЛАСНИК ЛОВЕ А И ТУЗИЛАСТВО НИЈЕ ТО МОГЛО УСТАНОВИТИ, ЗНАЦИ НИКО ЈЕ НЕ ПОТРАЗУЈЕ, СВИ КУЋИ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Меха

26.03.2018 08:28

Па они раде само посао за који су плацени. ОСЛОБОДИТИ ПРОФЕСИОНАЛЦЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Френд

27.03.2018 06:29

Невини људи

Name

Па

26.03.2018 09:06

Нико није крив док му се супротно не доказе, скоцило се они су они су, ја сам мислио да јесу е сад...одкуд знас, ако доказете казните их, ако не доказете врацај на посао и плацај људима одстету, мада ако су невини стета је велика

ОДГОВОРИТЕ