Danas presuda za specijalce MUP-a

Okružni sud u Banjaluci je izricanje presude bivšim specijalcima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) optuženim za pljačku 617. 000 KM zakazao za danas.

Republika Srpska 26.03.2018 | 08:39
Danas presuda za specijalce MUP-a
Javni tužilac Živana Bajić kazala je u završnoj riječi da je krivica Vladana Malića, Gorana Paraša, Aleksandra Popovića i Olega Bande dokazana i da oni trebaju biti proglašeni krivim, dok su odbrane navele da nije jasno ko je oštećeni u slučaju pljačke jer Tužilaštvo uopšte nije ponudilo nijedan dokaz o vlasništvu novca, prenosi BIRN BiH.

Za oružanu pljačku 617.000 KM izvršenu na autoputu Banja Luka – Bosanska Gradiška u septembru 2015. godine optuženi su bivši specijalci MUP-a RS Vladan Malić, Goran Paraš i Aleksandar Popović i civil Oleg Banda.

Oni su nakon prvostepenog postupka bili osuđeni na ukupno 42 godine zatvora, ali je Vrhovni sud RS u februaru ove godine ukinuo presudu i vratio suđenje na početak.

Prije iznošenja završnih riječi, Danijel Kuzmić, svjedok pokajnik javnog tužilaštva, kažnjen je novčano u iznosu 3.000 KM zbog šutnje na sva pitanja koja mu je postavio tužilac.

Bivši radnik Sector Securityja Kuzmić ranije je do detalja govorio o svojoj ulozi u oružanoj pljački 617.000 KM, ali je u ponovljenom postupku odbio odgovarati na pitanja.

Kuzmić je šutio i nakon što ga je u više navrata upozorila sutkinja Olga Pantić da će biti novčano kažnjen, što je na kraju i učinjeno.

"Vi niste dužni odgovarati na pitanja i pričati o stvarima izvan okvira sporazuma o priznanju krivice koji ste potpisali s Tužilaštvom, da li ste me razumjeli?”, pitala je sutkinja Pantić nailazeći svaki put na šutnju, nakon čega je odlučila da svjedoka kazni novčano.

Tužilac Bajić je, nakon odbijanja Kuzmića da svjedoči, pročitala dio iskaza koji je dao tokom istrage, a u kojem je detaljno naveo kako ga je uoči oružane pljačke angažovao bivši specijalac i optuženi Popović te da je za svoju ulogu, odnosno javljanje kada kreće konvoj s novcem, isplaćen 30.000 eura.

Na čitanje iskaza odbrana optuženih je prigovorila, istaknuvši da to nije u skladu sa zakonom.

"Znam da moji branjenici nemaju ništa sa šutnjom svjedoka, ali mi ne znamo da li Kuzmić šuti jer ima određenih problema ili je procesno nesposoban. On je svjedok Tužilaštva, a prave razloge trebao je utvrditi Sud”, izjavila je advokat Jadranka Ivanović.

Izvor: Fena

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Vuper

26.03.2018 06:53

Cija lova niko nesme reci, sud to neinteresuje ima zadatak da bilo kako to privede kraju. Dje ba lova

ODGOVORITE
Name

Mami

26.03.2018 08:03

Mene interesuje samo jedno. Na konkursu za policajca u DGS-u, može li proći kandidat koji baš nije u plivanju dobar, a sve drugo ok. Ako ne ispliva u određenom vremenu bude li eliminisan.

ODGOVORITE
Name

fredom

26.03.2018 08:12

Dajte oslobodite ljude... Kad mogu ovi na vlasti pljackat a da im niko ne sudi, zasto nebi mogli i oni. i to za bijednih 600k maraka

ODGOVORITE
Name

OVO SAMO IMA KOD NAS

26.03.2018 08:16

AKO SE NIJE JAVIO VLASNIK LOVE A I TUZILASTVO NIJE TO MOGLO USTANOVITI, ZNACI NIKO JE NE POTRAZUJE, SVI KUĆI .

ODGOVORITE
Name

Meha

26.03.2018 08:28

Pa oni rade samo posao za koji su placeni. OSLOBODITI PROFESIONALCE

ODGOVORITE
Name

Frend

27.03.2018 06:29

Nevini ljudi

Name

Pa

26.03.2018 09:06

Niko nije kriv dok mu se suprotno ne dokaze, skocilo se oni su oni su, ja sam mislio da jesu e sad...odkud znas, ako dokazete kaznite ih, ako ne dokazete vracaj na posao i placaj ljudima odstetu, mada ako su nevini steta je velika

ODGOVORITE