“Зелмајергејт” потреса Брисел

У Бриселу се не стишава бура око вртоглавог успона Нијемца Мартина Зелмајера на позицију главног секретара Европске комисије.

Свијет 26.03.2018 | 08:06
“Зелмајергејт” потреса Брисел
Као спорно се истиче начин на који је дошао на ту функцију. Он је донедавно био шеф кабинета предсједника Европске комисије Жан-Клод Јункера, а медији спекулишу да би афера “Зелмајегејт” могла да угрози кредибилитет европских институција.

Споран је начин на који је Зелмајер прије мјесец дана именован умјесто досадашњег главног секретара Холанђанина Алексендра Италиенера, који се неочекивано повукао.

Италиенера је најприје постављен за замјеника главног секретара Комисије, а девет минута касније на истој сједници Јункер је објавио да Италиенер подноси оставку и на његово мјесто се именује Зелмајер.

Европски парламент затражио је истрагу тим поводом и послао Комисији упитник на 134 странице, преноси Политико.

Парламентарци ће сљедеће недјеље одржати саслушање о том питању на које су позвали и Гинтера Етингера, комесара задуженог за људске ресурсе.

“Начин на који је Мартин Зелмајер именован доводи до непоштовања европских институција. Ако је ова процедура у складу са правилима, онда правила морају да се мијењају”, рекао је посланик Зелених Свен Гиголд, пренио је ББЦ.

Питање о именовању Зелмајера постављено је недавно и европским лидерима на конференцији за медије у Бриселу.

Француски предсједник Емануел Макрон је апеловао на транспарентност и похвалио слободу извјештавања, наводећи да разумије реакције на Зелмајерово убрзано напредовање.

Меркелова је била опрезнија и окарактерисала свог земљака као некога ко “доноси одлуке на веома европски начин”.

За Зелмајера се заложио и сам Јункер који је, како су пренијели медији, колегама из Европске народне партије у четвртак рекао да ће отићи ако Зелмајер буде морао да напусти свој нови постао.

Данас се огласила и Европска комисија, наводећи да је одлука о његовом именовању донесена у “пуној сагласности” са регулативом ЕУ.

Комисија је негирала да је Зелмајеру посао понуђен прошле године, али је рекла да је он знао да Италиенер планира да се пензионише, јер је Холанђанин о томе обавијестио Јункера, а он свог савјетника.

Извор: Тањуг

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

чуј

26.03.2018 06:31

Наређено. Шта је ту чудно. Зна се ко управља Свијетом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

26.03.2018 07:58

А почетак краја ЕУ...на жалост нећемо осјетити дашак законитости да савладамо ову нашу багру...али ваљда ће ми се изборит са Базама,Канала,Теоријама,Клошарцима,Стевандић,Митровић има,Цвијановићима,Радишићима,и свеколиком братијом ...!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

26.03.2018 08:02

Хехе. Ма не. Код њих нема корупције, добро лобирање, намештање, довођење и подвођење то може

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Гуја

26.03.2018 08:58

Па ништа чудно. Јункер га мало више пута штипно за гузу и ето функције. А можда је било мало више од тога.

ОДГОВОРИТЕ