“Zelmajergejt” potresa Brisel

U Briselu se ne stišava bura oko vrtoglavog uspona Nijemca Martina Zelmajera na poziciju glavnog sekretara Evropske komisije.

Svijet 26.03.2018 | 08:06
“Zelmajergejt” potresa Brisel
Kao sporno se ističe način na koji je došao na tu funkciju. On je donedavno bio šef kabineta predsjednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera, a mediji spekulišu da bi afera “Zelmajegejt” mogla da ugrozi kredibilitet evropskih institucija.

Sporan je način na koji je Zelmajer prije mjesec dana imenovan umjesto dosadašnjeg glavnog sekretara Holanđanina Aleksendra Italienera, koji se neočekivano povukao.

Italienera je najprije postavljen za zamjenika glavnog sekretara Komisije, a devet minuta kasnije na istoj sjednici Junker je objavio da Italiener podnosi ostavku i na njegovo mjesto se imenuje Zelmajer.

Evropski parlament zatražio je istragu tim povodom i poslao Komisiji upitnik na 134 stranice, prenosi Politiko.

Parlamentarci će sljedeće nedjelje održati saslušanje o tom pitanju na koje su pozvali i Gintera Etingera, komesara zaduženog za ljudske resurse.

“Način na koji je Martin Zelmajer imenovan dovodi do nepoštovanja evropskih institucija. Ako je ova procedura u skladu sa pravilima, onda pravila moraju da se mijenjaju”, rekao je poslanik Zelenih Sven Gigold, prenio je BBC.

Pitanje o imenovanju Zelmajera postavljeno je nedavno i evropskim liderima na konferenciji za medije u Briselu.

Francuski predsjednik Emanuel Makron je apelovao na transparentnost i pohvalio slobodu izvještavanja, navodeći da razumije reakcije na Zelmajerovo ubrzano napredovanje.

Merkelova je bila opreznija i okarakterisala svog zemljaka kao nekoga ko “donosi odluke na veoma evropski način”.

Za Zelmajera se založio i sam Junker koji je, kako su prenijeli mediji, kolegama iz Evropske narodne partije u četvrtak rekao da će otići ako Zelmajer bude morao da napusti svoj novi postao.

Danas se oglasila i Evropska komisija, navodeći da je odluka o njegovom imenovanju donesena u “punoj saglasnosti” sa regulativom EU.

Komisija je negirala da je Zelmajeru posao ponuđen prošle godine, ali je rekla da je on znao da Italiener planira da se penzioniše, jer je Holanđanin o tome obavijestio Junkera, a on svog savjetnika.

Izvor: Tanjug

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

čuj

26.03.2018 08:31

Naređeno. Šta je tu čudno. Zna se ko upravlja Svijetom.

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

26.03.2018 09:58

A početak kraja EU...na žalost nećemo osjetiti dašak zakonitosti da savladamo ovu našu bagru...ali valjda će mi se izborit sa Bazama,Kanala,Teorijama,Klošarcima,Stevandić,Mitrović ima,Cvijanovićima,Radišićima,i svekolikom bratijom ...!

ODGOVORITE
Name

Па

26.03.2018 10:02

Хехе. Ма не. Код њих нема корупције, добро лобирање, намештање, довођење и подвођење то може

ODGOVORITE
Name

Crni Guja

26.03.2018 10:58

Pa ništa čudno. Junker ga malo više puta štipno za guzu i eto funkcije. A možda je bilo malo više od toga.

ODGOVORITE