АБА плеј-оф: Врањеш и Нидам растурили Звезду!

Морнар изборио мајсторицу! Кошаркаши Морнара успели су да изборе мајсторицу и победе Црвену звезду у другом мечу полуфинала АБА лиге са 88:84.  Врањеш и Нидам победили Звезду! Морнар изједначио у полуфиналној серији Јадранске лиге, следи мајсторица у Београду.  Звезда пала у Бару, серија се враћа у Београд! На челу са импресивним Нидамом и Врањешом, Морнар савладао браниоца титуле и заказао мајсторицу за понедељак, 2. априла!

Кошарка 25.03.2018 | 22:15
АБА плеј-оф: Врањеш и Нидам растурили Звезду!
Морнар су партијама живота до победе предводили Немања Врањеш и Дерик Нидам од којих је Врањеш убацио 29 поена, а Нидам 28.

Поред њих двојице су сви остали на терену били пуки посматрачи шоу програма који су њих двојица приредили. У тиму Звезде истакао се једино Тејлор Рочести са 16, док је Дејан Давидовац убацио 14 поена.

Звездини играчи Нидама у продорима нису могли да стигну током читаве утакмице, док је Врањеш поцепао мрежицу Београђана ван линије 6.75 са чак шест тројки, кад год је требало његовом тиму. 

Морнар је у меч ушао далеко мотивисаније. Већ од старта је сјајну партију наговестио Дерик Нидам који је увидео да кроз рекет продорима може да тражи прилику за поене против црвено-белих. 

Тако је и било током већег дела првог полувремена. Иако су Барани Звезду мучили продорима, прву предност од шест поена 12:6 су изградили шутевима за три. 

Врањеш је прво фаулиран на шуту за три, а онда је уз мало среће и погодио једну од табле. Од тог тренутка Морнар је константно био у предности коју Звезда није могла да стигне иако је Морнар више пута стварао двоцифрену предност, а Звезда је више пута "топила". 

Наду је Звезди у последњој четвртини пружио Огњен Добрић својом солидном ролом у финишу меча. Неколико погођених тројки на самом крају није било довољно да надомести читав меч доминантних партија двојице бекова Морнара па се серија враћа у Београд у ком ће пасти одлука о финалисти АБА лиге. 

Да подсетимо, трећа утакмица се игра и у другом полуфиналу између Цедевите и Будућности. Цедевита је у првом мечу дана победила Подгоричане 82:75.

Морнар је узвратио!

Барани су у "Тополици" победили Црвену звезду мтс 89:84 и изједначили у полуфиналној серији.

Распуцани Немања Врањеш одиграо је меч каријере, постигао 29 поена (шест тројки!), Дерек Нидам је пробијао и претрчавао петорку Звезде, убацио 28, а њихових 57 поена били су довољни да се бранилац титуле баци на леђа!

Четири минута пре краја, при максималном вођству домаћина (84:70), пробудио се Огњен Добрић, постигао 11 поена и заједно са Дејаном Давидовцем успео да "закува" завршницу, али не и да спречи пораз.

Као и прошле сезоне, Звезда ће поново кроз мајсторицу тражити пласман у финале АБА лиге, у понедељак, 2. априла у хали "Александар Николић". У међувремену ће на истом паркету играти против Реала.

И у другом полуфиналу имамо мајсторицу!

Тренер Морнара Михаило Павићевић тражио је реакцију својих пулена након тешког пораза у Београду, а сада ће се на истом месту борити са фаворизованом Црвеном звездом за финале! Барани су у другој утакмици плеј-офа Јадранске лиге савладали владајућег првака резултатом 88:84 (30:21, 18:24, 21:19, 19:20) и тако увео серију у можда и неочекивану мајсторицу, где ће победника одлучити мирнија глава и јачи нападачки арсенал. 

Оно што су Џејмс Фелдин и Милко Бјелица показали у првом мечу Немања Врањеш и Дерек Нидам учинили су са још упечатљивијим издањем у Тополици. 

Оно чиме тренер Алимпијевић нимало није могао да буде задовољан већ од првог минута утакмице јесте одбрана. Посебно у првом делу утакмице, када је Црвена звезда противнику дозволила чак 48 поена! Односно, чак 30 само у првој деоници после силовитог налета домаћина, за који Црвена звезда није имала апсолутно никакав одговор. 

Мада се играло у серијама, Морнар се боље показао. Нападом је командовао Немања Врањеш, који је од првог секунда показао да је изузетно мотивисан да Звезди врати мило за драго након прошлонедељне бламаже. Вукао је шутер из Санског Моста све конце Морнаровог напада, па је тако врло брзо натерао Дејана Давидовца на фаул при шуту за три поена, да би ситуација из које је нешто касније погодио тројку, а Радоје Вујошевић истовремено извукао фаул Матијаса Лесора за два додатна слободна бацања одвела домаћина на опипљивих 14:6.

Успела је Звезда да се накратко да се извуче, па је за мање од два минута везала седам поена, закључно с Антићевом тројком, али је Морнаров одговор био жесток. Звездина одбрана је потпуно нестала, Врањеш је повукао напред, Рели Рос и Павић су везаним тројкама додатно зачинили, да би Нидамдодао још пет поена  и домаћин је серијом 14:3 отишао на тада максималних 30:18!

Консолидација актуелног шампиона почела је у завршним тренуцима првог квартала, када је Бјелицаискористио лепу Омићеву асистенцију и извукао кош уз фаул и додатно слободно бацање. Исти рецепт изнео је на сто почетком другог квартала, када је Звезда поново узватила серијом 7:0. Ефекат исте био је краткотрајан, баш као и неколико минута раније. Јер, Морнар је после мањег пада поново разбио Звездин бедем и врло брзо отишао на великих 42:29.

Оно што је Звезду спасило у наставку јесу решења из рекета, где је Морнар био и те како рањив. Ален Омићје заблистао и значајно утицао да Београђани добију на самопоуздању и тако готово потпуно умање заостатак. У прилог томе иде и чињеница да је Звезда чак 20 поена, а Омић је само у првом полувремену имао 11 поена (остао на истом учинку до краја). Али, није могла да преломи резултат. Морнар је велики замајац добио лаким погоцима са линије слободних бацања. Помало зачуђујуће, Морнар је у првих 20 минута извео чак 21 пенал, а погодио 18! И тако, практично, анулирао Звездин учинак из поља близу обруча.

Трећим кварталом поново је командовао Морнаров тандем Нидам - Врањеш, који је држао Морнар у животу и бар минималној предности! Колики су утицај двојица понајбољих шутера - додуше, Нидам је после 2/10 у Београду имао 0/6 за три поена у Бару - имали на игру Барана довољно говори да су заједно убацили 15 од 21 поена само у овом интервалу утакмице. Први девет, други шест, што је било сасвим довољно да се збуњена и на моменте недовољно конкретна Звезда остави да гледа у леђа противнику. Све је Алимпијевић покушао како би променио ствари на терену, али поново је једини играч са нешто већим утицајем на игру, баш као против Фенербахчеа у четвртак увече, био Давидовац. Његови потези јесу дали вештачко дисање Звезди, али ни то није било довољно.

Јер, ако је било и трунке наде на крају треће, Врањеш се побринуо да у четвртој деоници иста - испари! Оно што је Врањеш погодио у завршни десет минута и тројке које је Звездина одбрана дозвољава само је показало да црвено-бели не заслужују победу у Бару и да ово полуфинале мора да се реши у трећој утакмици. А, сваки пут када је било важно - Врањеш је погодио! Мало он, па мало Нидам и Морнар је у завршна четири минута ушао са 14 поена вишка (84:70). Мада је Рочести готово из беса имао жељу да све реши сам, његових 16 поена на крају остали су у запећку новог Фелдиновог кошмара са свега пет поена и неприметног учинка Дилана Ениса (два поена). Давидовац јесте имао 14 поена, пет скокова, две украдене лопте и асистенцију, јесте погодио тројку којом је меч увео у драматичан финиш у последњем минуту (85:81) и поново је заслужио похвале за труд и приказани квалитет, али чињеница је да Звезда мора у Београд по финале. 

Трећа утакмица игра се у понедељак, 2. априла. 

ЈАДРАНСКА ЛИГА - ПОЛУФИНАЛЕ - ДРУГИ МЕЧЕВИ

Цедевита - Будућност 82:75
/Николс 25 - Гибсон 20/

Морнар - Црвена звезда 88:84
/Врањеш 29 - Рочести 16/

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар