ABA plej-of: Vranješ i Nidam rasturili Zvezdu!

Mornar izborio majstoricu! Košarkaši Mornara uspeli su da izbore majstoricu i pobede Crvenu zvezdu u drugom meču polufinala ABA lige sa 88:84.  Vranješ i Nidam pobedili Zvezdu! Mornar izjednačio u polufinalnoj seriji Jadranske lige, sledi majstorica u Beogradu.  Zvezda pala u Baru, serija se vraća u Beograd! Na čelu sa impresivnim Nidamom i Vranješom, Mornar savladao branioca titule i zakazao majstoricu za ponedeljak, 2. aprila!

Košarka 25.03.2018 | 22:15
ABA plej-of: Vranješ i Nidam rasturili Zvezdu!
Mornar su partijama života do pobede predvodili Nemanja Vranješ i Derik Nidam od kojih je Vranješ ubacio 29 poena, a Nidam 28.

Pored njih dvojice su svi ostali na terenu bili puki posmatrači šou programa koji su njih dvojica priredili. U timu Zvezde istakao se jedino Tejlor Ročesti sa 16, dok je Dejan Davidovac ubacio 14 poena.

Zvezdini igrači Nidama u prodorima nisu mogli da stignu tokom čitave utakmice, dok je Vranješ pocepao mrežicu Beograđana van linije 6.75 sa čak šest trojki, kad god je trebalo njegovom timu. 

Mornar je u meč ušao daleko motivisanije. Već od starta je sjajnu partiju nagovestio Derik Nidam koji je uvideo da kroz reket prodorima može da traži priliku za poene protiv crveno-belih. 

Tako je i bilo tokom većeg dela prvog poluvremena. Iako su Barani Zvezdu mučili prodorima, prvu prednost od šest poena 12:6 su izgradili šutevima za tri. 

Vranješ je prvo fauliran na šutu za tri, a onda je uz malo sreće i pogodio jednu od table. Od tog trenutka Mornar je konstantno bio u prednosti koju Zvezda nije mogla da stigne iako je Mornar više puta stvarao dvocifrenu prednost, a Zvezda je više puta "topila". 

Nadu je Zvezdi u poslednjoj četvrtini pružio Ognjen Dobrić svojom solidnom rolom u finišu meča. Nekoliko pogođenih trojki na samom kraju nije bilo dovoljno da nadomesti čitav meč dominantnih partija dvojice bekova Mornara pa se serija vraća u Beograd u kom će pasti odluka o finalisti ABA lige. 

Da podsetimo, treća utakmica se igra i u drugom polufinalu između Cedevite i Budućnosti. Cedevita je u prvom meču dana pobedila Podgoričane 82:75.

Mornar je uzvratio!

Barani su u "Topolici" pobedili Crvenu zvezdu mts 89:84 i izjednačili u polufinalnoj seriji.

Raspucani Nemanja Vranješ odigrao je meč karijere, postigao 29 poena (šest trojki!), Derek Nidam je probijao i pretrčavao petorku Zvezde, ubacio 28, a njihovih 57 poena bili su dovoljni da se branilac titule baci na leđa!

Četiri minuta pre kraja, pri maksimalnom vođstvu domaćina (84:70), probudio se Ognjen Dobrić, postigao 11 poena i zajedno sa Dejanom Davidovcem uspeo da "zakuva" završnicu, ali ne i da spreči poraz.

Kao i prošle sezone, Zvezda će ponovo kroz majstoricu tražiti plasman u finale ABA lige, u ponedeljak, 2. aprila u hali "Aleksandar Nikolić". U međuvremenu će na istom parketu igrati protiv Reala.

I u drugom polufinalu imamo majstoricu!

Trener Mornara Mihailo Pavićević tražio je reakciju svojih pulena nakon teškog poraza u Beogradu, a sada će se na istom mestu boriti sa favorizovanom Crvenom zvezdom za finale! Barani su u drugoj utakmici plej-ofa Jadranske lige savladali vladajućeg prvaka rezultatom 88:84 (30:21, 18:24, 21:19, 19:20) i tako uveo seriju u možda i neočekivanu majstoricu, gde će pobednika odlučiti mirnija glava i jači napadački arsenal. 

Ono što su Džejms Feldin i Milko Bjelica pokazali u prvom meču Nemanja Vranješ i Derek Nidam učinili su sa još upečatljivijim izdanjem u Topolici. 

Ono čime trener Alimpijević nimalo nije mogao da bude zadovoljan već od prvog minuta utakmice jeste odbrana. Posebno u prvom delu utakmice, kada je Crvena zvezda protivniku dozvolila čak 48 poena! Odnosno, čak 30 samo u prvoj deonici posle silovitog naleta domaćina, za koji Crvena zvezda nije imala apsolutno nikakav odgovor. 

Mada se igralo u serijama, Mornar se bolje pokazao. Napadom je komandovao Nemanja Vranješ, koji je od prvog sekunda pokazao da je izuzetno motivisan da Zvezdi vrati milo za drago nakon prošlonedeljne blamaže. Vukao je šuter iz Sanskog Mosta sve konce Mornarovog napada, pa je tako vrlo brzo naterao Dejana Davidovca na faul pri šutu za tri poena, da bi situacija iz koje je nešto kasnije pogodio trojku, a Radoje Vujošević istovremeno izvukao faul Matijasa Lesora za dva dodatna slobodna bacanja odvela domaćina na opipljivih 14:6.

Uspela je Zvezda da se nakratko da se izvuče, pa je za manje od dva minuta vezala sedam poena, zaključno s Antićevom trojkom, ali je Mornarov odgovor bio žestok. Zvezdina odbrana je potpuno nestala, Vranješ je povukao napred, Reli Ros i Pavić su vezanim trojkama dodatno začinili, da bi Nidamdodao još pet poena  i domaćin je serijom 14:3 otišao na tada maksimalnih 30:18!

Konsolidacija aktuelnog šampiona počela je u završnim trenucima prvog kvartala, kada je Bjelicaiskoristio lepu Omićevu asistenciju i izvukao koš uz faul i dodatno slobodno bacanje. Isti recept izneo je na sto početkom drugog kvartala, kada je Zvezda ponovo uzvatila serijom 7:0. Efekat iste bio je kratkotrajan, baš kao i nekoliko minuta ranije. Jer, Mornar je posle manjeg pada ponovo razbio Zvezdin bedem i vrlo brzo otišao na velikih 42:29.

Ono što je Zvezdu spasilo u nastavku jesu rešenja iz reketa, gde je Mornar bio i te kako ranjiv. Alen Omićje zablistao i značajno uticao da Beograđani dobiju na samopouzdanju i tako gotovo potpuno umanje zaostatak. U prilog tome ide i činjenica da je Zvezda čak 20 poena, a Omić je samo u prvom poluvremenu imao 11 poena (ostao na istom učinku do kraja). Ali, nije mogla da prelomi rezultat. Mornar je veliki zamajac dobio lakim pogocima sa linije slobodnih bacanja. Pomalo začuđujuće, Mornar je u prvih 20 minuta izveo čak 21 penal, a pogodio 18! I tako, praktično, anulirao Zvezdin učinak iz polja blizu obruča.

Trećim kvartalom ponovo je komandovao Mornarov tandem Nidam - Vranješ, koji je držao Mornar u životu i bar minimalnoj prednosti! Koliki su uticaj dvojica ponajboljih šutera - doduše, Nidam je posle 2/10 u Beogradu imao 0/6 za tri poena u Baru - imali na igru Barana dovoljno govori da su zajedno ubacili 15 od 21 poena samo u ovom intervalu utakmice. Prvi devet, drugi šest, što je bilo sasvim dovoljno da se zbunjena i na momente nedovoljno konkretna Zvezda ostavi da gleda u leđa protivniku. Sve je Alimpijević pokušao kako bi promenio stvari na terenu, ali ponovo je jedini igrač sa nešto većim uticajem na igru, baš kao protiv Fenerbahčea u četvrtak uveče, bio Davidovac. Njegovi potezi jesu dali veštačko disanje Zvezdi, ali ni to nije bilo dovoljno.

Jer, ako je bilo i trunke nade na kraju treće, Vranješ se pobrinuo da u četvrtoj deonici ista - ispari! Ono što je Vranješ pogodio u završni deset minuta i trojke koje je Zvezdina odbrana dozvoljava samo je pokazalo da crveno-beli ne zaslužuju pobedu u Baru i da ovo polufinale mora da se reši u trećoj utakmici. A, svaki put kada je bilo važno - Vranješ je pogodio! Malo on, pa malo Nidam i Mornar je u završna četiri minuta ušao sa 14 poena viška (84:70). Mada je Ročesti gotovo iz besa imao želju da sve reši sam, njegovih 16 poena na kraju ostali su u zapećku novog Feldinovog košmara sa svega pet poena i neprimetnog učinka Dilana Enisa (dva poena). Davidovac jeste imao 14 poena, pet skokova, dve ukradene lopte i asistenciju, jeste pogodio trojku kojom je meč uveo u dramatičan finiš u poslednjem minutu (85:81) i ponovo je zaslužio pohvale za trud i prikazani kvalitet, ali činjenica je da Zvezda mora u Beograd po finale. 

Treća utakmica igra se u ponedeljak, 2. aprila. 

JADRANSKA LIGA - POLUFINALE - DRUGI MEČEVI

Cedevita - Budućnost 82:75
/Nikols 25 - Gibson 20/

Mornar - Crvena zvezda 88:84
/Vranješ 29 - Ročesti 16/

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar