"Громижељ" за развој туризма

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изјавила је Срни да се Заштићено станиште "Громижељ" код Бијељине може развијати као туристичка дестинација, али и искористити за традиционалну производњу хране, изградњу рекреативних и других садржаја који нису у супротности са основним циљем - очувањем природних вриједности.

Република Српска 25.03.2018 | 12:50
"Громижељ" за развој туризма
"Иако се `Громижељ` налази у окружењу насеља, а основна дјелатност становништва је пољопривреда, оно је, због природних карактеристика, специфично и даје могућност усаглашавања развоја са очувањем природних и културно-историјских вриједности. У даљи развој овог подручја треба да се укључе сви заинтересовани - локална заједница, невладине и туристичке организације, а првенствено локално становништво", оцијенила је Голићева.

Она је истакла да је неопходно обезбиједити принцип разумног коришћења природних ресурса, што подразумијева стално праћење свих елемената природне средине и благовремено усклађивиње свих активности човјека са потребама заштите природних вриједности.

"Постепено би требало да се прелази на органску производњу хране. У том смислу, потребна је едукација локалног становништва о значају и предностима производње здраве хране, али да се и одговарајућим подстицајима усмјере у такву производњу. С обзиром на то да је ријеч о руралном подручју, на таквом концепту може да се гради развој ширег краја", истакла је Голићева.

Она је рекла да се одлуком о проглашењу Заштићеног станишта "Громижељ", која је ове седмице ступила на снагу, обезбјеђује заштита угрожених и ријетких типова станишта, екосистема и аутохтоних дивљих врста.

"Мјере заштите прописане одлуком о проглашењу Заштићеног станишта `Громижељ` имају, осим очувања природе као примарног циља, и задатак да се управљање заштићеним подручјем базира на успостављању складних односа између потреба заштите и активности људи", појаснила је Голићева.

Голићева је подсјетила да су основне вриједности које се стављају под заштиту у "Громижељу" станиште ријетке и угрожене врсте рибе мргуде, која у цијелој Европи има статус угрожене врсте и под најстрожим је режимом заштите.

"Заштићено је станиште птице еје мочварице, црне роде, црвене и мале бијеле чапље, као и станиште угрожених биљних врста ребратице, папрати, жутог локвања и реликтне врсте мочварне жаре", навела је Голићева.

Голићева је напоменула да је управљање Заштићеним стаништем "Громижељ" повјерено истоименом Удружењу за заштиту флоре и фауне.

Средства за заштиту и развој Заштићеног станишта "Громижељ" обезбјеђују се из буџета Републике Српске, буџета јединице локалне самоуправе и из других извора финансирања.

(Срна) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Марио

25.03.2018 12:40

И нек направе кавез да могу ставити једног грађанина из БиХ у њега да туристи виде како је једном изгледо човјек из босне и херцеговине пошто сви одселише вани

ОДГОВОРИТЕ
Name

Име

25.03.2018 13:12

Нека заштите, па ће да додје неки приватник и посије кукуруз, као у Бардачи код Србца

ОДГОВОРИТЕ
Name

велинац

25.03.2018 14:27

Како ће посијати кукуруз кад је у громижељу живо блато вирови кријекови шума вода шаш итд

Name

Н Н

25.03.2018 15:14

Неје баш свугде блато, треба мало и рукаве засукати

Name

неко та из села

25.03.2018 15:59

Локација и јесте приватни посјед

Name

овдашњи

25.03.2018 18:05

Могло би се свашта ту направити кад би странци дали паре па да поново наше перјанице покраду као што су покрали хуманитарну помоћ од поплава дјелили лову својим симпатизерима пред изборе поправљали куће гдје ни у двориштима није било воде а камоли у кућама е нема више

ОДГОВОРИТЕ