"Gromiželj" za razvoj turizma

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je Srni da se Zaštićeno stanište "Gromiželj" kod Bijeljine može razvijati kao turistička destinacija, ali i iskoristiti za tradicionalnu proizvodnju hrane, izgradnju rekreativnih i drugih sadržaja koji nisu u suprotnosti sa osnovnim ciljem - očuvanjem prirodnih vrijednosti.

Republika Srpska 25.03.2018 | 12:50
"Gromiželj" za razvoj turizma
"Iako se `Gromiželj` nalazi u okruženju naselja, a osnovna djelatnost stanovništva je poljoprivreda, ono je, zbog prirodnih karakteristika, specifično i daje mogućnost usaglašavanja razvoja sa očuvanjem prirodnih i kulturno-istorijskih vrijednosti. U dalji razvoj ovog područja treba da se uključe svi zainteresovani - lokalna zajednica, nevladine i turističke organizacije, a prvenstveno lokalno stanovništvo", ocijenila je Golićeva.

Ona je istakla da je neophodno obezbijediti princip razumnog korišćenja prirodnih resursa, što podrazumijeva stalno praćenje svih elemenata prirodne sredine i blagovremeno usklađivinje svih aktivnosti čovjeka sa potrebama zaštite prirodnih vrijednosti.

"Postepeno bi trebalo da se prelazi na organsku proizvodnju hrane. U tom smislu, potrebna je edukacija lokalnog stanovništva o značaju i prednostima proizvodnje zdrave hrane, ali da se i odgovarajućim podsticajima usmjere u takvu proizvodnju. S obzirom na to da je riječ o ruralnom području, na takvom konceptu može da se gradi razvoj šireg kraja", istakla je Golićeva.

Ona je rekla da se odlukom o proglašenju Zaštićenog staništa "Gromiželj", koja je ove sedmice stupila na snagu, obezbjeđuje zaštita ugroženih i rijetkih tipova staništa, ekosistema i autohtonih divljih vrsta.

"Mjere zaštite propisane odlukom o proglašenju Zaštićenog staništa `Gromiželj` imaju, osim očuvanja prirode kao primarnog cilja, i zadatak da se upravljanje zaštićenim područjem bazira na uspostavljanju skladnih odnosa između potreba zaštite i aktivnosti ljudi", pojasnila je Golićeva.

Golićeva je podsjetila da su osnovne vrijednosti koje se stavljaju pod zaštitu u "Gromiželju" stanište rijetke i ugrožene vrste ribe mrgude, koja u cijeloj Evropi ima status ugrožene vrste i pod najstrožim je režimom zaštite.

"Zaštićeno je stanište ptice eje močvarice, crne rode, crvene i male bijele čaplje, kao i stanište ugroženih biljnih vrsta rebratice, paprati, žutog lokvanja i reliktne vrste močvarne žare", navela je Golićeva.

Golićeva je napomenula da je upravljanje Zaštićenim staništem "Gromiželj" povjereno istoimenom Udruženju za zaštitu flore i faune.

Sredstva za zaštitu i razvoj Zaštićenog staništa "Gromiželj" obezbjeđuju se iz budžeta Republike Srpske, budžeta jedinice lokalne samouprave i iz drugih izvora finansiranja.

(Srna) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Mario

25.03.2018 12:40

I nek naprave kavez da mogu staviti jednog građanina iz BiH u njega da turisti vide kako je jednom izgledo čovjek iz bosne i hercegovine pošto svi odseliše vani

ODGOVORITE
Name

Ime

25.03.2018 13:12

Neka zaštite, pa će da dodje neki privatnik i posije kukuruz, kao u Bardači kod Srbca

ODGOVORITE
Name

velinac

25.03.2018 14:27

Kako će posijati kukuruz kad je u gromiželju živo blato virovi krijekovi šuma voda šaš itd

Name

N N

25.03.2018 15:14

Neje baš svugde blato, treba malo i rukave zasukati

Name

neko ta iz sela

25.03.2018 15:59

Lokacija i jeste privatni posjed

Name

ovdašnji

25.03.2018 18:05

Moglo bi se svašta tu napraviti kad bi stranci dali pare pa da ponovo naše perjanice pokradu kao što su pokrali humanitarnu pomoć od poplava djelili lovu svojim simpatizerima pred izbore popravljali kuće gdje ni u dvorištima nije bilo vode a kamoli u kućama e nema više

ODGOVORITE