Извињење народу због скандала

Јапански премијер Шинзо Абе, чија је репутација угрожена због сумњи да је умешан у корупционашки скандал и прикривање непотизма, поново се извинио народу због изазивања забринутости и губитка поверења у његову владу.

Свијет 25.03.2018 | 12:30
Извињење народу због скандала
"Овај проблем је уздрмао поверење народа у администрацију. Као шеф владе, осећам се одговорним и желео бих да се дубоко извиним народу", поручио је Абе на годишњој конвенцији своје владајуће партије, преноси Ројтерс.

Демонстранти су позвали Абеа на оставку, док је полиција за сузбијање нереда одржавала безбедност испред зграде у којој је конвенција одржана, а на којој је премијер истакао и своју намеру да измени пацифистички послератни устав Јапана, на чијем су сачињавању радиле САД.

Иначе, Абе се суочава с највећом политичком кризом откако је у децембру 2012. ступио на функцију, због сумњи да је био умешан у продају земљишта у државном власништву, са огромном попустом, националистичком школском оператеру који је повезан с његовом супругом.

Абе је обећао потпуно расветљавање чињеница, као и да ће, држећи владу на окупу, спречити да се тако нешто поново догоди, али није наговестио могућност подношења оставке.

Јапански премијер је негирао да су он или његова супруга интервенисали у продаји и да је он покушао да измени документа везана за тај уговор.

Његов блиски сарадник, министар финансија Таро Асо, такође је порекао да је умешан у малверзације које су, каже, извели званичници у његовом министарству.

Према анкетама спроведеним прошлог викенда, подршка Абеовом кабинету опала је на само 31 одсто, при чему већина испитаника сматра да је он донекле одговоран за ову аферу.

Опадање подршке могло би да покопа Абеове наде у освајање и трећег трогодишњег мандата као лидер владајуће Либералне демократске партије (ЛДП) на страначком гласању у септембру.

С друге стране, победа би му омогућила да постане јапански премијер који се најдуже задржао на власти, закључује британска агенција.

(Тањуг) 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

лудница

25.03.2018 10:45

Цитав свијет је полудио! Цуј у Јапану корупција,и цудимо се сто је код нас овако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Далај Лама

25.03.2018 11:17

Ста би рекли онда за насе... све би редом пострељали посто не би ни слуцајно изврсили хара-кири.