Одбрана насипа, пријете клизишта

На савском насипу у Млинарицама између Козарске Дубице и Градишке, који је јуче почео да попушта, окупиле су се све расположиве екипе да би спријечиле пробијање насипа.

Република Српска 23.03.2018 | 19:38
Одбрана насипа, пријете клизишта
Савски насип у Млинарицама код Козарске Дубице није попустио. Цивилна заштита, инжењери из Вода Српске, ватрогасци, припадници Оружаних снага, али и грађани су на терену. Заједничким снагама санирају насип који се на неколико мјеста урушио.

Начелник општине Козарска Дубица, Раденко Рељић казао је да је ситуација доста боља, а с обзиром да је на овом терену немогуће приступити механизацијом, све је рађено воденим путем. 

“80 одсто је ријешен проблем. Ми ћемо наставити са радом, ту су са нама припадници Оружаних снага БиХ очекујемо да се појави и хеликоптер који би требао да допреми већу количину џамбо врећа”, рекао је Рељић.

Са критичне тачке савског насипа предсједник Српске Милорад Додик је поручио да је опасност за Козарску Дубицу прошла.

“Види се оптимизам међу људима. Нећемо дозволити да ово буде мјесто продора воде”, рекао је Додик.

На подручју Градишке, Српца, Брода и Шамца и даље је на снази ванредна одбрана од поплава.

А рупе на путу и лоша путна комуникација изазвани кишом И поплавама натјерали су мјештани Берека код Нове Тополе на протест.

Пут у Береку, кажу наши саговорници, има велику важност за неколико села, Берек, Церовљане, Јазовац, Ћелиновац те друга насеља у лијевчанском крају.

Мјештани ових села кажу да је ситуација годинама неподношљива и да је крајње време да се деоница од два километра која спаја Церовљане и аутопут Градишка – Бањалука, а пролази кроз Берек, поправи.

Становници Берека сматрају да су од свих заборављени а поплаве и лоше вријеме их још више угрожавају. Они увјеравају да од пута зависи и њихов опстанак у Береку те сусједним селима.

У Приједору је упаљен аларм, и то због чак 13 клизишта.

Кућа у којој породица Пере Миочиновића живи од 2000. године налази се између два клизишта. 

"Жена и ја спавамо обучени и кућа је већ почела да пуца по зидовима. Не знам од каквог је материјала, јер је нисам градио него купио, и не знам шта могу очекивати да се још деси", рекао је Миочиновић.

Један дио клизишта је И поред магистралног пута Приједор-Козарска Дубица. 

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић посјетио је данас клизиште у Великом Паланчишту код куће власника Пере Миочиновића, како би са сарадницима на терену сагледао све размјере штете и могућности санирања.

"Ово је једно од тринаест клизишта која су се појавила на подручју града у овом периоду, као посљедица временских неприлика и поплава. Овдје живи једна избјегличка породица, а са двије стране куће се појавило клизиште", изјавио је Ђаковић.

Он је додао да је један дио клизишта поред магистралног пута Приједор-Козарска Дубица у надлежности Дирекције за путеве Републике Српске, те да су њихови представници позвани да изађу на терен.

"Позвали смо их данас да сагледају ситуацију да би се клизиште санирало прије него што се десе посљедице које могу оштетити пут, а уједно ћемо посјетити и сва клизишта која пријете или пресијецају локалне путеве да видимо гдје морамо одмах интервенисати", навео је Ђаковић.

Редовна одбрана од поплава на снази је у Бијељини и Брчком гдје, за сада, нема опасности од излијевања ријеке.

“Не очекујемо већу компликацију, посебно не прије топљења снијега, водостај Саве стагнира”, рекао је градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

И у региону се стање смирује.

Водостај Саве у Јасеновцу након дужег времена спустио се испод историјског максимума.

Насипи понегдје повремено пропуштају па дежурне службе прате стање. Веће опасности за сада нема, а критични талас требао би да прође најкасније до недјеље.

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Клопа

23.03.2018 19:45

Прање пара кроз пројекте не води добро урадјеном послу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

23.03.2018 20:11

Цуј није попустио, није попустио јер су људи гинули на насипу слагајуци пјесак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градиска

23.03.2018 20:13

Цуј овога најугрозенији пут, додји 800 м од центра па види пута и утјеси се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјански хеликоптер

23.03.2018 20:43

Додик је рекао да набавља хеликоптер за све градјанеи за ванредне прилике.Засто се сад цека хеликоптер ОС БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Положај

23.03.2018 22:06

Какве црне ОС БиХ...оне на насипима ништа не раде...нити имају механизацију, нити обучене кадрове.

Name

Симо

23.03.2018 21:33

Пред изборе су се хвалили да су потросили близе осам милиона марака у насипе а насипи попустисе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.03.2018 08:26

Каја и Чорокало носе паре у ЕУ, тамо отварају фирме за дјецу.

Name

Боки

24.03.2018 05:59

Најбоље да миле угради хеликоптер и два нова аута у насипе као додатно ојачање за насипе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

24.03.2018 07:00

Као мјештанин који је на насипу већ 2 дана, знам да су ОС БИХ дошле јучер око 3-4 сата послијеподне 5 минута послије Додика. Баш ми то некако чудно. Народ је изгинуо слагајуци вреће и ако насип издржи то је захваљујући нама обичним људима а не тим "инжењерима" који су и довели до попуштања насипа.

ОДГОВОРИТЕ