Odbrana nasipa, prijete klizišta

Na savskom nasipu u Mlinaricama između Kozarske Dubice i Gradiške, koji je juče počeo da popušta, okupile su se sve raspoložive ekipe da bi spriječile probijanje nasipa.

Republika Srpska 23.03.2018 | 19:38
Odbrana nasipa, prijete klizišta
Savski nasip u Mlinaricama kod Kozarske Dubice nije popustio. Civilna zaštita, inženjeri iz Voda Srpske, vatrogasci, pripadnici Oružanih snaga, ali i građani su na terenu. Zajedničkim snagama saniraju nasip koji se na nekoliko mjesta urušio.

Načelnik opštine Kozarska Dubica, Radenko Reljić kazao je da je situacija dosta bolja, a s obzirom da je na ovom terenu nemoguće pristupiti mehanizacijom, sve je rađeno vodenim putem. 

“80 odsto je riješen problem. Mi ćemo nastaviti sa radom, tu su sa nama pripadnici Oružanih snaga BiH očekujemo da se pojavi i helikopter koji bi trebao da dopremi veću količinu džambo vreća”, rekao je Reljić.

Sa kritične tačke savskog nasipa predsjednik Srpske Milorad Dodik je poručio da je opasnost za Kozarsku Dubicu prošla.

“Vidi se optimizam među ljudima. Nećemo dozvoliti da ovo bude mjesto prodora vode”, rekao je Dodik.

Na području Gradiške, Srpca, Broda i Šamca i dalje je na snazi vanredna odbrana od poplava.

A rupe na putu i loša putna komunikacija izazvani kišom I poplavama natjerali su mještani Bereka kod Nove Topole na protest.

Put u Bereku, kažu naši sagovornici, ima veliku važnost za nekoliko sela, Berek, Cerovljane, Jazovac, Ćelinovac te druga naselja u lijevčanskom kraju.

Mještani ovih sela kažu da je situacija godinama nepodnošljiva i da je krajnje vreme da se deonica od dva kilometra koja spaja Cerovljane i autoput Gradiška – Banjaluka, a prolazi kroz Berek, popravi.

Stanovnici Bereka smatraju da su od svih zaboravljeni a poplave i loše vrijeme ih još više ugrožavaju. Oni uvjeravaju da od puta zavisi i njihov opstanak u Bereku te susjednim selima.

U Prijedoru je upaljen alarm, i to zbog čak 13 klizišta.

Kuća u kojoj porodica Pere Miočinovića živi od 2000. godine nalazi se između dva klizišta. 

"Žena i ja spavamo obučeni i kuća je već počela da puca po zidovima. Ne znam od kakvog je materijala, jer je nisam gradio nego kupio, i ne znam šta mogu očekivati da se još desi", rekao je Miočinović.

Jedan dio klizišta je I pored magistralnog puta Prijedor-Kozarska Dubica. 

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković posjetio je danas klizište u Velikom Palančištu kod kuće vlasnika Pere Miočinovića, kako bi sa saradnicima na terenu sagledao sve razmjere štete i mogućnosti saniranja.

"Ovo je jedno od trinaest klizišta koja su se pojavila na području grada u ovom periodu, kao posljedica vremenskih neprilika i poplava. Ovdje živi jedna izbjeglička porodica, a sa dvije strane kuće se pojavilo klizište", izjavio je Đaković.

On je dodao da je jedan dio klizišta pored magistralnog puta Prijedor-Kozarska Dubica u nadležnosti Direkcije za puteve Republike Srpske, te da su njihovi predstavnici pozvani da izađu na teren.

"Pozvali smo ih danas da sagledaju situaciju da bi se klizište saniralo prije nego što se dese posljedice koje mogu oštetiti put, a ujedno ćemo posjetiti i sva klizišta koja prijete ili presijecaju lokalne puteve da vidimo gdje moramo odmah intervenisati", naveo je Đaković.

Redovna odbrana od poplava na snazi je u Bijeljini i Brčkom gdje, za sada, nema opasnosti od izlijevanja rijeke.

“Ne očekujemo veću komplikaciju, posebno ne prije topljenja snijega, vodostaj Save stagnira”, rekao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

I u regionu se stanje smiruje.

Vodostaj Save u Jasenovcu nakon dužeg vremena spustio se ispod istorijskog maksimuma.

Nasipi ponegdje povremeno propuštaju pa dežurne službe prate stanje. Veće opasnosti za sada nema, a kritični talas trebao bi da prođe najkasnije do nedjelje.

(BN)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Klopa

23.03.2018 19:45

Pranje para kroz projekte ne vodi dobro uradjenom poslu.

ODGOVORITE
Name

E

23.03.2018 20:11

Cuj nije popustio, nije popustio jer su ljudi ginuli na nasipu slagajuci pjesak

ODGOVORITE
Name

Gradiska

23.03.2018 20:13

Cuj ovoga najugrozeniji put, dodji 800 m od centra pa vidi puta i utjesi se

ODGOVORITE
Name

Gradjanski helikopter

23.03.2018 20:43

Dodik je rekao da nabavlja helikopter za sve gradjanei za vanredne prilike.Zasto se sad ceka helikopter OS BiH

ODGOVORITE
Name

Položaj

23.03.2018 22:06

Kakve crne OS BiH...one na nasipima ništa ne rade...niti imaju mehanizaciju, niti obučene kadrove.

Name

Simo

23.03.2018 21:33

Pred izbore su se hvalili da su potrosili blize osam miliona maraka u nasipe a nasipi popustise.

ODGOVORITE
Name

Re

24.03.2018 08:26

Kaja i Čorokalo nose pare u EU, tamo otvaraju firme za djecu.

Name

Boki

24.03.2018 05:59

Najbolje da mile ugradi helikopter i dva nova auta u nasipe kao dodatno ojačanje za nasipe.

ODGOVORITE
Name

Realista

24.03.2018 07:00

Kao mještanin koji je na nasipu već 2 dana, znam da su OS BIH došle jučer oko 3-4 sata poslijepodne 5 minuta poslije Dodika. Baš mi to nekako čudno. Narod je izginuo slagajuci vreće i ako nasip izdrži to je zahvaljujući nama običnim ljudima a ne tim "inženjerima" koji su i doveli do popuštanja nasipa.

ODGOVORITE