ЕУ уводи казнене мјере Русије

Лидери земаља Европске уније договорили су се на самиту у Бриселу да предузму нове казнене мере против Русије наредних дана због напада нервним гасом на двоструког агента Сергеја Скрипаља у Енглеској, док Москва оптужује Унију да се придружила британској кампањи мржње против ње.

Свијет 23.03.2018 | 16:05
ЕУ уводи казнене мјере Русије
У четвртак, првог дана самита, Европска унија је колективно осудила напад на Скрипаља наводећи да је "врло вероватно" да је за то одговорна Москва, подржавши тако позицију британске премијерке Терезе Меј.

Брисел је такође повукао амбасадора ЕУ у Русији Маркуса Едерера на консултације.

Француски председник Емануел Макрон рекао је да ће Париз и Берлин бити међу земљама које ће брзо предузети нове и координисане мере за које су други лидери рекли да би могли да обухвате и протеривање руских званичника, а можда и друге мере одмазде.

"Сматрамо да је овај напад озбиљан изазов нашој безбедности и европском суверенитету који тражи координисан и одлучан одговор Европске уније и држава чланица", рекао је Макрон.

Немачка канцеларка Ангела Меркел је на заједничкој конференцији поновила Макронов став да је Русија прекршила суверенитет и безбедност Уније и навела да ће земље ЕУ разговарати о мерама које ће предузети и "онда деловати".

Неименовани високи званичник упознат са разговорима рекао је да би опсег мера наредних недеља могао бити "изненађујући", преноси Ројтерс и додаје да се више не говори о новим економским санкцијама чија примена је поделила ЕУ раније.

Чешки премијер Андреј Бабиш рекао је да ће вероватно у понедељак објавити протеривање неколико рускох људи из Прага и да ће се консултовати са министром спољних послова.

Председница Литваније Далија Грибаускајте рекла је да је спремна да протера "руске шпијуне" чије су активности, како је рекла, веома штетне.

"Сигурно је да ће координисана акција бити предузета следеће недеље, можда већ на почетку. Апсолутно је очигледно да мрежа постоји и да делује агресивно", рекла је председница Литваније.
 
(РТС)  

 
 


 
 
 
 
 
 
 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

др

23.03.2018 18:18

Невјероватна залуденост. Али не могу се нацудити да они вјерују британском олосу и свјетским плацкаросима. Страсно, ЕУ је изгубила компас или је притиснута америма и Нато-м.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@ Коста

23.03.2018 18:38

Да Ето сви су глупи и будале само су Руси паметни.

Name

@@ Коста

23.03.2018 19:55

Да, јесу паметни као и ми сто разумијемо!

Name

др тако не размисља

24.03.2018 06:58

Немозес тако др несмије бити пристрасан и најгори пацијент подлезе истом третману. Свима бацати рукавицу у лице и прицати како си само ти уреду зато сто имас мисице је крајње дегутантна ствар. Русиа се морати стати у ред пре или касније.

Name

Са стране

23.03.2018 18:28

Ови лудаци хоће поново да сломе зубе на Русији. Леп Рајхстаг лепо гори!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.03.2018 08:02

Све ми висе лици на тату, Бецког сликара.......!!

Name

Неко

24.03.2018 06:28

Неког овде у ЕУ зеза ! Као санкције Русији, а на мала врата се обављају послови. И гледа се свој интерес ! То је далеко од ЕУ и заједнице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.03.2018 08:00

Гледају свој интерес а народ му гладан,несто ми је ово све комицно.