EU uvodi kaznene mjere Rusije

Lideri zemalja Evropske unije dogovorili su se na samitu u Briselu da preduzmu nove kaznene mere protiv Rusije narednih dana zbog napada nervnim gasom na dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Engleskoj, dok Moskva optužuje Uniju da se pridružila britanskoj kampanji mržnje protiv nje.

Svijet 23.03.2018 | 16:05
EU uvodi kaznene mjere Rusije
U četvrtak, prvog dana samita, Evropska unija je kolektivno osudila napad na Skripalja navodeći da je "vrlo verovatno" da je za to odgovorna Moskva, podržavši tako poziciju britanske premijerke Tereze Mej.

Brisel je takođe povukao ambasadora EU u Rusiji Markusa Ederera na konsultacije.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da će Pariz i Berlin biti među zemljama koje će brzo preduzeti nove i koordinisane mere za koje su drugi lideri rekli da bi mogli da obuhvate i proterivanje ruskih zvaničnika, a možda i druge mere odmazde.

"Smatramo da je ovaj napad ozbiljan izazov našoj bezbednosti i evropskom suverenitetu koji traži koordinisan i odlučan odgovor Evropske unije i država članica", rekao je Makron.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je na zajedničkoj konferenciji ponovila Makronov stav da je Rusija prekršila suverenitet i bezbednost Unije i navela da će zemlje EU razgovarati o merama koje će preduzeti i "onda delovati".

Neimenovani visoki zvaničnik upoznat sa razgovorima rekao je da bi opseg mera narednih nedelja mogao biti "iznenađujući", prenosi Rojters i dodaje da se više ne govori o novim ekonomskim sankcijama čija primena je podelila EU ranije.

Češki premijer Andrej Babiš rekao je da će verovatno u ponedeljak objaviti proterivanje nekoliko ruskoh ljudi iz Praga i da će se konsultovati sa ministrom spoljnih poslova.

Predsednica Litvanije Dalija Gribauskajte rekla je da je spremna da protera "ruske špijune" čije su aktivnosti, kako je rekla, veoma štetne.

"Sigurno je da će koordinisana akcija biti preduzeta sledeće nedelje, možda već na početku. Apsolutno je očigledno da mreža postoji i da deluje agresivno", rekla je predsednica Litvanije.
 
(RTS)  

 
 


 
 
 
 
 
 
 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

dr

23.03.2018 18:18

Nevjerovatna zaludenost. Ali ne mogu se nacuditi da oni vjeruju britanskom olosu i svjetskim plackarosima. Strasno, EU je izgubila kompas ili je pritisnuta amerima i Nato-m.

ODGOVORITE
Name

@ Kosta

23.03.2018 18:38

Da Eto svi su glupi i budale samo su Rusi pametni.

Name

@@ Kosta

23.03.2018 19:55

Da, jesu pametni kao i mi sto razumijemo!

Name

dr tako ne razmislja

24.03.2018 06:58

Nemozes tako dr nesmije biti pristrasan i najgori pacijent podleze istom tretmanu. Svima bacati rukavicu u lice i pricati kako si samo ti uredu zato sto imas misice je krajnje degutantna stvar. Rusia se morati stati u red pre ili kasnije.

Name

Sa strane

23.03.2018 18:28

Ovi ludaci hoće ponovo da slome zube na Rusiji. Lep Rajhstag lepo gori!

ODGOVORITE
Name

re

24.03.2018 08:02

Sve mi vise lici na tatu, Beckog slikara.......!!

Name

Neko

24.03.2018 06:28

Nekog ovde u EU zeza ! Kao sankcije Rusiji, a na mala vrata se obavljaju poslovi. I gleda se svoj interes ! To je daleko od EU i zajednice.

ODGOVORITE
Name

re

24.03.2018 08:00

Gledaju svoj interes a narod mu gladan,nesto mi je ovo sve komicno.