Превише се говори о отцјепљењу

Амбасадор Велике Британије у БиХ Едвард Фергусон каже да се превише говори о отцјепљењу, стварању нових ентитета или о укидању постојећих.

Босна и Херцеговина 23.03.2018 | 11:43
Превише се говори о отцјепљењу
Фергусон је изјавио да би нова међународна конференција о БиХ била озбиљан ретроградан корак, те да “БиХ мора да покаже да је функционална ако жели у НАТО и ЕУ”.

– Оклијевао бих да се вратимо у времена међународних интервенција у БиХ. Ако се БиХ жели придружити НАТО-у и ЕУ, онда мора показати свијету да је стабилна и функционална – истакао је Фергусон.

Он је нагласио да се превише говори о отцјепљењу, стварању нових ентитета или о укидању постојећих.

– Ништа од тога се неће догодити – рекао је Фергусон за “Дневни аваз”.

Он је навео да не би требало преувеличавати улогу Русије у БиХ.

– Иако Русија има легитиман интерес у трговинској и културолошкој размјени, примјетна је чињеница да 70 одсто извоза БиХ иде ка ЕУ, у поређењу са само један одсто који иде у Русију – истакао је Фергусон.

Говорећи о измјенама Изборног закона БиХ, Фергусон је нагласио да постоје прихватљива рјешења која могу брзо да буду усвојена, “чим политичке странке одустану од својих максималистичких захтјева” и почну да сарађују.

Он је најавио још снажнији ангажман Велике Британије у БиХ.

– Ми већ трошимо 15 милиона КМ годишње у БиХ, а мислим да ће овај износ бити повећан. Подржавамо и обучавамо Оружане снаге, правосудне институције и агенције за спровођење закона, да им помогнемо да буду бољи у борби против модерних безбједносних пријетњи, од тероризма и екстремизма до организованог криминала и корупције – каже Фергусон.

(Срна)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

... да чико б'ону...

23.03.2018 10:50

Шупљој хвала, она нас је одржала...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харе

23.03.2018 10:50

Незнам само од чега би РС живјела кад би се отцијепила,не призна те Хрватска куда би изашли неможе кроз Федерацију у Брчком чвор зато нек Доле не будали и нек се Економије прихвати. Није у стању камион јабука извест а да не зајебе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хвала

23.03.2018 11:16

Хвала дусебризнице знам да не би могао заспати кад би се отцијепила од велике бриге за то ста цемо јести. И хвала сто нас храните данас и сви заједно узивамо благостање.

Name

Харе

23.03.2018 11:29

Вјеруј ал искрено некад би волио да се отцијепите ИСКРЕНО.

Name

Србо

23.03.2018 11:58

Кад би се РС отцијепила, то би био циркус. Прво, ко ће бранити онако неприродну границу која иде буквално посред градова и села? Друго, имаћемо "кинески зид" на Сави и Уни, а према Федерацији бодљикаву жицу. Према Србији се неће моћи лако проћи због Брчког, и ако би ишта изазвало нови рат, то би био положај Брчког. Међународна заједница нас не би признала (осим можда Нагорно Карабаха, Јужне Осетије и Придњестровља, и можда мајчице Русије). Имали бисмо санкције из ЕУ, ембарга на транспорт и извоз роба у Федерацију, и дефинитивно визе, па би свако путовање (осим унутар тора) био велики подухват. Кад томе свему додаш садашњу јадну економију, добићемо прави затвор, а не државу, из које се онда неће моћи тако лако побјећи као сада. Била би то нова Сјеверна Кореја на тлу Европе.

Name

Мрзња

23.03.2018 13:25

Превисе је мрзње амбасадоре према српскон народу.Да ми мало скинемо маске.Јел.

Name

Ре:Србо

23.03.2018 13:44

То ја и причам сви мисле независни и све пет,ал јаро шта даље како живјети поред ембарга санкција и остали будалештина,уосталом ко би те признао ко би инвестиро,забрани ти Федерација пролаз забрани Хрватска гдје онда једино на Марс.

Name

За наук

23.03.2018 17:45

Учите дјеци од родјења:Нема горих,подмуклијих и покваренијих од Енглеза. Пробали су да музу и ЕУ па кад су видјели да не иде и то напуштају.Поцињали ратове подвалама,завадјали друге да ратују,спремни на сваку подлост. Ево и Русима намјестају поново пробају по цетврти пут у Историји.Народ нула. Зато овог господина слушати са презиром,не вјеровати му ни једне.

Name

Ре Србо

23.03.2018 18:22

Ко те болан мрзи па ово је реалност оно сто те Додик забавља је циркус цовеце. Окрени се квалитету зивота и врдностима демократије и културе бит це нам свима боље

Name

слобода

23.03.2018 10:52

Рече нам неко ко је напустио ЕУ,има ли поганије,лицемјерније и одвратније нације од британаца? Има...само хрвати

ОДГОВОРИТЕ
Name

разумио

23.03.2018 11:05

А засто се његова земља одцјепила? И засто не говорити о одцјетпљењу? Паксу један белосвјетски сте Ви господине--

ОДГОВОРИТЕ
Name

ненад

23.03.2018 11:41

Они су способни да зиве сами а босна јадна и кукавна није њима нетреба Њемацка а ми босанци би умирали од глади да неодемо у Њемацку на црно зарадит дјеци да презиве.

Name

Миле

23.03.2018 11:46

РС никад није била дрзава ти прицас о великој британији као да је исти ниво као балкансе земље е мој брдјане због такви као ти немамо за нормалан зивот ни ми ни ови у федерацији.

Name

ре

23.03.2018 11:48

Није ваљда да поредиш РС са ВБ...Па мазго једна Велика Британија је сила и она може да бира шта хоће...А ми имамо да климамо главом и шутимо па како год нам буде. Како су ови коментатори смијешни...Да је којим случајем рекао како РС треба да се одвоји...твој коментар би био знатно другачији...Зар не?

Name

Ре

23.03.2018 11:51

Шуп'к правац у школу научити писати идиоте глупи!

Name

Пикси

23.03.2018 11:06

И ти би о свему...само не о свеопштој пљачки народа и државе...о стандарду живота...о правној држави!

ОДГОВОРИТЕ
Name

цобанее вратии сеее овце твоје немогу без те-бее

23.03.2018 11:17

Прице и фантазије о одцепљењу су предизборна ублеха којом се наивни народ прави мутавим и купују гласови на изборима,,наравно да од тога никад неце бити ниста...Ко то мисли лазе сам себе или није бас у винклу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

23.03.2018 17:38

Народи у БиХ су уморни од преживљавања,памте рат и биједу,памте изгинуле,рањене,памте рушевине. И шта сад раде политичари?Све тројица главних криваца за наставак немаштине држе се ратних тема и пријетњи,један другом контрирају и плаше стадо да опет за њихове гласају и тако они себе обезбиједе од процесуирања за невиђену пљачку народног добра у БиХ. Предњачи Додик али исти је и Изетбеговић, не заостаје много Човић.Исту мантру употребљавају да су они богом дани да нас сачувају од оних других.Своје су све запослили по Државним институцијама,и унуке обогатили а народу сију ли сију демагогију и перманентно уносе страх. Зашто овај међ.представник не употријеби Бонска овлашћења и не отјера сву тројицу на сметлиште историје?Спасио би бар привремено овај јадни и напаћени народ,а можда би нам и златна омладина остала у Држави а не да перу суђе по Аустрији и Њемачкој.Понављам нема штрајкова,нема демонстрација само зато што је народ у БиХ под перманентним измишљеним страхом од рата а тај страх производе њих тројица.Мислим да ће им народ ипак на крају ове драме судити.

Name

др

23.03.2018 18:23

Овдје се говори о отцјепљењу када би нас признали. Без проблема би опстали и развијали се. Овако стално у грчу са исламском дзамахиријом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За др

25.03.2018 13:34

Јеси ли природно тако глуп, или тренираш?!