Previše se govori o otcjepljenju

Ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson kaže da se previše govori o otcjepljenju, stvaranju novih entiteta ili o ukidanju postojećih.

Bosna i Hercegovina 23.03.2018 | 11:43
Previše se govori o otcjepljenju
Ferguson je izjavio da bi nova međunarodna konferencija o BiH bila ozbiljan retrogradan korak, te da “BiH mora da pokaže da je funkcionalna ako želi u NATO i EU”.

– Oklijevao bih da se vratimo u vremena međunarodnih intervencija u BiH. Ako se BiH želi pridružiti NATO-u i EU, onda mora pokazati svijetu da je stabilna i funkcionalna – istakao je Ferguson.

On je naglasio da se previše govori o otcjepljenju, stvaranju novih entiteta ili o ukidanju postojećih.

– Ništa od toga se neće dogoditi – rekao je Ferguson za “Dnevni avaz”.

On je naveo da ne bi trebalo preuveličavati ulogu Rusije u BiH.

– Iako Rusija ima legitiman interes u trgovinskoj i kulturološkoj razmjeni, primjetna je činjenica da 70 odsto izvoza BiH ide ka EU, u poređenju sa samo jedan odsto koji ide u Rusiju – istakao je Ferguson.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona BiH, Ferguson je naglasio da postoje prihvatljiva rješenja koja mogu brzo da budu usvojena, “čim političke stranke odustanu od svojih maksimalističkih zahtjeva” i počnu da sarađuju.

On je najavio još snažniji angažman Velike Britanije u BiH.

– Mi već trošimo 15 miliona KM godišnje u BiH, a mislim da će ovaj iznos biti povećan. Podržavamo i obučavamo Oružane snage, pravosudne institucije i agencije za sprovođenje zakona, da im pomognemo da budu bolji u borbi protiv modernih bezbjednosnih prijetnji, od terorizma i ekstremizma do organizovanog kriminala i korupcije – kaže Ferguson.

(Srna)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

... da čiko b'onu...

23.03.2018 10:50

Šupljoj hvala, ona nas je održala...

ODGOVORITE
Name

Hare

23.03.2018 10:50

Neznam samo od čega bi RS živjela kad bi se otcijepila,ne prizna te Hrvatska kuda bi izašli nemože kroz Federaciju u Brčkom čvor zato nek Dole ne budali i nek se Ekonomije prihvati. Nije u stanju kamion jabuka izvest a da ne zajebe.

ODGOVORITE
Name

hvala

23.03.2018 11:16

Hvala dusebriznice znam da ne bi mogao zaspati kad bi se otcijepila od velike brige za to sta cemo jesti. I hvala sto nas hranite danas i svi zajedno uzivamo blagostanje.

Name

Hare

23.03.2018 11:29

Vjeruj al iskreno nekad bi volio da se otcijepite ISKRENO.

Name

Srbo

23.03.2018 11:58

Kad bi se RS otcijepila, to bi bio cirkus. Prvo, ko će braniti onako neprirodnu granicu koja ide bukvalno posred gradova i sela? Drugo, imaćemo "kineski zid" na Savi i Uni, a prema Federaciji bodljikavu žicu. Prema Srbiji se neće moći lako proći zbog Brčkog, i ako bi išta izazvalo novi rat, to bi bio položaj Brčkog. Međunarodna zajednica nas ne bi priznala (osim možda Nagorno Karabaha, Južne Osetije i Pridnjestrovlja, i možda majčice Rusije). Imali bismo sankcije iz EU, embarga na transport i izvoz roba u Federaciju, i definitivno vize, pa bi svako putovanje (osim unutar tora) bio veliki poduhvat. Kad tome svemu dodaš sadašnju jadnu ekonomiju, dobićemo pravi zatvor, a ne državu, iz koje se onda neće moći tako lako pobjeći kao sada. Bila bi to nova Sjeverna Koreja na tlu Evrope.

Name

Mrznja

23.03.2018 13:25

Previse je mrznje ambasadore prema srpskon narodu.Da mi malo skinemo maske.Jel.

Name

Re:Srbo

23.03.2018 13:44

To ja i pričam svi misle nezavisni i sve pet,al jaro šta dalje kako živjeti pored embarga sankcija i ostali budaleština,uostalom ko bi te priznao ko bi investiro,zabrani ti Federacija prolaz zabrani Hrvatska gdje onda jedino na Mars.

Name

Za nauk

23.03.2018 17:45

Učite djeci od rodjenja:Nema gorih,podmuklijih i pokvarenijih od Engleza. Probali su da muzu i EU pa kad su vidjeli da ne ide i to napuštaju.Pocinjali ratove podvalama,zavadjali druge da ratuju,spremni na svaku podlost. Evo i Rusima namjestaju ponovo probaju po cetvrti put u Istoriji.Narod nula. Zato ovog gospodina slušati sa prezirom,ne vjerovati mu ni jedne.

Name

Re Srbo

23.03.2018 18:22

Ko te bolan mrzi pa ovo je realnost ono sto te Dodik zabavlja je cirkus covece. Okreni se kvalitetu zivota i vrdnostima demokratije i kulture bit ce nam svima bolje

Name

слобода

23.03.2018 10:52

Рече нам неко ко је напустио ЕУ,има ли поганије,лицемјерније и одвратније нације од британаца? Има...само хрвати

ODGOVORITE
Name

razumio

23.03.2018 11:05

A zasto se njegova zemlja odcjepila? I zasto ne govoriti o odcjetpljenju? Paksu jedan belosvjetski ste Vi gospodine--

ODGOVORITE
Name

nenad

23.03.2018 11:41

Oni su sposobni da zive sami a bosna jadna i kukavna nije njima netreba Njemacka a mi bosanci bi umirali od gladi da neodemo u Njemacku na crno zaradit djeci da prezive.

Name

Mile

23.03.2018 11:46

RS nikad nije bila drzava ti pricas o velikoj britaniji kao da je isti nivo kao balkanse zemlje e moj brdjane zbog takvi kao ti nemamo za normalan zivot ni mi ni ovi u federaciji.

Name

re

23.03.2018 11:48

Nije valjda da porediš RS sa VB...Pa mazgo jedna Velika Britanija je sila i ona može da bira šta hoće...A mi imamo da klimamo glavom i šutimo pa kako god nam bude. Kako su ovi komentatori smiješni...Da je kojim slučajem rekao kako RS treba da se odvoji...tvoj komentar bi bio znatno drugačiji...Zar ne?

Name

Re

23.03.2018 11:51

Šup'k pravac u školu naučiti pisati idiote glupi!

Name

Piksi

23.03.2018 11:06

I ti bi o svemu...samo ne o sveopštoj pljački naroda i države...o standardu života...o pravnoj državi!

ODGOVORITE
Name

cobanee vratii seee ovce tvoje nemogu bez te-bee

23.03.2018 11:17

Price i fantazije o odcepljenju su predizborna ubleha kojom se naivni narod pravi mutavim i kupuju glasovi na izborima,,naravno da od toga nikad nece biti nista...Ko to misli laze sam sebe ili nije bas u vinklu.

ODGOVORITE
Name

Ре:

23.03.2018 17:38

Народи у БиХ су уморни од преживљавања,памте рат и биједу,памте изгинуле,рањене,памте рушевине. И шта сад раде политичари?Све тројица главних криваца за наставак немаштине држе се ратних тема и пријетњи,један другом контрирају и плаше стадо да опет за њихове гласају и тако они себе обезбиједе од процесуирања за невиђену пљачку народног добра у БиХ. Предњачи Додик али исти је и Изетбеговић, не заостаје много Човић.Исту мантру употребљавају да су они богом дани да нас сачувају од оних других.Своје су све запослили по Државним институцијама,и унуке обогатили а народу сију ли сију демагогију и перманентно уносе страх. Зашто овај међ.представник не употријеби Бонска овлашћења и не отјера сву тројицу на сметлиште историје?Спасио би бар привремено овај јадни и напаћени народ,а можда би нам и златна омладина остала у Држави а не да перу суђе по Аустрији и Њемачкој.Понављам нема штрајкова,нема демонстрација само зато што је народ у БиХ под перманентним измишљеним страхом од рата а тај страх производе њих тројица.Мислим да ће им народ ипак на крају ове драме судити.

Name

dr

23.03.2018 18:23

Ovdje se govori o otcjepljenju kada bi nas priznali. Bez problema bi opstali i razvijali se. Ovako stalno u grču sa islamskom dzamahirijom.

ODGOVORITE
Name

Za dr

25.03.2018 13:34

Jesi li prirodno tako glup, ili treniraš?!