Моћна шесторка одређује правила

Владимир Путин, Доналд Трамп, Реџеп Тајип Ердоган, Си Ђипинг, Ким Џонг Ун и Мохамед Бин Салман су најмоћнији владари данашњице. Како они кажу, тако и буде. С врха их је готово немогуће скинути.

Свијет 22.03.2018 | 22:53
Моћна шесторка одређује правила
Неки од њих владаће до краја живота. Чак и оне државе чији је облик владавине демократија, у данашње вријеме све више попримају обиљежја ауторитарних режима.

Њихова власт често показује само привиде демократичности. Они најчешће сами доносе одлуке и контролишу све испод себе, каже политолог Вишеслав Раос с Факултета политичких наука у Загребу.

Владимир Путин, изабран је у недјељу по четврти пут на мјесто предсједника Русије, Си Ђипинг је измијенио устав и владаће Кином доживотно, Доналд Трамп по свему судећи сам доноси све одлуке у Америци, без обзира на контролу Конгреса, а Ким Џонг Ун Сјеверном Корејом доживотно влада.

Они су главне личности свијета којима на врху дословно нико ништа не може.

"Сјеверна Кореја је тоталитарни режим. Врховни вођа управља свиме и доноси све одлуке. Међутим, Кина се све више креће према томе. Очекивало се да ће Кина након економских имати и политичке реформе, али Ђипинг је одлучио све задржати за себе",  објашњава Раос.

Русија и Турска ипак нису режими, али итекако имају обиљежја ауторитарности.

"Видјели смо да они имају изборе, али то су привиди демократије. Противници су политички веома слабе личности, а видјели смо да и зна бити и забрањена кандидатура. Гуши се слобода говора, затварају се новинари, намјештају се избори", каже Раос и додаје како се за Трампа не може рећи да је ауторитаран владар јер га Конгрес контролише, али ипак, сматра, Трамп показује обиљежја недемократичности.

"Доналд Трамп се и није најбоље снашао на позицији америчког предсједника. Форсира одлуке.", додаје Раос.

Што се Саудијске Арабије тиче, Раос каже да Салману моћ највише даје вјерска легитимност.

Извор: 24сата.хр

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Кес

22.03.2018 22:35

Овај Салман троси милијарде ко дјеца киндер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Салман

23.03.2018 08:53

Младом владару било би најбоље да троси мијарде да гради мир на Блиском Истоку.Да гради сколе.Болнице.Модерне твоенице. Да се бори за људска права.Арапи крваре вец предуго.И они заслузују мир.А пара за то има.

Name

Дон

23.03.2018 06:18

Хахахахаха! Чуј то, најмоћнији владари а нема већег цара од кнеза Лазара на списку! Гдје је Гуардиан оф Српска, како га Србин Твамп зове? Ђе је болан Милорад на том списку?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Дон

23.03.2018 08:36

Пун си мрзње у својим коментарима, у свој тор и маси репом, стам те било.