Moćna šestorka određuje pravila

Vladimir Putin, Donald Tramp, Redžep Tajip Erdogan, Si Điping, Kim Džong Un i Mohamed Bin Salman su najmoćniji vladari današnjice. Kako oni kažu, tako i bude. S vrha ih je gotovo nemoguće skinuti.

Svijet 22.03.2018 | 22:53
Moćna šestorka određuje pravila
Neki od njih vladaće do kraja života. Čak i one države čiji je oblik vladavine demokratija, u današnje vrijeme sve više poprimaju obilježja autoritarnih režima.

Njihova vlast često pokazuje samo privide demokratičnosti. Oni najčešće sami donose odluke i kontrolišu sve ispod sebe, kaže politolog Višeslav Raos s Fakulteta političkih nauka u Zagrebu.

Vladimir Putin, izabran je u nedjelju po četvrti put na mjesto predsjednika Rusije, Si Điping je izmijenio ustav i vladaće Kinom doživotno, Donald Tramp po svemu sudeći sam donosi sve odluke u Americi, bez obzira na kontrolu Kongresa, a Kim Džong Un Sjevernom Korejom doživotno vlada.

Oni su glavne ličnosti svijeta kojima na vrhu doslovno niko ništa ne može.

"Sjeverna Koreja je totalitarni režim. Vrhovni vođa upravlja svime i donosi sve odluke. Međutim, Kina se sve više kreće prema tome. Očekivalo se da će Kina nakon ekonomskih imati i političke reforme, ali Điping je odlučio sve zadržati za sebe",  objašnjava Raos.

Rusija i Turska ipak nisu režimi, ali itekako imaju obilježja autoritarnosti.

"Vidjeli smo da oni imaju izbore, ali to su prividi demokratije. Protivnici su politički veoma slabe ličnosti, a vidjeli smo da i zna biti i zabranjena kandidatura. Guši se sloboda govora, zatvaraju se novinari, namještaju se izbori", kaže Raos i dodaje kako se za Trampa ne može reći da je autoritaran vladar jer ga Kongres kontroliše, ali ipak, smatra, Tramp pokazuje obilježja nedemokratičnosti.

"Donald Tramp se i nije najbolje snašao na poziciji američkog predsjednika. Forsira odluke.", dodaje Raos.

Što se Saudijske Arabije tiče, Raos kaže da Salmanu moć najviše daje vjerska legitimnost.

Izvor: 24sata.hr

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Kes

22.03.2018 22:35

Ovaj Salman trosi milijarde ko djeca kinder.

ODGOVORITE
Name

Salman

23.03.2018 08:53

Mladom vladaru bilo bi najbolje da trosi mijarde da gradi mir na Bliskom Istoku.Da gradi skole.Bolnice.Moderne tvoenice. Da se bori za ljudska prava.Arapi krvare vec predugo.I oni zasluzuju mir.A para za to ima.

Name

Don

23.03.2018 06:18

Hahahahaha! Čuj to, najmoćniji vladari a nema većeg cara od kneza Lazara na spisku! Gdje je Guardian of Srpska, kako ga Srbin Tvamp zove? Đe je bolan Milorad na tom spisku?

ODGOVORITE
Name

Re Don

23.03.2018 08:36

Pun si mrznje u svojim komentarima, u svoj tor i masi repom, stam te bilo.