Запад понудио: Признајте Косово

Оно што већ скоро двије деценије лебди као пријетња над Србијом обистинило се - западни центри моћи су предсједнику Србије Александру Вучићу недвосмислено поручили да Србија не размишља о било ком дијелу територије Косова и да се од Београда тражи да формално или неформално призна Косово.

Србија 22.03.2018 | 16:15
Запад понудио: Признајте Косово
Како сазнају "Вечерње новости", први човјек Србије је ову непристојну понуду, која може да породи велики национални и политички лом, добио од дипломата у Берлину, Паризу, Лондону и Вашингтону, а потврђена му је и ових дана током неформалних састанака са дипломатама у Њујорку.

Конкретно, Вучићу су саговорници из ових центара моћи, практично уједињени, први пут без дипломатских рукавица ставили до знања да је Заједница српских општина, која још није ни у повоју, максимум који Србија може да добије на КиМ!

Арогантно и са позиција моћи, западни званичници су на састанцима, који су се директно тицали будућности и статуса српске јужне покрајине, пренијели су Вучићу да је Косово за њих затворена прича оног дана када је, уз њихову свесрдну помоћ, власт у Приштини прогласила независност.

Како преносе добро обавјештени извори београдског листа, у свим тим сусретима Вучић је указивао на то да је управо та одлука из 2008. отворила Пандорину кутију из које се излегла регионална нестабилност која је "добацила" и до Каталоније. Али, они су листом хладно одговарали да је Србија ту исту Пандорину кутију и затворила обраћањем трапавим питањем о легалности отцјепљења, пред Међународним судом правде у Хагу, који је пресудио да декларација о независности није у супротности са међународним правом.

Разочаран овим бруталним захтхевом, Вучић је својим саговорницима пренио да је то за Србију неприхватљиво, а генералном секретару УН Антонију Гутерешу, са којим се у сриједу састао у Њујорку, јасно је поручио:

"Моја земља неће да прихвати тај смоквин лист који јој се нуди! Нећемо да жртвујемо националне интересе. И док сам на овом мјесту нећете нас понижавати.”

Током разговора са Гутересом, Вучић се заложио за поштовање Резолуције 1244 о КиМ, већу улогу УНМИКА-а у покрајини и проналажење компромисног рјешења.

"Србија је спремна на сарадњу како са међународним организацијама, тако и са косовским Албанцима. Али, није компромис да једна страна добије све, а друга изгуби све, већ да обје стране нешто дају и уложе", саопштио је Вучић свом домаћину на Ист Риверу, који је подржао наставак дијалога Београда и Приштине.

А као услов за наставак дијалога Вучић је навео усвајање статута ЗСО. Он није крио разочарање понашањем великих сила:

"Чини ми се да западне земље не желе ни на који начин да разговарају о томе коме припада територија Косова, они то сматрају завршеним. Очекивао сам веће разумевање не само за Србе на КиМ, већ и за Србију. Разумео сам поруку. Наше је да се и даље боримо."

Сваке даље преговоре практично је минирао захтјев кључних западних држава, који се ослања на такозвани амерички пакет за Косово.

Радни текст Трампове администрације садржи неколико кључних тачака:

- Предвиђа да Заједница српских општина добије шира извршна овлашћења и појачане надлежности у областима здравства, просвјете и културе.

- Заједница би тијесно институционално била повезана са потпредседником косовске владе, који би долазио из редова српског народа и који би практично био контролор њеног рада и спровођења овлашћења.

- Од Београда се очекује да омогући улазак Приштине у међународне организације.

- Ако српска страна пристане на овај пакет, српској држави би био омогућен улазак у Европску унију, а САД би јој гарантовале ширу економску и дипломатску подршку у међународној политичкој арени.

Карте су сада коначно отворене, а на талону је прескупи косовски жетон. Пред Србијом и њеним предсједником је можда и одлучујућа партија која умногоме може да одреди будући стратешки правац Србије. На Вучићева леђа пребачено је огромно бреме увезано питањем: шта ће бити ако Београд одбаци захтјеве западних сила?

Прва посљедица се назире - рампа на европском путу, односно губитак шансе да Србија постане чланица Европске уније. Други фактор ризика је губитак директних страних инвестиција, прије свега из западних држава, што би био огроман ударац за српску економију. Српски званичници су о свим овим црним опцијама "дискретно" упозорени преко западних дипломатских канала.

Желе стопама Палестине

За пуноправно чланство Косова у УН као непремостива препрека и даље стоји пријетња руског вета, па би једини начин да се Приштини одшкрину врата на Ист Риверу била кандидатура за сталног посматрача државу-нечланицу, односно за статус какав је у УН добила Палестина 2012. године.

За тај положај може да се пријави нечланица која је већ члан једне или више специјализованих агенција УН, а као члан ММФ, Косово је тај услов испунило.

Палестина је 2012. године, мимо препоруке СБ УН (јер се томе противила Америка), гласањем на Генералној скупштини УН, постала држава нечланица посматрач. Поједини стручњаци сматрају да Косово не може да иде путем који је прошла Палестина, све док је на снази Резолуција 1244.

Извор: Новости.рс

Коментари / 41

Оставите коментар
Name

Сале

22.03.2018 15:25

Ја незнам да ли вучић зна шта ради, у смислу долазио сам нудио вам да се договоримо, ви нећете, е ето вам одо ја на другу страну, око ако је тако, али надам се да зна да са тим злотворима западним више и не треба по том питању и преговарати, па неће они бити против свог дијета, него осигурати заледјину и заузети метохију, колико се ја разумијем само косово је признато од дијела земаља, а та административна јединица се зове косово и метохија, као и у војводини сто имамо срем, банат и бачку истина под једним именом док је косово и метохија званично са два имена. И још једно нити под какву цијену признати то као државу, злотвори притишћу очигледно им се жури, из неког разлога, то би такодје требало видјети шта је, а у еу никад срби неће ући, после ће тражити аутономију војводине и сл.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон

22.03.2018 15:55

То "Косово и Метохија" је неки нови назив, који се користи посљедњих неколико година и користе га само Срби и нико други. Зар мислиш да нека западна држава зна за тај назив? Исто тско је погрешно говорити "заједничке" институције у Босни. Исправан назив је државне институције. За Војводину си у праву, само си босански Санџак заборавио.

Name

Ре Сале

22.03.2018 15:57

Што би рекао Матија Бећковић, Србија даје своје срце, у замјену за магарећу клупу ЕУ!

Name

Ми Сами

22.03.2018 16:45

Мало смо се ми бусали у прса.Смијали се западу док су били сконцентрисани на блиски исток.Па је и Додик поцео да блебеце будалестине.Доводи неку Српску цаст,Ноцне вукове....забада прст у око Америма и западу мислеци да це Руси да нас стите.Запад је покренуо масинерију против Руса и онај ко мисли да це дозволити нама саки јада да им будемо сметња,тај је будала...Није било потребе да их провоцирамо јер се људи нису бавили нама.Сад је вец касно.Мислим да смо у масини поново.Казе Вуциц иде у Васингтон да види предлог запада за Космет.Не то није предлог,то је документ који немозес да одбијес,то морас да прихватис.Тацка!!!А ви будале из власти вуцајте Ноцне вукове и разне будалетине око нас...давајте им ордење.Какве будалетине.

Name

@ Коста

22.03.2018 17:06

@ Ми Сами,потписујем твој коментар.

Name

075

22.03.2018 17:21

@ Ми Сами Проблем је што већина Срба са обје стране Дрине живи у народним предањима и у митовима! Уздају се у Русију, која је међу првим признала Хрватску и Словенију, а има их 400.000 у Цхицаго, у "мрској" Њемачкој 700.000 а у Русији 4.000!! Итд., итд.!!

Name

Сале

22.03.2018 17:36

За дон, сто се тице запада они не морају то ни да знају, за назив метохија, они незнају ни ко су они сами, али имају силу, медјутим ниједна сила није довијека била, ни римска ни турска, па неце ни ова, само је питање хоце ли неко од нас то доцекати, ова генерација, али неко це доцекати, никада се ни једаннарод немозе истријебити, па ни србски, кад остану двоје и то је опстанак, јбс куцу коју ти други куци, једном це и други то схватити, срби сами куце своју куцу, зато је то и проблем западу и нападају србе, неце по њиховом, а ви који се волите увлацити напријед...

Name

Реално

22.03.2018 17:48

Досла маца на вратаца оде косово ста је следеце

Name

Стево

22.03.2018 18:34

Косово је дато а република српска ице србији

Name

075

23.03.2018 07:41

@ Стево И што буде када се пробудите? ДРЖАВА Босна и Херцеговина, са или без ентитета!

Name

Краљ

22.03.2018 15:27

А зар додик и вуциц ономад непоруцисе да захваљујуци њиховим напорима и њивој политици. Како они рекосе заустављено је даље пропадање и деградирање српског народа и српске дрзаве. И да је косово послије прогласења независности поновно врацено на дневни ред у преговорима са ЕУ и америком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

22.03.2018 15:59

Тако мисле дебили и ретарди, а назалост они су у вецини. Свако нормалан види да су дотицни манипулатори и лазови.

Name

ре Краљ

22.03.2018 18:11

Пре неки дан Баја се хвали како је успио да питање Косова веже за РС и како је то као Вучић успио излобирати у међународној заједници, а ништа од тога, као и обично јефтина реторика и измишљотина. Овдје је на снази дејтонски мировни споразум а тамо у Србији споразум из Куманова, то једно са другим нема никакве везе.

Name

Саша

22.03.2018 15:30

Признај без референдума па ћеш имати не лом него бродолом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драганче

22.03.2018 15:30

Може ли опис тог Запада, адреса, контакт особе? На шта тачно мислите?

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

22.03.2018 16:14

То су они сто мрзе најпаметнији, највриједнији и најпостенији народ, Србе. Љубоморни су на нас, завист је болест.

Name

ре неко

22.03.2018 16:45

Само ради информације,Срби се на Западу сматрају племеном,зато се земљаце, спусти на земљу.

Name

за неко

22.03.2018 17:01

Вриједјас брацу Русе,они су ваљда испред Срба, Путин као најмоцнији цовјек на свијету, како ви казете це сигурно помоци и дјелом доказати љубав према Србима,зато будите без бриге.

Name

Дон

22.03.2018 15:32

Западни центри моћи су након Берлинског конгреса насилно припојили Косово Сервији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрмак

22.03.2018 17:38

Ма немој, ста би на ову изјаву рекао Цар Лазар?

Name

Дон

22.03.2018 18:28

"Цар" Лазар је био владар једне средњовјековне кнежевине, а ти нам реци како се звала та кнежевина.

Name

ха ха

22.03.2018 15:36

Који су то Сизифи са запада?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

22.03.2018 15:55

Био сам против Слободана Милошевића, не зато што је губио ратове. Него зато што их је почињао. Против АВ сам не зато што ће продати Косово и Метохију, више ради начина на који то чини и понижава и угњетава слуђени српски народ.Милошевић је био болестан са шифром или је добро знао шта за некога чини. То важи и за АВ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.03.2018 16:12

Увазени коментаторе,Слободан Милосевиц скупа са Зивадином Јовановицем се јос у току бомбардовања СРЈ 1999.год ухватио у ланац с "брацом из Америке" ,па ваљда је јасно за кога је радио и цији је био

Name

Ре

22.03.2018 16:17

Без сикиранције.Иде декларација(меморандум).Реалити се наставља.

Name

Зизи

22.03.2018 15:57

Сто це им Европска унија.Зивили су претци па ваљда могу и њихова дјеца.Америка је сеф Европи а Европа хоце да буде сеф земљама које улазе у унију. То вам је демократија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон

22.03.2018 16:14

Ама схвати да су те силе и створиле Србију.

Name

Тихомир

22.03.2018 16:15

Конацно је досло оно о цему се одавно говорило,а АВ није тај који це се ваљда супротстављати Западу,па забога он је њихов пион! Србију цека нови напад од стране НАТО-а и нови рат за Косово и Метохију,само неце га водити издајник Александар Вуциц него други. АВ је свој задатак заврсио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјунта бл

22.03.2018 16:21

Измишљени сценарио који Вучићу иде на руку. Кад би само мало размишљали својом главом. Није све црно-бијело...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нако

22.03.2018 16:27

Треба звати Додика и русе у помоц, овај Вуцици це нас укопати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срб

22.03.2018 17:19

Нетреба попустити под притиском шаке олоша,који нуде да се срби одрекну свог дела територије,за рад њихових празних обећања и лажи.Сигурно је то да су сагласни западни фашисти гледали председника Србије на домаћој конференцији кад каже,испунили смо све предуслове а осталих шест тачки о заједници српских општина на Косову остали су мртво слово на папиру.То је био шамар западњацима.Сад кад Руска федерација стаје на своје ноге,нато покушава да издејствује контра ефекат Русији.Ја никад нисам веровао у Еу,као део породице,него у своје ресурсе и своју земљу.Нетреба држати веру у Русију или шарене лаже запада,него у јединство срба на овим просторима.Постоји резолуција 12-44 на којој јасно пише да је Косово неотуђиви део Србије,а писала га је међународна заједница.Све преко те резолуције била би лудост признати и одрећи се свог дела територије.Сведоци смо да су испуњени услови који су били везани за суд у Хагу,који је само циркус а не суд али и Ватиканска продужена рука,па докле је Србија стигла у Еу,нидокле,нити ће икад,а што се мене тиче ,нити сам икад веровао нити ми треба њихово добро.

Name

075

22.03.2018 17:41

@ Срб У каквој сте ви заблуди, на срећу нас који нисмо са вама на истој "таласној дужини"!

Name

Роки

22.03.2018 17:23

Ако главни баја, Миле Додик, не извади Србију из гована, неће нико. Кад он лупи шаком о стол, цијела Њемачка ће се трести, живи били, па видјели. Нико се неће зајебавати са Гуардианом оф Српска!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ноцни вук

22.03.2018 17:38

Зивио Додик!

Name

Тузлак

22.03.2018 18:21

Да је Тито зив сада би ми били Америка хаха,ал смо тренутно обицне нуле сви. Браво за нас,много смо јаки! Хаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радикак

22.03.2018 19:44

Кладим се хиљаду еурића да ће Вучко призати Косово. Па његови са српске листе омогућаају да Хараднај има већину. Шта се прави блесав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо г.

22.03.2018 20:19

Ј... и европску унију и америку, само гледају своју корист!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

косовка у бн

22.03.2018 21:37

Никад признати дрзаву на српској земљи

ОДГОВОРИТЕ
Name

005

23.03.2018 01:52

То је оно сто ја цесто писем! Без признања Косова, нема улазак у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фарон

23.03.2018 21:40

Запад=Ватикан=Зло планете..... то је формула данашњице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коwалски

24.03.2018 07:24

Има и за то решење, истог дана признати Косово и Каталонију.

ОДГОВОРИТЕ