Zapad ponudio: Priznajte Kosovo

Ono što već skoro dvije decenije lebdi kao prijetnja nad Srbijom obistinilo se - zapadni centri moći su predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću nedvosmisleno poručili da Srbija ne razmišlja o bilo kom dijelu teritorije Kosova i da se od Beograda traži da formalno ili neformalno prizna Kosovo.

Srbija 22.03.2018 | 16:15
Zapad ponudio: Priznajte Kosovo
Kako saznaju "Večernje novosti", prvi čovjek Srbije je ovu nepristojnu ponudu, koja može da porodi veliki nacionalni i politički lom, dobio od diplomata u Berlinu, Parizu, Londonu i Vašingtonu, a potvrđena mu je i ovih dana tokom neformalnih sastanaka sa diplomatama u Njujorku.

Konkretno, Vučiću su sagovornici iz ovih centara moći, praktično ujedinjeni, prvi put bez diplomatskih rukavica stavili do znanja da je Zajednica srpskih opština, koja još nije ni u povoju, maksimum koji Srbija može da dobije na KiM!

Arogantno i sa pozicija moći, zapadni zvaničnici su na sastancima, koji su se direktno ticali budućnosti i statusa srpske južne pokrajine, prenijeli su Vučiću da je Kosovo za njih zatvorena priča onog dana kada je, uz njihovu svesrdnu pomoć, vlast u Prištini proglasila nezavisnost.

Kako prenose dobro obavješteni izvori beogradskog lista, u svim tim susretima Vučić je ukazivao na to da je upravo ta odluka iz 2008. otvorila Pandorinu kutiju iz koje se izlegla regionalna nestabilnost koja je "dobacila" i do Katalonije. Ali, oni su listom hladno odgovarali da je Srbija tu istu Pandorinu kutiju i zatvorila obraćanjem trapavim pitanjem o legalnosti otcjepljenja, pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, koji je presudio da deklaracija o nezavisnosti nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Razočaran ovim brutalnim zahthevom, Vučić je svojim sagovornicima prenio da je to za Srbiju neprihvatljivo, a generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu, sa kojim se u srijedu sastao u Njujorku, jasno je poručio:

"Moja zemlja neće da prihvati taj smokvin list koji joj se nudi! Nećemo da žrtvujemo nacionalne interese. I dok sam na ovom mjestu nećete nas ponižavati.”

Tokom razgovora sa Guteresom, Vučić se založio za poštovanje Rezolucije 1244 o KiM, veću ulogu UNMIKA-a u pokrajini i pronalaženje kompromisnog rješenja.

"Srbija je spremna na saradnju kako sa međunarodnim organizacijama, tako i sa kosovskim Albancima. Ali, nije kompromis da jedna strana dobije sve, a druga izgubi sve, već da obje strane nešto daju i ulože", saopštio je Vučić svom domaćinu na Ist Riveru, koji je podržao nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

A kao uslov za nastavak dijaloga Vučić je naveo usvajanje statuta ZSO. On nije krio razočaranje ponašanjem velikih sila:

"Čini mi se da zapadne zemlje ne žele ni na koji način da razgovaraju o tome kome pripada teritorija Kosova, oni to smatraju završenim. Očekivao sam veće razumevanje ne samo za Srbe na KiM, već i za Srbiju. Razumeo sam poruku. Naše je da se i dalje borimo."

Svake dalje pregovore praktično je minirao zahtjev ključnih zapadnih država, koji se oslanja na takozvani američki paket za Kosovo.

Radni tekst Trampove administracije sadrži nekoliko ključnih tačaka:

- Predviđa da Zajednica srpskih opština dobije šira izvršna ovlašćenja i pojačane nadležnosti u oblastima zdravstva, prosvjete i kulture.

- Zajednica bi tijesno institucionalno bila povezana sa potpredsednikom kosovske vlade, koji bi dolazio iz redova srpskog naroda i koji bi praktično bio kontrolor njenog rada i sprovođenja ovlašćenja.

- Od Beograda se očekuje da omogući ulazak Prištine u međunarodne organizacije.

- Ako srpska strana pristane na ovaj paket, srpskoj državi bi bio omogućen ulazak u Evropsku uniju, a SAD bi joj garantovale širu ekonomsku i diplomatsku podršku u međunarodnoj političkoj areni.

Karte su sada konačno otvorene, a na talonu je preskupi kosovski žeton. Pred Srbijom i njenim predsjednikom je možda i odlučujuća partija koja umnogome može da odredi budući strateški pravac Srbije. Na Vučićeva leđa prebačeno je ogromno breme uvezano pitanjem: šta će biti ako Beograd odbaci zahtjeve zapadnih sila?

Prva posljedica se nazire - rampa na evropskom putu, odnosno gubitak šanse da Srbija postane članica Evropske unije. Drugi faktor rizika je gubitak direktnih stranih investicija, prije svega iz zapadnih država, što bi bio ogroman udarac za srpsku ekonomiju. Srpski zvaničnici su o svim ovim crnim opcijama "diskretno" upozoreni preko zapadnih diplomatskih kanala.

Žele stopama Palestine

Za punopravno članstvo Kosova u UN kao nepremostiva prepreka i dalje stoji prijetnja ruskog veta, pa bi jedini način da se Prištini odškrinu vrata na Ist Riveru bila kandidatura za stalnog posmatrača državu-nečlanicu, odnosno za status kakav je u UN dobila Palestina 2012. godine.

Za taj položaj može da se prijavi nečlanica koja je već član jedne ili više specijalizovanih agencija UN, a kao član MMF, Kosovo je taj uslov ispunilo.

Palestina je 2012. godine, mimo preporuke SB UN (jer se tome protivila Amerika), glasanjem na Generalnoj skupštini UN, postala država nečlanica posmatrač. Pojedini stručnjaci smatraju da Kosovo ne može da ide putem koji je prošla Palestina, sve dok je na snazi Rezolucija 1244.

Izvor: Novosti.rs

Komentari / 41

Ostavite komentar
Name

Sale

22.03.2018 15:25

Ja neznam da li vučić zna šta radi, u smislu dolazio sam nudio vam da se dogovorimo, vi nećete, e eto vam odo ja na drugu stranu, oko ako je tako, ali nadam se da zna da sa tim zlotvorima zapadnim više i ne treba po tom pitanju i pregovarati, pa neće oni biti protiv svog dijeta, nego osigurati zaledjinu i zauzeti metohiju, koliko se ja razumijem samo kosovo je priznato od dijela zemalja, a ta administrativna jedinica se zove kosovo i metohija, kao i u vojvodini sto imamo srem, banat i bačku istina pod jednim imenom dok je kosovo i metohija zvanično sa dva imena. I još jedno niti pod kakvu cijenu priznati to kao državu, zlotvori pritišću očigledno im se žuri, iz nekog razloga, to bi takodje trebalo vidjeti šta je, a u eu nikad srbi neće ući, posle će tražiti autonomiju vojvodine i sl.

ODGOVORITE
Name

Don

22.03.2018 15:55

To "Kosovo i Metohija" je neki novi naziv, koji se koristi posljednjih nekoliko godina i koriste ga samo Srbi i niko drugi. Zar misliš da neka zapadna država zna za taj naziv? Isto tsko je pogrešno govoriti "zajedničke" institucije u Bosni. Ispravan naziv je državne institucije. Za Vojvodinu si u pravu, samo si bosanski Sandžak zaboravio.

Name

Re Sale

22.03.2018 15:57

Što bi rekao Matija Bećković, Srbija daje svoje srce, u zamjenu za magareću klupu EU!

Name

Mi Sami

22.03.2018 16:45

Malo smo se mi busali u prsa.Smijali se zapadu dok su bili skoncentrisani na bliski istok.Pa je i Dodik poceo da blebece budalestine.Dovodi neku Srpsku cast,Nocne vukove....zabada prst u oko Amerima i zapadu misleci da ce Rusi da nas stite.Zapad je pokrenuo masineriju protiv Rusa i onaj ko misli da ce dozvoliti nama saki jada da im budemo smetnja,taj je budala...Nije bilo potrebe da ih provociramo jer se ljudi nisu bavili nama.Sad je vec kasno.Mislim da smo u masini ponovo.Kaze Vucic ide u Vasington da vidi predlog zapada za Kosmet.Ne to nije predlog,to je dokument koji nemozes da odbijes,to moras da prihvatis.Tacka!!!A vi budale iz vlasti vucajte Nocne vukove i razne budaletine oko nas...davajte im ordenje.Kakve budaletine.

Name

@ Kosta

22.03.2018 17:06

@ Mi Sami,potpisujem tvoj komentar.

Name

075

22.03.2018 17:21

@ Mi Sami Problem je što većina Srba sa obje strane Drine živi u narodnim predanjima i u mitovima! Uzdaju se u Rusiju, koja je među prvim priznala Hrvatsku i Sloveniju, a ima ih 400.000 u Chicago, u "mrskoj" Njemačkoj 700.000 a u Rusiji 4.000!! Itd., itd.!!

Name

Sale

22.03.2018 17:36

Za don, sto se tice zapada oni ne moraju to ni da znaju, za naziv metohija, oni neznaju ni ko su oni sami, ali imaju silu, medjutim nijedna sila nije dovijeka bila, ni rimska ni turska, pa nece ni ova, samo je pitanje hoce li neko od nas to docekati, ova generacija, ali neko ce docekati, nikada se ni jedannarod nemoze istrijebiti, pa ni srbski, kad ostanu dvoje i to je opstanak, jbs kucu koju ti drugi kuci, jednom ce i drugi to shvatiti, srbi sami kuce svoju kucu, zato je to i problem zapadu i napadaju srbe, nece po njihovom, a vi koji se volite uvlaciti naprijed...

Name

Realno

22.03.2018 17:48

Dosla maca na vrataca ode kosovo sta je sledece

Name

Stevo

22.03.2018 18:34

Kosovo je dato a republika srpska ice srbiji

Name

075

23.03.2018 07:41

@ Stevo I što bude kada se probudite? DRŽAVA Bosna i Hercegovina, sa ili bez entiteta!

Name

Kralj

22.03.2018 15:27

A zar dodik i vucic onomad neporucise da zahvaljujuci njihovim naporima i njivoj politici. Kako oni rekose zaustavljeno je dalje propadanje i degradiranje srpskog naroda i srpske drzave. I da je kosovo poslije proglasenja nezavisnosti ponovno vraceno na dnevni red u pregovorima sa EU i amerikom.

ODGOVORITE
Name

neko

22.03.2018 15:59

Tako misle debili i retardi, a nazalost oni su u vecini. Svako normalan vidi da su doticni manipulatori i lazovi.

Name

re Kralj

22.03.2018 18:11

Pre neki dan Baja se hvali kako je uspio da pitanje Kosova veže za RS i kako je to kao Vučić uspio izlobirati u međunarodnoj zajednici, a ništa od toga, kao i obično jeftina retorika i izmišljotina. Ovdje je na snazi dejtonski mirovni sporazum a tamo u Srbiji sporazum iz Kumanova, to jedno sa drugim nema nikakve veze.

Name

Saša

22.03.2018 15:30

Priznaj bez referenduma pa ćeš imati ne lom nego brodolom.

ODGOVORITE
Name

Draganče

22.03.2018 15:30

Može li opis tog Zapada, adresa, kontakt osobe? Na šta tačno mislite?

ODGOVORITE
Name

neko

22.03.2018 16:14

To su oni sto mrze najpametniji, najvrijedniji i najposteniji narod, Srbe. Ljubomorni su na nas, zavist je bolest.

Name

re neko

22.03.2018 16:45

Samo radi informacije,Srbi se na Zapadu smatraju plemenom,zato se zemljace, spusti na zemlju.

Name

za neko

22.03.2018 17:01

Vrijedjas bracu Ruse,oni su valjda ispred Srba, Putin kao najmocniji covjek na svijetu, kako vi kazete ce sigurno pomoci i djelom dokazati ljubav prema Srbima,zato budite bez brige.

Name

Don

22.03.2018 15:32

Zapadni centri moći su nakon Berlinskog kongresa nasilno pripojili Kosovo Serviji.

ODGOVORITE
Name

Mrmak

22.03.2018 17:38

Ma nemoj, sta bi na ovu izjavu rekao Car Lazar?

Name

Don

22.03.2018 18:28

"Car" Lazar je bio vladar jedne srednjovjekovne kneževine, a ti nam reci kako se zvala ta kneževina.

Name

ha ha

22.03.2018 15:36

Koji su to Sizifi sa zapada?

ODGOVORITE
Name

Đorđe

22.03.2018 15:55

Bio sam protiv Slobodana Miloševića, ne zato što je gubio ratove. Nego zato što ih je počinjao. Protiv AV sam ne zato što će prodati Kosovo i Metohiju, više radi načina na koji to čini i ponižava i ugnjetava sluđeni srpski narod.Milošević je bio bolestan sa šifrom ili je dobro znao šta za nekoga čini. To važi i za AV..

ODGOVORITE
Name

Re

22.03.2018 16:12

Uvazeni komentatore,Slobodan Milosevic skupa sa Zivadinom Jovanovicem se jos u toku bombardovanja SRJ 1999.god uhvatio u lanac s "bracom iz Amerike" ,pa valjda je jasno za koga je radio i ciji je bio

Name

Re

22.03.2018 16:17

Bez sikirancije.Ide deklaracija(memorandum).Realiti se nastavlja.

Name

Zizi

22.03.2018 15:57

Sto ce im Evropska unija.Zivili su pretci pa valjda mogu i njihova djeca.Amerika je sef Evropi a Evropa hoce da bude sef zemljama koje ulaze u uniju. To vam je demokratija

ODGOVORITE
Name

Don

22.03.2018 16:14

Ama shvati da su te sile i stvorile Srbiju.

Name

Tihomir

22.03.2018 16:15

Konacno je doslo ono o cemu se odavno govorilo,a AV nije taj koji ce se valjda suprotstavljati Zapadu,pa zaboga on je njihov pion! Srbiju ceka novi napad od strane NATO-a i novi rat za Kosovo i Metohiju,samo nece ga voditi izdajnik Aleksandar Vucic nego drugi. AV je svoj zadatak zavrsio

ODGOVORITE
Name

Djunta bl

22.03.2018 16:21

Izmišljeni scenario koji Vučiću ide na ruku. Kad bi samo malo razmišljali svojom glavom. Nije sve crno-bijelo...

ODGOVORITE
Name

Nako

22.03.2018 16:27

Treba zvati Dodika i ruse u pomoc, ovaj Vucici ce nas ukopati

ODGOVORITE
Name

Срб

22.03.2018 17:19

Нетреба попустити под притиском шаке олоша,који нуде да се срби одрекну свог дела територије,за рад њихових празних обећања и лажи.Сигурно је то да су сагласни западни фашисти гледали председника Србије на домаћој конференцији кад каже,испунили смо све предуслове а осталих шест тачки о заједници српских општина на Косову остали су мртво слово на папиру.То је био шамар западњацима.Сад кад Руска федерација стаје на своје ноге,нато покушава да издејствује контра ефекат Русији.Ја никад нисам веровао у Еу,као део породице,него у своје ресурсе и своју земљу.Нетреба држати веру у Русију или шарене лаже запада,него у јединство срба на овим просторима.Постоји резолуција 12-44 на којој јасно пише да је Koсово неотуђиви део Србије,а писала га је међународна заједница.Све преко те резолуције била би лудост признати и одрећи се свог дела територије.Сведоци смо да су испуњени услови који су били везани за суд у Хагу,који је само циркус а не суд али и Ватиканска продужена рука,па докле је Србија стигла у Еу,нидокле,нити ће икад,а што се мене тиче ,нити сам икад веровао нити ми треба њихово добро.

Name

075

22.03.2018 17:41

@ Срб U kakvoj ste vi zabludi, na sreću nas koji nismo sa vama na istoj "talasnoj dužini"!

Name

Roki

22.03.2018 17:23

Ako glavni baja, Mile Dodik, ne izvadi Srbiju iz govana, neće niko. Kad on lupi šakom o stol, cijela Njemačka će se tresti, živi bili, pa vidjeli. Niko se neće zajebavati sa Guardianom of Srpska!

ODGOVORITE
Name

nocni vuk

22.03.2018 17:38

Zivio Dodik!

Name

Tuzlak

22.03.2018 18:21

Da je Tito ziv sada bi mi bili Amerika haha,al smo trenutno obicne nule svi. Bravo za nas,mnogo smo jaki! Haha

ODGOVORITE
Name

Radikak

22.03.2018 19:44

Kladim se hiljadu eurića da će Vučko prizati Kosovo. Pa njegovi sa srpske liste omogućaaju da Haradnaj ima većinu. Šta se pravi blesav.

ODGOVORITE
Name

pero g.

22.03.2018 20:19

J... i evropsku uniju i ameriku, samo gledaju svoju korist!!!

ODGOVORITE
Name

kosovka u bn

22.03.2018 21:37

Nikad priznati drzavu na srpskoj zemlji

ODGOVORITE
Name

005

23.03.2018 01:52

To je ono sto ja cesto pisem! Bez priznanja Kosova, nema ulazak u EU.

ODGOVORITE
Name

faron

23.03.2018 21:40

Zapad=Vatikan=Zlo planete..... to je formula današnjice.

ODGOVORITE
Name

Kowalski

24.03.2018 07:24

Има и за то решење, истог дана признати Косово и Каталонију.

ODGOVORITE