У куповину не иде без милијарде $

У ТВ емисији "60 минута недјељом", која се приказује на каналу ЦБС, саудијски пријестолонасљедник Мохаммад бин Салман одговорио је на низ питања о томе како гледа на улогу ислама, женска права затварање десетине саудијских принчева и о свом богатству.

Свијет 22.03.2018 | 14:29
У куповину не иде без милијарде $
Рекао је да је свјестан да је у Саудијској Арабији доминантна ултраконзервативна интерпретација ислама која је држала на дистанци немуслиманско становништво, одузевши женама основна људска права, ограничавајући им друштвени живот, забрањујући биоскопе, позоришта, као и слушање музике.

"Били смо жртве, нарочито моја генерација која је због тога највише пропатила", рекао је о снажном таласу конзервативизма који је захватио земљу 1979. године. У јуну прошле године он је први пут допустио женама да возе аутомобиле и снажно се заложио за проширење садржаја забавног живота.

На питање јесу ли жене равноправне мушкарцима, принц је одговорио: " Апсолутно. Сви смо ми људска бића и ту нема никакве разлике.

Са његовим доласком на власт престао је важити строг правилник забрана приликом одијевања жена, повећан је њихов удио у радној снази, а рекао је и да влада ради на регулирању изједначавања плата мушкарцима и женама. Ипак, жене у Саудијској Арабији подвргнуте су тзв. закону о старатељству који мушким члановима породице даје право да контролишу све аспекте њиховог живота, као што је давање дозволе да путују у иностранство или да се подвргну одређеним медицинским захватима".

Принц Мохаммад такође је бранио своју одлуку о затварању више од 380 саудијских принчева, бизнисмена и бивших министара у влади, које је држао у кућном притвору у једном хотелу.

"Оно што радимо у Саудијској Арабији је екстремно важно и потребно. Све што смо учинили било је у складу с важећим законима", рекао је о хапшењима.

Родбина и пријатељи затвореника тврде да су принчеви, високорангирани бивши чланови владе и бизнисмени били психички и физички злостављани како би пристали на владине захтјеве. Један од њих је и преминуо, а на тијелу су били видљиви трагови злостављања, што је влада Саудијске Арабије оповргнула.

Критичари му замјерају да енормно троши властити новац док истовремено проповиједа фискалну одговорност, а грађанима је наметнуо и нове порезе. У само неколико посљедњих година, принц Мухамед је купио суперјахту за 500.000.000 долара, француски дворац за више од 300.000.000 долара и умјетничку слику за 450.000.000 долара.

"Што се тиче мојих приватних трошкова - да, ја сам богат. Нисам сиромашан. Нисам ни Махатма Ганди, ни Нелсон Мандела.

Мохаммад је насљедник краљевске круне и постаће краљ кад умре његов отац, краљ Салман. Теоретски би могао владати Саудијском Арабијом идућих 50 година. 

"Ако ће све ићи нормалним током, то се и очекује", рекао је принц, а преноси "НY Тимес". 

(СБ) 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Секи

22.03.2018 13:46

Штета само што мигранте не збрине него их шаље преко ердогана у Европу е јест и добар тај ислам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

попара

22.03.2018 14:10

Саље емигранте оним који су им срусили куце,сколе,фабрике.

Name

Сирија

22.03.2018 14:48

Мого је лову послати браци Сиријцима.Кад су их вец истјерали.Овако он троси, а Ангела храни.Каква истоцна подвала.

Name

Зијад

22.03.2018 15:54

Ислам је добар,само овај принц је далеко од Ислама.Ислам казе да је гријех леци спавати ако ти је комсија гладан.Овај принц је вец зарадио карту за дзехенем (пакао).Толике паре даје за јахте те за дворце а Палестинци гладују.Опет казем далеко је овај принц од Ислама.

Name

ре секи

22.03.2018 15:58

Ста сад да ја мислим на основу Кацевенде да казем какво је то православље, сто је наравно идиотизам, као и твој закљуцак.Цак овај лик није никакав вијерски водја, него обицни сноб.

Name

Ме

22.03.2018 14:08

Тако и треба, Има њих доста паметних, Само погледајте ста су направили од Дубаи,. Али има и глупих, Који не знају,И невиде даље од носа , као сто су И.С. И остала Банда..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муња

22.03.2018 14:35

И јос ракију да уведу и онда су прави. Кад су досли у Сарајево истог тренутка су изгубили абдест, поцели пити, дрогирати се, зене итд. Само ви нама додзите у Сарајево и понесите вреце пара, све вас цека, од алкохола па надаље, нема бољих гостију и клијентеле од њих.

Name

Ре

22.03.2018 15:54

Какав Дубаи.Нису они ниста направили јер не знају ни масину за вес поправити.Други им је направио да им узима паре.А зна се и ко.Инаце осим бетона и блуда ниста ту нема.

Name

ре ре

22.03.2018 17:02

Ма ја претпостављам да нема дусе у тим градовима као у Прњавору.

Name

Роља

23.03.2018 09:37

Сад ЦЕ Мектица да ГА потрази.

ОДГОВОРИТЕ