U kupovinu ne ide bez milijarde $

U TV emisiji "60 minuta nedjeljom", koja se prikazuje na kanalu CBS, saudijski prijestolonasljednik Mohammad bin Salman odgovorio je na niz pitanja o tome kako gleda na ulogu islama, ženska prava zatvaranje desetine saudijskih prinčeva i o svom bogatstvu.

Svijet 22.03.2018 | 14:29
U kupovinu ne ide bez milijarde $
Rekao je da je svjestan da je u Saudijskoj Arabiji dominantna ultrakonzervativna interpretacija islama koja je držala na distanci nemuslimansko stanovništvo, oduzevši ženama osnovna ljudska prava, ograničavajući im društveni život, zabranjujući bioskope, pozorišta, kao i slušanje muzike.

"Bili smo žrtve, naročito moja generacija koja je zbog toga najviše propatila", rekao je o snažnom talasu konzervativizma koji je zahvatio zemlju 1979. godine. U junu prošle godine on je prvi put dopustio ženama da voze automobile i snažno se založio za proširenje sadržaja zabavnog života.

Na pitanje jesu li žene ravnopravne muškarcima, princ je odgovorio: " Apsolutno. Svi smo mi ljudska bića i tu nema nikakve razlike.

Sa njegovim dolaskom na vlast prestao je važiti strog pravilnik zabrana prilikom odijevanja žena, povećan je njihov udio u radnoj snazi, a rekao je i da vlada radi na reguliranju izjednačavanja plata muškarcima i ženama. Ipak, žene u Saudijskoj Arabiji podvrgnute su tzv. zakonu o starateljstvu koji muškim članovima porodice daje pravo da kontrolišu sve aspekte njihovog života, kao što je davanje dozvole da putuju u inostranstvo ili da se podvrgnu određenim medicinskim zahvatima".

Princ Mohammad takođe je branio svoju odluku o zatvaranju više od 380 saudijskih prinčeva, biznismena i bivših ministara u vladi, koje je držao u kućnom pritvoru u jednom hotelu.

"Ono što radimo u Saudijskoj Arabiji je ekstremno važno i potrebno. Sve što smo učinili bilo je u skladu s važećim zakonima", rekao je o hapšenjima.

Rodbina i prijatelji zatvorenika tvrde da su prinčevi, visokorangirani bivši članovi vlade i biznismeni bili psihički i fizički zlostavljani kako bi pristali na vladine zahtjeve. Jedan od njih je i preminuo, a na tijelu su bili vidljivi tragovi zlostavljanja, što je vlada Saudijske Arabije opovrgnula.

Kritičari mu zamjeraju da enormno troši vlastiti novac dok istovremeno propovijeda fiskalnu odgovornost, a građanima je nametnuo i nove poreze. U samo nekoliko posljednjih godina, princ Muhamed je kupio superjahtu za 500.000.000 dolara, francuski dvorac za više od 300.000.000 dolara i umjetničku sliku za 450.000.000 dolara.

"Što se tiče mojih privatnih troškova - da, ja sam bogat. Nisam siromašan. Nisam ni Mahatma Gandi, ni Nelson Mandela.

Mohammad je nasljednik kraljevske krune i postaće kralj kad umre njegov otac, kralj Salman. Teoretski bi mogao vladati Saudijskom Arabijom idućih 50 godina. 

"Ako će sve ići normalnim tokom, to se i očekuje", rekao je princ, a prenosi "NY Times". 

(SB) 

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Seki

22.03.2018 14:46

Šteta samo što migrante ne zbrine nego ih šalje preko erdogana u Evropu e jest i dobar taj islam.

ODGOVORITE
Name

popara

22.03.2018 15:10

Salje emigrante onim koji su im srusili kuce,skole,fabrike.

Name

Sirija

22.03.2018 15:48

Mogo je lovu poslati braci Sirijcima.Kad su ih vec istjerali.Ovako on trosi, a Angela hrani.Kakva istocna podvala.

Name

Zijad

22.03.2018 16:54

Islam je dobar,samo ovaj princ je daleko od Islama.Islam kaze da je grijeh leci spavati ako ti je komsija gladan.Ovaj princ je vec zaradio kartu za dzehenem (pakao).Tolike pare daje za jahte te za dvorce a Palestinci gladuju.Opet kazem daleko je ovaj princ od Islama.

Name

re seki

22.03.2018 16:58

Sta sad da ja mislim na osnovu Kacevende da kazem kakvo je to pravoslavlje, sto je naravno idiotizam, kao i tvoj zakljucak.Cak ovaj lik nije nikakav vijerski vodja, nego obicni snob.

Name

Me

22.03.2018 15:08

Tako i treba, Ima njih dosta pametnih, Samo pogledajte sta su napravili od Dubai,. Ali ima i glupih, Koji ne znaju,I nevide dalje od nosa , kao sto su I.S. I ostala Banda..

ODGOVORITE
Name

Munja

22.03.2018 15:35

I jos rakiju da uvedu i onda su pravi. Kad su dosli u Sarajevo istog trenutka su izgubili abdest, poceli piti, drogirati se, zene itd. Samo vi nama dodzite u Sarajevo i ponesite vrece para, sve vas ceka, od alkohola pa nadalje, nema boljih gostiju i klijentele od njih.

Name

Re

22.03.2018 16:54

Kakav Dubai.Nisu oni nista napravili jer ne znaju ni masinu za ves popraviti.Drugi im je napravio da im uzima pare.A zna se i ko.Inace osim betona i bluda nista tu nema.

Name

re re

22.03.2018 18:02

Ma ja pretpostavljam da nema duse u tim gradovima kao u Prnjavoru.

Name

Rolja

23.03.2018 10:37

Sad CE Mektica da GA potrazi.

ODGOVORITE