Стигло извињење "Фејсбука"

Директор "Фејсбука" Марк Закерберг извинио се због грешака које је починила његова компанија у вези са подацима 50 милиона својих корисника и обећао оштре мјере које ће ограничити приступ техничких лица оваквим информацијама.

Свијет 22.03.2018 | 07:54
Стигло извињење "Фејсбука"
Највећа свјетска друштвена мрежа суочена је са све већим притиском власти у Европи и САД поводом оптужби да је консултантска кућа из Лондона "Кембриџ аналитика" на неодговарајући начин приступила личним подацима корисника ради израде профила америчких гласача.

Те информације касније су, наводно, кориштене да помогну Доналду Трампу да побиједи на изборима за предсједника САД 2016. године.

"Ово је било велико нарушавање повјерења. Жао ми је што се то догодило. Наша основна одговорност је да заштитимо податке о људима", рекао је Закерберг у интервјуу Си-Ен-Ену.

Он је у поруци на "Фејсбуку" написао да је компанија починила грешке и да је пред њом посао који се мора обавити.

Закерберг је рекао да ће друштвена мрежа спровести истрагу о хиљадама аликација које користе "Фејсбук" као платформу, потом ће девелоперима ограничити приступ информацијама и дати корисницима алат којим могу да лакше онемогуће приступ својим подацима на овој мрежи.

Овај план не обухвата значајније смањење могућности употребе података са "Фејсбука" у сврху маркетинга, што је основни извор прихода компаније.

Закерберг је рекао да је отворен за додатне регулативе од стране државе и да ће му бити драго да свједочи пред Конгерсом САД, ако је он права особа за то.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар