Stiglo izvinjenje "Fejsbuka"

Direktor "Fejsbuka" Mark Zakerberg izvinio se zbog grešaka koje je počinila njegova kompanija u vezi sa podacima 50 miliona svojih korisnika i obećao oštre mjere koje će ograničiti pristup tehničkih lica ovakvim informacijama.

Svijet 22.03.2018 | 07:54
Stiglo izvinjenje "Fejsbuka"
Najveća svjetska društvena mreža suočena je sa sve većim pritiskom vlasti u Evropi i SAD povodom optužbi da je konsultantska kuća iz Londona "Kembridž analitika" na neodgovarajući način pristupila ličnim podacima korisnika radi izrade profila američkih glasača.

Te informacije kasnije su, navodno, korištene da pomognu Donaldu Trampu da pobijedi na izborima za predsjednika SAD 2016. godine.

"Ovo je bilo veliko narušavanje povjerenja. Žao mi je što se to dogodilo. Naša osnovna odgovornost je da zaštitimo podatke o ljudima", rekao je Zakerberg u intervjuu Si-En-Enu.

On je u poruci na "Fejsbuku" napisao da je kompanija počinila greške i da je pred njom posao koji se mora obaviti.

Zakerberg je rekao da će društvena mreža sprovesti istragu o hiljadama alikacija koje koriste "Fejsbuk" kao platformu, potom će developerima ograničiti pristup informacijama i dati korisnicima alat kojim mogu da lakše onemoguće pristup svojim podacima na ovoj mreži.

Ovaj plan ne obuhvata značajnije smanjenje mogućnosti upotrebe podataka sa "Fejsbuka" u svrhu marketinga, što je osnovni izvor prihoda kompanije.

Zakerberg je rekao da je otvoren za dodatne regulative od strane države i da će mu biti drago da svjedoči pred Kongersom SAD, ako je on prava osoba za to.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar