Кренула у школу у 92. години живота

Иако већ корача десетом деценијом живота, Гуллу Сарац (92) из сјеверног турског града Синопа, одлучила је и поред поодмакле старости, научити читати и писати, те као старица сјести у школску клупу.

Свијет 21.03.2018 | 20:30
Кренула у школу у 92. години живота
Народни културни центар у овом граду на Црном мору, покренуо је тзв. кампању писмености, у оквиру које је Основној школи “Гази” отворен курс за читање и писање, намијењен женама које током младости нису имале прилику стећи основе образовања.

Овај курс тренутно похађа осам жена, старосне доби између 40 и 92 године, међу којима је и Сарац, најстарија полазница.

Испред школе окупљени су бројни грађани Синопа дивећи јој се док Сарац уз помоћ штапа улази у школско двориште. Својом посвећености и вољом за образовањем задивила је такође и своје учитеље који јој помажу да савлада читање и писање. Осим тога, Сарац је жена која најбоље потврђује тачност народне пословице да "човјек учи док је жив".

У разговору за Анадолију, Сарац је истакла како је још као дијете изгубила оца и то је била једна од препрека да се упише у основну школу, самим тим да научи читати и писати.

Ипак, истиче како се никада није могла помири с чињеницом да није савладала читање и писање, те је чула да постоји један овакав курс, који би јој у томе могао помоћи. Одмах је, каже, одлучила да почне.

Иако има 92 године, Сарац каже како се труди да пет дана у седмици долази на часове.

"Прије годину дана сам изгубила супруга. Моја кећерка је знала колико желим да савладам читање и писање. Она ми је такођер препоручила курс. Годинама су моја дјеца покушавала да ми помогну, али ја никада нисам ишла у школу. Сада пет дана у седмици долазим на часове. Драго ми је што се овај курс одржава у школским учионицама, тако да бар данас могу осјетити лијепу атмосферу учионице", поручила је Сарац.

На питање новинара АА како теку часови, Сарац одговара како већ без проблема може читати одређене текстове, те да сад улаже много труда како би научила и писати.

"Већ могу читати. Уз Божију помоћ и залагање наших учитеља врло брзо ћу научити и писати. Желим написати имена своје дјеце и унука. Хвала свима који су нам ово омогућили", поручила је Сарац.

(Анадолија) 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Менадзер

22.03.2018 07:48

Одмах по сврсетку нек додје на Соколац за факултет.Заврсицемо и то за зивота.Махсуз селлам..

ОДГОВОРИТЕ
Name

црис

22.03.2018 19:59

Шта кад јој кажу,немирна си реци родитељима да дођу на разговор