Промоција књиге Петра Ашкрабе

У  Музеју Семберије одржана је промоција књиге Петра Ашкрабе Загорског “Петровке-историка србске повијести”.  У њој су обрађене разне теме, од Повеље Кулина Бана, до првог појављивања појма Босна Или Црна Гора у историји.

Република Српска 21.03.2018 | 14:23
Промоција књиге Петра Ашкрабе
Истраживач, већином презимена, писац, углавном историјских тема, пјесник, херцеговац Петар Ашкраба Загорски открио је порекло око 100.000 презимена српског  народа. Петар је превалио више од милион и триста хиљада километара, обрадио више од 1.200 књига, прешао целу бившу Југославију, али и Италију, Албанију, Мађарску, Румунију... Ријетко да у неко село није ногом стао, а у некима и по више пута, а све у потрази за прецизним историјским чињеницама. Скупио их је у својој 14-тој књизи, Петровке, И бијељинској публици представио историју Срба кроз стихове. Разне теме се у њој налазе, међу њима и пјесма о Ратку Младићу.

“Обрађујем развоврсне теме као што су Повеља Кулина бана, прва употребу појма Босна, Црна Гора, или појма “чоче” у историји, први удар Турака преко Дрине, а из новије историје-појмове Невесињска пушка, Солунски фронт, пјесме о Републици Српској, па чак И о згради Владе Републике Српске, као И појединцима, значајним личностима,” каже Петар Ашкраба Загорски, аутор књиге.

Ашкраба додаје да располаже подацима који су прецизни И тачни, а да су они које учимо кроз историју написани Аустро-Уграском руком, односно представљају пропаганду Римокатоличке цркве.

“Тако, рецимо није познато народу да је температура прије 700-800 година била 3 до 4 степена виша него данас, што је чинило живот сасвим другачијим. Људи су живјели на другим просторима, на планини, а не у равници, јер су живјели већином од сточне производње. Морамо то знати да би знали разлоге зашто И када су се неке породице раселиле, гдје је И зашто је била куга И друге болести. И о томе сам писао, у Сарајеву 1762 године је 80% становника помрло од куге,” додаје Ашкраба.

Петар је рођен на Петровдан, па се књига симболично зове “Петровке, историке србске повијести”.

“Неко ће мислити да је ова ријеч у називу “повијести” узета из хрватског језика. Наравно, хрватски језик не постоји, то је српски језик. И наравно, историја не зна да је латински језик настао из српског језика у 6 вијеку прије нове ере. Моје презиме које је старо 2.500 година отишло је у латински језик-ашкраба значи онај који пише, односно шкраба, али не оно погрдно како се мислило.”

Представљање у Бијељини је 217 промоција Ашкрабиних књига. Добитник је Дучићеве награде, за пјесму за коју је, како каже, добио јединицу у средњој школи.

БН телевизија

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ггг

21.03.2018 18:40

Овај је обицна будала.Само ме цуди ко ове лудаке пуста у медије.Цуј латински настао из српског хехехе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дилема је..

22.03.2018 07:12

Вјеровати или се смејати..??!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрачајски прото

22.03.2018 12:04

Боље је и историку повјеровати, него се у заблуде вјеровати.