Promocija knjige Petra Aškrabe

U  Muzeju Semberije održana je promocija knjige Petra Aškrabe Zagorskog “Petrovke-istorika srbske povijesti”.  U njoj su obrađene razne teme, od Povelje Kulina Bana, do prvog pojavljivanja pojma Bosna Ili Crna Gora u istoriji.

Republika Srpska 21.03.2018 | 14:23
Promocija knjige Petra Aškrabe
Istraživač, većinom prezimena, pisac, uglavnom istorijskih tema, pjesnik, hercegovac Petar Aškraba Zagorski otkrio je poreklo oko 100.000 prezimena srpskog  naroda. Petar je prevalio više od milion i trista hiljada kilometara, obradio više od 1.200 knjiga, prešao celu bivšu Jugoslaviju, ali i Italiju, Albaniju, Mađarsku, Rumuniju... Rijetko da u neko selo nije nogom stao, a u nekima i po više puta, a sve u potrazi za preciznim istorijskim činjenicama. Skupio ih je u svojoj 14-toj knjizi, Petrovke, I bijeljinskoj publici predstavio istoriju Srba kroz stihove. Razne teme se u njoj nalaze, među njima i pjesma o Ratku Mladiću.

“Obrađujem razvovrsne teme kao što su Povelja Kulina bana, prva upotrebu pojma Bosna, Crna Gora, ili pojma “čoče” u istoriji, prvi udar Turaka preko Drine, a iz novije istorije-pojmove Nevesinjska puška, Solunski front, pjesme o Republici Srpskoj, pa čak I o zgradi Vlade Republike Srpske, kao I pojedincima, značajnim ličnostima,” kaže Petar Aškraba Zagorski, autor knjige.

Aškraba dodaje da raspolaže podacima koji su precizni I tačni, a da su oni koje učimo kroz istoriju napisani Austro-Ugraskom rukom, odnosno predstavljaju propagandu Rimokatoličke crkve.

“Tako, recimo nije poznato narodu da je temperatura prije 700-800 godina bila 3 do 4 stepena viša nego danas, što je činilo život sasvim drugačijim. Ljudi su živjeli na drugim prostorima, na planini, a ne u ravnici, jer su živjeli većinom od stočne proizvodnje. Moramo to znati da bi znali razloge zašto I kada su se neke porodice raselile, gdje je I zašto je bila kuga I druge bolesti. I o tome sam pisao, u Sarajevu 1762 godine je 80% stanovnika pomrlo od kuge,” dodaje Aškraba.

Petar je rođen na Petrovdan, pa se knjiga simbolično zove “Petrovke, istorike srbske povijesti”.

“Neko će misliti da je ova riječ u nazivu “povijesti” uzeta iz hrvatskog jezika. Naravno, hrvatski jezik ne postoji, to je srpski jezik. I naravno, istorija ne zna da je latinski jezik nastao iz srpskog jezika u 6 vijeku prije nove ere. Moje prezime koje je staro 2.500 godina otišlo je u latinski jezik-aškraba znači onaj koji piše, odnosno škraba, ali ne ono pogrdno kako se mislilo.”

Predstavljanje u Bijeljini je 217 promocija Aškrabinih knjiga. Dobitnik je Dučićeve nagrade, za pjesmu za koju je, kako kaže, dobio jedinicu u srednjoj školi.

BN televizija

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ggg

21.03.2018 18:40

Ovaj je obicna budala.Samo me cudi ko ove ludake pusta u medije.Cuj latinski nastao iz srpskog hehehe..

ODGOVORITE
Name

Dilema je..

22.03.2018 07:12

Vjerovati ili se smejati..??!!

ODGOVORITE
Name

Мрачајски прото

22.03.2018 12:04

Боље је и историку повјеровати, него се у заблуде вјеровати.