Холандија одбила молбу БиХ

Правосудни органи Холандије званицно су одбили молбу БиХ за изруцење Неџада Херенде, бившег припадника злогласне паравојне формације "Шеве", за кога се сумња да је одговоран за убиство осам војника ЈНА 1992.

Босна и Херцеговина 21.03.2018 | 11:28
Холандија одбила молбу БиХ
Позивајуци се на своја сазнања у Министарству правде БиХ, "Дневни аваз" наводи да ће више детаља о разлозима одбијања захтјева саопштити Тужилаштво БиХ, након што ова институција и званично заприми одлуку холандског министарства правде.

Одлука о одбијању молбе за изручење Херенде стигла је у БиХ прије два дана, готово годину од момента када је за њим званично расписана потјерница због сумње да је одговоран за убиство осам војника бивше ЈНА 1992. године у Великом парку у Сарајеву, због чега је у Суду БиХ у току судење Драгану Викићу и другима.

Иако постоји црвена потерница Интерпола, Херенда није био хапшен, већ само лоциран.

За Херенду и "Шеве" вежу се многа монструозна убиства и злочини с политичком позадином, у који је био умијешан и врх бошњачке политике.

Ријеч је о ратном покушају убиства сарајевског криминалца Исмета Бајрамовица Ћеле, атентату на породицу генерала бивше Армије БиХ Сефера Халиловића, убиству бившег замјника директора АИД-а Неџада Угљена, гдје је Херенда требало да буде један од кључних свједока.

Сарајевска штампа, наиме, пише да одређеним политичким круговима у Сарајеву није одговарало да Херенда буде изручен БиХ јер би били откривени налогодавци ових злоцина.

(Независне)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Цица

21.03.2018 10:43

Ста сте оцекивали од земље у којој је у 2 свј рату страдало 12 лица.Али погодите на цијој страни.Страсно је ово ста се ради.Знаци младе војнике и официре ЈНА је могао убијати ко год је хтио 90 година.И да не одговара ни заста...А та иста војска је дала у 2 свј рату за ослобадјање од ФАСИЗМА преко 2 милиона своих бораца(погинулух)и ста написати даље...Куда овај свјет води???????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

21.03.2018 13:41

Радио цовјек за западне слузбе.Они воле ове типове.Уводио демократију.Царсијску.Посебно медју Србима.Сад је ред да узива у људским правима.....

Name

ре

22.03.2018 11:33

Херенда је повезан с бројним злочинима почињеним у Сарајеву. Осумњичен је за ликвидацију осам голобрадих војника ЈНА у Великом парку. Због тог Херендиног злочина, на оптуженичкој клупи Суда БиХ данас сједи Драган Викић. Тврди се да је холандски перач аутомобила извршио атентат и на породицу првог команданта Армије РБиХ Сефера Халиловића. Пуцао је на Исмета Бајрамовића Ћелу. На некадашњем мосту Врбања наводно је снајпером убио Адмиру Исмић и Бошка Бркића. Повезан је с убиством бившег челника АИД-а Неџада Угљена...

Name

Лија

21.03.2018 11:28

Јасно као дан. Овим поступком Холандија је потврдила своју директну умјешаност у креирању приче о карактеру рата у бих. Да се та прича, о Србима као лошим момцима, не би покварила свједочењем овог ратног злочинца, они га никада неће изручити. Очита је спрега бјелосвјетских тутора и војно-политичког врха бих, у вријеме рата а и данас. Кад би херенда ''пропјевао'' многе подвале пласиране из Сарајева биле би разоткривене и дошло би се до истине. Али неће да може, тутор каже тако и крај...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роле

21.03.2018 11:31

А ста мислите да и сад није иста ствар да незеле изруцење питајте они амбасадорку она сигурно зна и црндка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гавран

21.03.2018 11:38

Ста ради Дипломата Црндак

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.03.2018 13:04

Обилази свјетске метрополе и наплаћује дневнице, а када се врати прича о поштењу и успјеху БиХ дипломатије. Сљедећа дестинација су Фарска Острва, да уговори извоз слане воде из Неума.

Name

Далај Лама

21.03.2018 11:40

Актуелна власт у РС такве исте ствари ради као сто ради тузиластво и судство БиХ.Зато треба сву банду раскринкати да би овај народ поцео да дисе пуним плуцима

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

21.03.2018 12:41

Дефинитивно,дупли аршини код ратних злочина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јебога

21.03.2018 13:59

Измет беговиц.

Name

нибрС

22.03.2018 10:37

Бегови и аге из тамног вилајета су против изручења... Захтјев за изручење вјероватно непотпун и без икаквих доказа. Као и у осталим случајевима... Јер у супротном откриће се бар део истине које никако неби одговарала новонасталој нацији...

ОДГОВОРИТЕ