Holandija odbila molbu BiH

Pravosudni organi Holandije zvanicno su odbili molbu BiH za izrucenje Nedžada Herende, bivšeg pripadnika zloglasne paravojne formacije "Ševe", za koga se sumnja da je odgovoran za ubistvo osam vojnika JNA 1992.

Bosna i Hercegovina 21.03.2018 | 11:28
Holandija odbila molbu BiH
Pozivajuci se na svoja saznanja u Ministarstvu pravde BiH, "Dnevni avaz" navodi da će više detalja o razlozima odbijanja zahtjeva saopštiti Tužilaštvo BiH, nakon što ova institucija i zvanično zaprimi odluku holandskog ministarstva pravde.

Odluka o odbijanju molbe za izručenje Herende stigla je u BiH prije dva dana, gotovo godinu od momenta kada je za njim zvanično raspisana potjernica zbog sumnje da je odgovoran za ubistvo osam vojnika bivše JNA 1992. godine u Velikom parku u Sarajevu, zbog čega je u Sudu BiH u toku sudenje Draganu Vikiću i drugima.

Iako postoji crvena poternica Interpola, Herenda nije bio hapšen, već samo lociran.

Za Herendu i "Ševe" vežu se mnoga monstruozna ubistva i zločini s političkom pozadinom, u koji je bio umiješan i vrh bošnjačke politike.

Riječ je o ratnom pokušaju ubistva sarajevskog kriminalca Ismeta Bajramovica Ćele, atentatu na porodicu generala bivše Armije BiH Sefera Halilovića, ubistvu bivšeg zamjnika direktora AID-a Nedžada Ugljena, gdje je Herenda trebalo da bude jedan od ključnih svjedoka.

Sarajevska štampa, naime, piše da određenim političkim krugovima u Sarajevu nije odgovaralo da Herenda bude izručen BiH jer bi bili otkriveni nalogodavci ovih zlocina.

(Nezavisne)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Cica

21.03.2018 10:43

Sta ste ocekivali od zemlje u kojoj je u 2 svj ratu stradalo 12 lica.Ali pogodite na cijoj strani.Strasno je ovo sta se radi.Znaci mlade vojnike i oficire JNA je mogao ubijati ko god je htio 90 godina.I da ne odgovara ni zasta...A ta ista vojska je dala u 2 svj ratu za oslobadjanje od FASIZMA preko 2 miliona svoih boraca(poginuluh)i sta napisati dalje...Kuda ovaj svjet vodi???????

ODGOVORITE
Name

Ha ha

21.03.2018 13:41

Radio covjek za zapadne sluzbe.Oni vole ove tipove.Uvodio demokratiju.Carsijsku.Posebno medju Srbima.Sad je red da uziva u ljudskim pravima.....

Name

re

22.03.2018 11:33

Herenda je povezan s brojnim zločinima počinjenim u Sarajevu. Osumnjičen je za likvidaciju osam golobradih vojnika JNA u Velikom parku. Zbog tog Herendinog zločina, na optuženičkoj klupi Suda BiH danas sjedi Dragan Vikić. Tvrdi se da je holandski perač automobila izvršio atentat i na porodicu prvog komandanta Armije RBiH Sefera Halilovića. Pucao je na Ismeta Bajramovića Ćelu. Na nekadašnjem mostu Vrbanja navodno je snajperom ubio Admiru Ismić i Boška Brkića. Povezan je s ubistvom bivšeg čelnika AID-a Nedžada Ugljena...

Name

Лија

21.03.2018 11:28

Јасно као дан. Овим поступком Холандија је потврдила своју директну умјешаност у креирању приче о карактеру рата у бих. Да се та прича, о Србима као лошим момцима, не би покварила свједочењем овог ратног злочинца, они га никада неће изручити. Очита је спрега бјелосвјетских тутора и војно-политичког врха бих, у вријеме рата а и данас. Кад би херенда ''пропјевао'' многе подвале пласиране из Сарајева биле би разоткривене и дошло би се до истине. Али неће да може, тутор каже тако и крај...

ODGOVORITE
Name

Role

21.03.2018 11:31

A sta mislite da i sad nije ista stvar da nezele izrucenje pitajte oni ambasadorku ona sigurno zna i crndka

ODGOVORITE
Name

Gavran

21.03.2018 11:38

Sta radi Diplomata Crndak

ODGOVORITE
Name

re

21.03.2018 13:04

Obilazi svjetske metropole i naplaćuje dnevnice, a kada se vrati priča o poštenju i uspjehu BiH diplomatije. Sljedeća destinacija su Farska Ostrva, da ugovori izvoz slane vode iz Neuma.

Name

Dalaj Lama

21.03.2018 11:40

Aktuelna vlast u RS takve iste stvari radi kao sto radi tuzilastvo i sudstvo BiH.Zato treba svu bandu raskrinkati da bi ovaj narod poceo da dise punim plucima

ODGOVORITE
Name

007

21.03.2018 12:41

Definitivno,dupli aršini kod ratnih zločina.

ODGOVORITE
Name

jeboga

21.03.2018 13:59

Izmet begovic.

Name

nibrS

22.03.2018 10:37

Begovi i age iz tamnog vilajeta su protiv izručenja... Zahtjev za izručenje vjerovatno nepotpun i bez ikakvih dokaza. Kao i u ostalim slučajevima... Jer u suprotnom otkriće se bar deo istine koje nikako nebi odgovarala novonastaloj naciji...

ODGOVORITE