Фејсбук све дубље тоне!

Скандал око "Кембриџ аналитике" и Фејсбука добија нове размере. Британски Канал 4 тајно снимао суспендованог генералног директора "Кембриџ аналитике".

Свијет 21.03.2018 | 08:51
Фејсбук све дубље тоне!
Како извештава та британска телевизија, Александар Никс је у тајно сниманом разговору изјавио да је његова компанија играла одлучујућу улогу у изборној кампањи америчког председника Доналда Трампа 2016.

Ова телевизија организовала је "тајну операцију" у којој је снимала Никса који тврди да се састао са тадашњим републиканским кандидатом за председника "пуно пута" и да је његова фирма играла главну улогу у последњим месецима кампање. 

"Ми смо вршили сва истраживања. Ми смо прикупљали све податке. Бавили смо се читавом аналитиком. Ми смо се радили све у вези са таргетирањем. Водили смо дигиталну кампању и они су информације за стратегију прикупљали на основу наших података", рекао је Никс новинарима британске телевизије на тајном задатку током састанка са њима у Лондону.

Како је АП претходно пренео, управни одбор компаније "Кембриџ аналитика" саопштио је да је суспендовао свог генералног директора Александра Никса док се не оконча пуна и независна истрага о његовим акцијама. "Никсови коментари не представљају вредности нити операције фирме, а његова суспензија одражава озбиљност с којом гледамо на ово кршење", наводи се у саопштењу.

Суспензија, како се истиче, одмах ступа на снагу. Истовремено, јавни тужиоци за Масачусетс и Њујорк послали су данас писмо компанији Фејсбук у којем траже информације о личним подацима који су завршили у рукама аналитичке компаније "Кембриџ аналитика", јавља Ројтерс позивајући се на неименовани извор близак овом питању.

У писму, упућеном у оквиру заједничке истраге две савезне америчке државе, траже се документа о кршењу Фејсбукових услова пружања услуга, као и копије свих комуникација измедју те компаније и "Кембриџа аналитике" и низ других материјала, наводи исти извор.

Британски посланици су већ позвали генералног директора компаније Фејсбук Марка Закерберга да сведочи пред парламентарним одбором о том случају. Медији наводе да је политичка компанија "Кембриџ аналитика" на непримерен начин долазила до података са популарне друштвене мреже, а медју клијентима те компаније су и чланови предизборног тима америчког председника Доналда Трампа.

Како се наводи, "Кембриџ аналитика" је без дозволе користила податке 50 милиона корисника Фејсбука ради израде психолошких профила како би гласачима циљано биле слате рекламе и приче.

Експерти кажу да "Кембриџ аналитика" није сама злоупотребљавала податке, и указују на повезаност овог случаја с могућим мешањем у америчке председничке изборе 2016.

Роберт Ричи, директор маркетинга у "Блуе Фоунтаин Медиа", навео је да маркетиншке компаније већ користе сличне технике профилисања за продају производа и услуга.
Ипак, он је истакао да је разлика у томе што је у актуелном случају реч о употреби података за покушај утицања на одлуку гласача.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар