Fejsbuk sve dublje tone!

Skandal oko "Kembridž analitike" i Fejsbuka dobija nove razmere. Britanski Kanal 4 tajno snimao suspendovanog generalnog direktora "Kembridž analitike".

Svijet 21.03.2018 | 08:51
Fejsbuk sve dublje tone!
Kako izveštava ta britanska televizija, Aleksandar Niks je u tajno snimanom razgovoru izjavio da je njegova kompanija igrala odlučujuću ulogu u izbornoj kampanji američkog predsednika Donalda Trampa 2016.

Ova televizija organizovala je "tajnu operaciju" u kojoj je snimala Niksa koji tvrdi da se sastao sa tadašnjim republikanskim kandidatom za predsednika "puno puta" i da je njegova firma igrala glavnu ulogu u poslednjim mesecima kampanje. 

"Mi smo vršili sva istraživanja. Mi smo prikupljali sve podatke. Bavili smo se čitavom analitikom. Mi smo se radili sve u vezi sa targetiranjem. Vodili smo digitalnu kampanju i oni su informacije za strategiju prikupljali na osnovu naših podataka", rekao je Niks novinarima britanske televizije na tajnom zadatku tokom sastanka sa njima u Londonu.

Kako je AP prethodno preneo, upravni odbor kompanije "Kembridž analitika" saopštio je da je suspendovao svog generalnog direktora Aleksandra Niksa dok se ne okonča puna i nezavisna istraga o njegovim akcijama. "Niksovi komentari ne predstavljaju vrednosti niti operacije firme, a njegova suspenzija odražava ozbiljnost s kojom gledamo na ovo kršenje", navodi se u saopštenju.

Suspenzija, kako se ističe, odmah stupa na snagu. Istovremeno, javni tužioci za Masačusets i Njujork poslali su danas pismo kompaniji Fejsbuk u kojem traže informacije o ličnim podacima koji su završili u rukama analitičke kompanije "Kembridž analitika", javlja Rojters pozivajući se na neimenovani izvor blizak ovom pitanju.

U pismu, upućenom u okviru zajedničke istrage dve savezne američke države, traže se dokumenta o kršenju Fejsbukovih uslova pružanja usluga, kao i kopije svih komunikacija izmedju te kompanije i "Kembridža analitike" i niz drugih materijala, navodi isti izvor.

Britanski poslanici su već pozvali generalnog direktora kompanije Fejsbuk Marka Zakerberga da svedoči pred parlamentarnim odborom o tom slučaju. Mediji navode da je politička kompanija "Kembridž analitika" na neprimeren način dolazila do podataka sa popularne društvene mreže, a medju klijentima te kompanije su i članovi predizbornog tima američkog predsednika Donalda Trampa.

Kako se navodi, "Kembridž analitika" je bez dozvole koristila podatke 50 miliona korisnika Fejsbuka radi izrade psiholoških profila kako bi glasačima ciljano bile slate reklame i priče.

Eksperti kažu da "Kembridž analitika" nije sama zloupotrebljavala podatke, i ukazuju na povezanost ovog slučaja s mogućim mešanjem u američke predsedničke izbore 2016.

Robert Riči, direktor marketinga u "Blue Fountain Media", naveo je da marketinške kompanije već koriste slične tehnike profilisanja za prodaju proizvoda i usluga.
Ipak, on je istakao da je razlika u tome što je u aktuelnom slučaju reč o upotrebi podataka za pokušaj uticanja na odluku glasača.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar