Одлука о праћењу изборног процеса

Дом народа парламента БиХ требало би да се данас изјасни о захтјеву Представничког дома за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, којим се предвиђа скенирање гласачких листића ради утврђивања резултата избора.

Босна и Херцеговина 21.03.2018 | 08:09
Одлука о праћењу изборног процеса
Приједлогом закона, који је Представнички дом усвојио 7. марта на иницијативу групе посланика СДП-а, СББ-а и ДФ-а, предвиђа се и увођење видео-надзора у просторијама гдје се гласа.

У образложењу предложеног закона наводи се да ручно бројање гласова, уз споран кредибилитет и стручност, отвара широк спектар манипулација чиме се доводе у питање исказана воља бирача, правичност изборних резултата, а тиме и самих избора.

На предложеном дневном реду је и Приједлог закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, у другом читању.

Наведеним законским приједлогом предвиђа се изједначавање платних разреда за чланове Комисије за разматрање жалби са другим запосленим у институцијама БиХ који раде послове исте сложености и за које је потребна иста стручна спрема.

Делегати би требало да у другом читању размотре и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о ваздухопловству БиХ, који прописује да генерални директор Дирекције за цивилно ваздухопловство БиХ /БХДЦА/ и његови замјеници убудуће не буду државни службеници, него именована лица.

У првом читању пред Домом народа наћи ће се Приједлог закона о измјени и допунама Закона о независним и надзорним тијелима полицијске структуре БиХ, којим се детаљније појашњава избор полицијских службеника у Одбор за жалбе полицијских службеника, који је предложио Савјет министара.

Приједлогом закона дефинише се да свако полицијско тијело БиХ које има статус управне организације предлаже министру безбједности БиХ по два полицијска службеника за чланове Одбора за жалбе, од којих ће министар предложити четири полицијска службеника Савјету министара на избор и именовање.

На дневном реду су и Приједлог закона о допунама Закона о комуникацијама и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о служби у Оружаним снагама БиХ, оба у првом читању, те више извјештаја, међу којима извјештај о раду Привремене истражне комисије Дома народа за прибављање информација о спољнополитичком статусу БиХ.

Почетак сједнице заказан је за 11.00 часова.

(Срна)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

21.03.2018 07:19

ШТА ХОЋЕ ЦРВЕНИ, ДА ИМ И МРТВИ ГЛАСАЈУ. САМО ЗА ЕЛЕКТРОНСКО ГЛАСАЊЕ. ВИДИ МАЈКИЋКУ ПЈЕНИ КО ДАМЈАНОВ ЗЕЛЕНКО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сад ћемо видјети

21.03.2018 07:32

Сада ћемо видети како ће гласати Радмановић, Средоје Новић и Драгутин Родић из днс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сдс

21.03.2018 08:14

Сдс-у украду 15 % гласова . Е када би дао бог да се ово усвоји па да видите онда резултате. Надам се да ће усвојити а ови што су против тога говори само о њима чиме се баве и како добијају изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаги БЛ

21.03.2018 09:33

А шта ви из "сдс" радите по питању тога што 50% бирача не излази на изборе? Тако СНСД освоји 20% укупних гласова, 15% украде и влада Републиком Српском. Маните се ви саопштења и реакција на Додикове мајмунлуке. На терен, међу народ.

Name

бирач у кризи

21.03.2018 08:23

Данас ће све маске пасти, ако СНСД и ХДЗ буду гласали против СВЕ ЈЕ ЈАСНО. Против овог закона су само они који желе да манипулишу бирачима и изборима. Уколико овај закон не прође то ће бити флагрантно кршење Дома народа БиХ, јер овај закон не може нанијети штету нити једном народу, свако одбијање овог закона значи да се Дом народа БиХ претворио у "дом странака".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Очекивано

21.03.2018 08:49

Нараво да СНСД не одговара контрола која може доказати крађу. Али наћи ће они модел како да краду гласове. Вук длаку мења али ћуд никако. У цијелој европи па и у Русији скенирају се листићи па зашто неби и код нас. Кад су тако поштени зашто су против поштених избора?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ти имас

21.03.2018 14:04

Скернер код куце а ја немам.

Name

Систем

21.03.2018 08:54

Шојбле :”Морамо осигурати да избори ништа не мијењају.”

ОДГОВОРИТЕ