Odluka o praćenju izbornog procesa

Dom naroda parlamenta BiH trebalo bi da se danas izjasni o zahtjevu Predstavničkog doma za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, kojim se predviđa skeniranje glasačkih listića radi utvrđivanja rezultata izbora.

Bosna i Hercegovina 21.03.2018 | 08:09
Odluka o praćenju izbornog procesa
Prijedlogom zakona, koji je Predstavnički dom usvojio 7. marta na inicijativu grupe poslanika SDP-a, SBB-a i DF-a, predviđa se i uvođenje video-nadzora u prostorijama gdje se glasa.

U obrazloženju predloženog zakona navodi se da ručno brojanje glasova, uz sporan kredibilitet i stručnost, otvara širok spektar manipulacija čime se dovode u pitanje iskazana volja birača, pravičnost izbornih rezultata, a time i samih izbora.

Na predloženom dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, u drugom čitanju.

Navedenim zakonskim prijedlogom predviđa se izjednačavanje platnih razreda za članove Komisije za razmatranje žalbi sa drugim zaposlenim u institucijama BiH koji rade poslove iste složenosti i za koje je potrebna ista stručna sprema.

Delegati bi trebalo da u drugom čitanju razmotre i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vazduhoplovstvu BiH, koji propisuje da generalni direktor Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH /BHDCA/ i njegovi zamjenici ubuduće ne budu državni službenici, nego imenovana lica.

U prvom čitanju pred Domom naroda naći će se Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH, kojim se detaljnije pojašnjava izbor policijskih službenika u Odbor za žalbe policijskih službenika, koji je predložio Savjet ministara.

Prijedlogom zakona definiše se da svako policijsko tijelo BiH koje ima status upravne organizacije predlaže ministru bezbjednosti BiH po dva policijska službenika za članove Odbora za žalbe, od kojih će ministar predložiti četiri policijska službenika Savjetu ministara na izbor i imenovanje.

Na dnevnom redu su i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o komunikacijama i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, oba u prvom čitanju, te više izvještaja, među kojima izvještaj o radu Privremene istražne komisije Doma naroda za pribavljanje informacija o spoljnopolitičkom statusu BiH.

Početak sjednice zakazan je za 11.00 časova.

(Srna)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

21.03.2018 07:19

ŠTA HOĆE CRVENI, DA IM I MRTVI GLASAJU. SAMO ZA ELEKTRONSKO GLASANJE. VIDI MAJKIĆKU PJENI KO DAMJANOV ZELENKO.

ODGOVORITE
Name

Sad ćemo vidjeti

21.03.2018 07:32

Sada ćemo videti kako će glasati Radmanović, Sredoje Nović i Dragutin Rodić iz dns.

ODGOVORITE
Name

sds

21.03.2018 08:14

Sds-u ukradu 15 % glasova . E kada bi dao bog da se ovo usvoji pa da vidite onda rezultate. Nadam se da će usvojiti a ovi što su protiv toga govori samo o njima čime se bave i kako dobijaju izbore.

ODGOVORITE
Name

Gagi BL

21.03.2018 09:33

A šta vi iz "sds" radite po pitanju toga što 50% birača ne izlazi na izbore? Tako SNSD osvoji 20% ukupnih glasova, 15% ukrade i vlada Republikom Srpskom. Manite se vi saopštenja i reakcija na Dodikove majmunluke. Na teren, među narod.

Name

birač u krizi

21.03.2018 08:23

Danas će sve maske pasti, ako SNSD i HDZ budu glasali protiv SVE JE JASNO. Protiv ovog zakona su samo oni koji žele da manipulišu biračima i izborima. Ukoliko ovaj zakon ne prođe to će biti flagrantno kršenje Doma naroda BiH, jer ovaj zakon ne može nanijeti štetu niti jednom narodu, svako odbijanje ovog zakona znači da se Dom naroda BiH pretvorio u "dom stranaka".

ODGOVORITE
Name

Očekivano

21.03.2018 08:49

Naravo da SNSD ne odgovara kontrola koja može dokazati krađu. Ali naći će oni model kako da kradu glasove. Vuk dlaku menja ali ćud nikako. U cijeloj evropi pa i u Rusiji skeniraju se listići pa zašto nebi i kod nas. Kad su tako pošteni zašto su protiv poštenih izbora?

ODGOVORITE
Name

ti imas

21.03.2018 14:04

Skerner kod kuce a ja nemam.

Name

Sistem

21.03.2018 08:54

Šojble :”Moramo osigurati da izbori ništa ne mijenjaju.”

ODGOVORITE