"Велики нека играју без нас"

Када је ријеч о утицају Русије, искрено, ја тај утицај не видим. Видим да многи о томе причају, али ја тај утицај не видим. Мислим да Русија има свој политички циљ, а то је Дејтонски споразум, каже између осталог у отвореном разговору за Вијести. ба члан Предсједништва БИХ из српског народа Младен Иванић.

Босна и Херцеговина 21.03.2018 | 07:57
"Велики нека играју без нас"
Коментаришући стретегију о спољној политици БиХ, коју је утврдило Предсједништво БиХ, Иванић је мишљења да је то позитивна ствар.

"Ријеч је о начелном документу, који заиста није могао бити превише детаљан. Стратегија је настојала да обухвати ствари за које постоји најшира могућа сагласност. У том контексту, сматрам да је направљен коректан документ", казап је Иванић.

Према његовим ријечима, јако је значајно да се то десило, с обзиром на чињеницу да смо годинама имали документ од двије странице свега што је било усаглашено прије 15 година, када је задњи пут донесен такав документ.

"Само усвајање Стратегије сматрам значајним, али од овог документа не треба очекивати ништа спектакуларно. Вјерујем да ће документ добити ширу подршку, али је још важније да видимо шта ће бити са законом о обављању спољних послова који треба да иде на Савјет министара и Парламент", рекао је Иванић.

Што се тиче МАП-а, он је рекао да је МАП одобрен у доба Милорада Додика и питање је времена када ће се активирати.

"Одлуку о томе доносе НАТО чланице и ми на то апсолутно више не можемо утицати. Ако они остану при ставу који су дефинисали о имовини, активације МАП-а неће бити још неколико година. Ако промијене свој став, онда ће наравно сами донијети одлуку како хоће и без испуњавања услова да се МАП активира. Дакле, то је изван наше моћи", казао је Иванић, наводећи да сматра да ствари у вези са чланством у НАТО-у треба оставити по страни..

Када је ријеч о утицају Русије на БиХ, Иванић каже да он тај утицај не види.

"Видим да многи о томе причају, али ја тај утицај не видим. Мислим да Русија има свој политички циљ, а то је Дејтонски споразум. Русија је показала да у пуном смислу поштује оно што је Дејтон дефинисао. Једина земља којој је изашла у сусрет да плати готовину била је БиХ, а највећу корист од тога имала је ФБиХ, јер је ту отишао највећи дио новца. Велики нека своје односе међусобно рјешавају без увлачења нас у ту игру", казао је Иванић.

Упитан зашто је недавно упозорио да Додик води Републику Српску путем ризика, Иванић је рекао да је у питању реторика која стално отвара нове теме.

"Додик каже да је заговорник трећег ентитета у БиХ, што значи распакивање Дејтонског споразума. Према мом дубоком увјерењу, то је ризично. Не видим нити један разлог зашто бисмо улазили у ту врсту ризика, тим прије што за тако нешто у овом тренутку не постоји објективна потреба, барем када је интерес РС у питању. Једнако тако, не мислим да имамо потребу да сваког дана улазимо у сукоб са неким и зато сам рекао да је моје мишљење да РС треба да уђе у мирније воде", рекао је Иванић.

Он је објаснио да тренутно у БиХ доминирају сукоби на релацији Бошњаци - Хрвати у вези са изборним законом и трећим ентитетом,

"Не видим ниједног разлога да ми улазимо у те сукобе. Због тога сам рекао да је у питању политика која са собом носи ризике. Не видим шта би отварањем Дејтонског споразума РС могла добити у овом политичком тренутку. Могла би само изгубити", казао је Иванић.

(БН)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Боки

21.03.2018 07:24

Сигурно ће тебе послушати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

21.03.2018 08:43

Боки!!! Послусаце сигурно оног твога сто је на црној листи САД!!! Такав цлан пријеседниства нама није потребан који мислимо добро овој земљи и своме народу!!! Ви ботови сте се свакако одродили од народа и сљепо вјерујете ономе који лазе овај народ о лазном угрозености РС... Доста вас РС није ни стварало а нецете је ви ни бранити са прицом да сте ви "патриоте" а ми сви издајници. Ја мислим да вас је народ процитао и да це те на овим изборима дозивјети дебакл каквог нисте ни свијесни!!! Зиви били па видијели!!!

Name

Игор

21.03.2018 08:43

Цовјек је реалан. То сто он прица језиком који народ не воли то је друга ствар. Народ воли волове, сатор, ракију , расцупане зене и газду који великодусно од својих милиона даје по коју маркицу на забаву. Ту не мислим само на јадан народ убијен у појам који нема ста да једе, од таквог нема ста ни оцекивати него и на оне који сва наредјења изврсавају за хиљаду или двије марака јер поред опсте биједе имају слику да су успјели у зивоту. Те подгузне мухе су проблем друства , слијепи послусници и љигавци .

Name

Ре Врс,

21.03.2018 10:48

Једини излаз ,за бих ,( народ замењати) инаце це остати вецна сукобљавања "једини излаз ,стета сто то власи не скуже , народ то вец увелико ради ;када му се указе прилика.

Name

ЦИК

21.03.2018 07:28

Велике играче твоје мишљење не интересује, они имају своју политику коју проводе без обзира на посљедице. Сутра би и ти наставио Додикову политику ректалног роњења у Путиновом шупку, само да ти се укаже прилика. На жалост, Миле те је предухитрио, он је први однио "дарове' у Русију. Да си и ти украдене народне паре умјесто у Лондон уложио у Москву, данас би под шатором пјевао Не може нам нико ништа и гутао крмеће плећке с костима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

21.03.2018 11:05

Ако сам те добро разумио, прилично си добро навео разлике између 2 кандидата за члана предсједништва. Знао сам да је Миле резервни официр ЈНА. Сад први пут читам да је и ронилац, а то значи да је прошао специјалистичке обуке, посебне љекарске прегледе. Интересантно. Е видиш задњих година професор Иванић за 9. мај на дан побједе у Москви на војној паради сједи веома близу Путина. Миле тих дана одсједа у неком од Московских хотела и прати параду из публике о трошку грађана РС значи и мом и твом. Вјерујем да ће ова твоја тврдња о Мили као рониоцу помоћи многе бираче да се 7 октобра лакше опредијеле. Поздрав и живио.

Name

кркан из лактаса

21.03.2018 07:35

Ста русија има с дејтонским споразумом???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Умисљеност

21.03.2018 08:01

Је болест теско излијецива. Појединци мисле да због њих сунце сија тако и дотицни господин.

Name

неутрални

21.03.2018 07:37

Неће бити никаквих промјена. Овако ће остати још 30 година, док број становника у БиХ не падне на 2 милиона. Политичари само глуме да би држали стоку у торовима и некажњено наставили пљачкати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

21.03.2018 09:56

Када се заврси око Косова долази ресавање РС, а зна се ста це бити.

Name

велики

21.03.2018 07:57

иваницу свакати вреди ка његосева паметно зборис велике силе нека раде свој посо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хектор

21.03.2018 08:34

Свака ријец одмјерена да се не замјера ни са ким.И оне апстрактне ријеци.Објективан релација стратегија односи.Ниста од њега.Одбруси некад неком.Реци да је за сваки вид нестабилности крив Сда.А немој замотават.Зато си доњи у октобру.

Name

мали

22.03.2018 09:12

И мали играју без БиХ. Дотакли смо дно захваљујући теби и Савезу за обману српског народа и читаве БиХ.

Name

Освит

21.03.2018 09:05

Прво казете нека нас велики не мјесају у своје сукобе и онда казете да не видите утицај Русије на БиХ.Крајње неискрено а оцито у циљу васе предизборне кампање.Мозда раније Русија није користила свој утицај у мјери у којој су га користили Америка и Европа јер објективно није била свјетски играц али данас га користи сто је видљиво у региону гдје Русија јасно подрзава своје фаворите.Примјери су и у Црној гори и у Македонији и у Србији и да ли мислите да је слуцајно сто социјалисти воде енергетику и у Србији и у Републици Српској.Уосталом снага дрзаве се мјери по утицају и на крају и Југославија је итекако користила политицки моц да би остварила економске интересе у земљама несврстаних.Нормално је у медународним односима користити политицки утицај да би се остварили и други интереси.Ти интереси це бити мање на стету интереса градана и народа Бих уколико се политицке елите унутар земље окрену једни другима сто це оцито требати јос на насу залост прицекати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дамјан

21.03.2018 09:25

Никада на Балкану није било да це велики оставити мале на миру.Увијек су се копља ломила преко Српских ледја.Бице то и овог пута.Само зависи како це Српски политицари одиграти саховску заврсницу.Надам се паметној стратегији илијепој заврсници.Нека господ Бог и народ сацувају СРПСКУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крокац

21.03.2018 13:27

Иваницу ите ка се месају уБиХ сви па иРусја Ти као плитицар којег смо ценили босњаци идостаих је гласало за тебе.Ал твоје понасање према Целовитој БиХ није билоананивоу ти преседниству са оним двојицом нистани сте урадили за народ .Оде омладина стари умиру неце те имати глсацеПусти теви сва тројица :Турску ,Русију, Хрватску и Србију.Боритеви се истнски заБиХ.

ОДГОВОРИТЕ