"Veliki neka igraju bez nas"

Kada je riječ o uticaju Rusije, iskreno, ja taj uticaj ne vidim. Vidim da mnogi o tome pričaju, ali ja taj uticaj ne vidim. Mislim da Rusija ima svoj politički cilj, a to je Dejtonski sporazum, kaže između ostalog u otvorenom razgovoru za Vijesti. ba član Predsjedništva BIH iz srpskog naroda Mladen Ivanić.

Bosna i Hercegovina 21.03.2018 | 07:57
"Veliki neka igraju bez nas"
Komentarišući stretegiju o spoljnoj politici BiH, koju je utvrdilo Predsjedništvo BiH, Ivanić je mišljenja da je to pozitivna stvar.

"Riječ je o načelnom dokumentu, koji zaista nije mogao biti previše detaljan. Strategija je nastojala da obuhvati stvari za koje postoji najšira moguća saglasnost. U tom kontekstu, smatram da je napravljen korektan dokument", kazap je Ivanić.

Prema njegovim riječima, jako je značajno da se to desilo, s obzirom na činjenicu da smo godinama imali dokument od dvije stranice svega što je bilo usaglašeno prije 15 godina, kada je zadnji put donesen takav dokument.

"Samo usvajanje Strategije smatram značajnim, ali od ovog dokumenta ne treba očekivati ništa spektakularno. Vjerujem da će dokument dobiti širu podršku, ali je još važnije da vidimo šta će biti sa zakonom o obavljanju spoljnih poslova koji treba da ide na Savjet ministara i Parlament", rekao je Ivanić.

Što se tiče MAP-a, on je rekao da je MAP odobren u doba Milorada Dodika i pitanje je vremena kada će se aktivirati.

"Odluku o tome donose NATO članice i mi na to apsolutno više ne možemo uticati. Ako oni ostanu pri stavu koji su definisali o imovini, aktivacije MAP-a neće biti još nekoliko godina. Ako promijene svoj stav, onda će naravno sami donijeti odluku kako hoće i bez ispunjavanja uslova da se MAP aktivira. Dakle, to je izvan naše moći", kazao je Ivanić, navodeći da smatra da stvari u vezi sa članstvom u NATO-u treba ostaviti po strani..

Kada je riječ o uticaju Rusije na BiH, Ivanić kaže da on taj uticaj ne vidi.

"Vidim da mnogi o tome pričaju, ali ja taj uticaj ne vidim. Mislim da Rusija ima svoj politički cilj, a to je Dejtonski sporazum. Rusija je pokazala da u punom smislu poštuje ono što je Dejton definisao. Jedina zemlja kojoj je izašla u susret da plati gotovinu bila je BiH, a najveću korist od toga imala je FBiH, jer je tu otišao najveći dio novca. Veliki neka svoje odnose međusobno rješavaju bez uvlačenja nas u tu igru", kazao je Ivanić.

Upitan zašto je nedavno upozorio da Dodik vodi Republiku Srpsku putem rizika, Ivanić je rekao da je u pitanju retorika koja stalno otvara nove teme.

"Dodik kaže da je zagovornik trećeg entiteta u BiH, što znači raspakivanje Dejtonskog sporazuma. Prema mom dubokom uvjerenju, to je rizično. Ne vidim niti jedan razlog zašto bismo ulazili u tu vrstu rizika, tim prije što za tako nešto u ovom trenutku ne postoji objektivna potreba, barem kada je interes RS u pitanju. Jednako tako, ne mislim da imamo potrebu da svakog dana ulazimo u sukob sa nekim i zato sam rekao da je moje mišljenje da RS treba da uđe u mirnije vode", rekao je Ivanić.

On je objasnio da trenutno u BiH dominiraju sukobi na relaciji Bošnjaci - Hrvati u vezi sa izbornim zakonom i trećim entitetom,

"Ne vidim nijednog razloga da mi ulazimo u te sukobe. Zbog toga sam rekao da je u pitanju politika koja sa sobom nosi rizike. Ne vidim šta bi otvaranjem Dejtonskog sporazuma RS mogla dobiti u ovom političkom trenutku. Mogla bi samo izgubiti", kazao je Ivanić.

(BN)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Boki

21.03.2018 07:24

Sigurno će tebe poslušati.

ODGOVORITE
Name

VRS

21.03.2018 08:43

Boki!!! Poslusace sigurno onog tvoga sto je na crnoj listi SAD!!! Takav clan prijesednistva nama nije potreban koji mislimo dobro ovoj zemlji i svome narodu!!! Vi botovi ste se svakako odrodili od naroda i sljepo vjerujete onome koji laze ovaj narod o laznom ugrozenosti RS... Dosta vas RS nije ni stvaralo a necete je vi ni braniti sa pricom da ste vi "patriote" a mi svi izdajnici. Ja mislim da vas je narod procitao i da ce te na ovim izborima dozivjeti debakl kakvog niste ni svijesni!!! Zivi bili pa vidijeli!!!

Name

Igor

21.03.2018 08:43

Covjek je realan. To sto on prica jezikom koji narod ne voli to je druga stvar. Narod voli volove, sator, rakiju , rascupane zene i gazdu koji velikodusno od svojih miliona daje po koju markicu na zabavu. Tu ne mislim samo na jadan narod ubijen u pojam koji nema sta da jede, od takvog nema sta ni ocekivati nego i na one koji sva naredjenja izvrsavaju za hiljadu ili dvije maraka jer pored opste bijede imaju sliku da su uspjeli u zivotu. Te podguzne muhe su problem drustva , slijepi poslusnici i ljigavci .

Name

Re Vrs,

21.03.2018 10:48

Jedini izlaz ,za bih ,( narod zamenjati) inace ce ostati vecna sukobljavanja "jedini izlaz ,steta sto to vlasi ne skuže , narod to vec uveliko radi ;kada mu se ukaze prilika.

Name

CIK

21.03.2018 07:28

Velike igrače tvoje mišljenje ne interesuje, oni imaju svoju politiku koju provode bez obzira na posljedice. Sutra bi i ti nastavio Dodikovu politiku rektalnog ronjenja u Putinovom šupku, samo da ti se ukaže prilika. Na žalost, Mile te je preduhitrio, on je prvi odnio "darove' u Rusiju. Da si i ti ukradene narodne pare umjesto u London uložio u Moskvu, danas bi pod šatorom pjevao Ne može nam niko ništa i gutao krmeće plećke s kostima...

ODGOVORITE
Name

!!!

21.03.2018 11:05

Ako sam te dobro razumio, prilično si dobro naveo razlike između 2 kandidata za člana predsjedništva. Znao sam da je Mile rezervni oficir JNA. Sad prvi put čitam da je i ronilac, a to znači da je prošao specijalističke obuke, posebne ljekarske preglede. Interesantno. E vidiš zadnjih godina profesor Ivanić za 9. maj na dan pobjede u Moskvi na vojnoj paradi sjedi veoma blizu Putina. Mile tih dana odsjeda u nekom od Moskovskih hotela i prati paradu iz publike o trošku građana RS znači i mom i tvom. Vjerujem da će ova tvoja tvrdnja o Mili kao roniocu pomoći mnoge birače da se 7 oktobra lakše opredijele. Pozdrav i živio.

Name

krkan iz laktasa

21.03.2018 07:35

Sta rusija ima s dejtonskim sporazumom???

ODGOVORITE
Name

Umisljenost

21.03.2018 08:01

Je bolest tesko izlijeciva. Pojedinci misle da zbog njih sunce sija tako i doticni gospodin.

Name

neutralni

21.03.2018 07:37

Neće biti nikakvih promjena. Ovako će ostati još 30 godina, dok broj stanovnika u BiH ne padne na 2 miliona. Političari samo glume da bi držali stoku u torovima i nekažnjeno nastavili pljačkati.

ODGOVORITE
Name

pravda

21.03.2018 09:56

Kada se zavrsi oko Kosova dolazi resavanje RS, a zna se sta ce biti.

Name

veliki

21.03.2018 07:57

ivanicu svakati vredi ka njegoseva pametno zboris velike sile neka rade svoj poso.

ODGOVORITE
Name

Hektor

21.03.2018 08:34

Svaka rijec odmjerena da se ne zamjera ni sa kim.I one apstraktne rijeci.Objektivan relacija strategija odnosi.Nista od njega.Odbrusi nekad nekom.Reci da je za svaki vid nestabilnosti kriv Sda.A nemoj zamotavat.Zato si donji u oktobru.

Name

mali

22.03.2018 09:12

I mali igraju bez BiH. Dotakli smo dno zahvaljujući tebi i Savezu za obmanu srpskog naroda i čitave BiH.

Name

Osvit

21.03.2018 09:05

Prvo kazete neka nas veliki ne mjesaju u svoje sukobe i onda kazete da ne vidite uticaj Rusije na BiH.Krajnje neiskreno a ocito u cilju vase predizborne kampanje.Mozda ranije Rusija nije koristila svoj uticaj u mjeri u kojoj su ga koristili Amerika i Evropa jer objektivno nije bila svjetski igrac ali danas ga koristi sto je vidljivo u regionu gdje Rusija jasno podrzava svoje favorite.Primjeri su i u Crnoj gori i u Makedoniji i u Srbiji i da li mislite da je slucajno sto socijalisti vode energetiku i u Srbiji i u Republici Srpskoj.Uostalom snaga drzave se mjeri po uticaju i na kraju i Jugoslavija je itekako koristila politicki moc da bi ostvarila ekonomske interese u zemljama nesvrstanih.Normalno je u medunarodnim odnosima koristiti politicki uticaj da bi se ostvarili i drugi interesi.Ti interesi ce biti manje na stetu interesa gradana i naroda Bih ukoliko se politicke elite unutar zemlje okrenu jedni drugima sto ce ocito trebati jos na nasu zalost pricekati.

ODGOVORITE
Name

damjan

21.03.2018 09:25

Nikada na Balkanu nije bilo da ce veliki ostaviti male na miru.Uvijek su se koplja lomila preko Srpskih ledja.Bice to i ovog puta.Samo zavisi kako ce Srpski politicari odigrati sahovsku zavrsnicu.Nadam se pametnoj strategiji ilijepoj zavrsnici.Neka gospod Bog i narod sacuvaju SRPSKU.

ODGOVORITE
Name

Krokac

21.03.2018 13:27

Ivanicu ite ka se mesaju uBiH svi pa iRusja Ti kao pliticar kojeg smo cenili bosnjaci idostaih je glasalo za tebe.Al tvoje ponasanje prema Celovitoj BiH nije biloananivou ti presednistvu sa onim dvojicom nistani ste uradili za narod .Ode omladina stari umiru nece te imati glsacePusti tevi sva trojica :Tursku ,Rusiju, Hrvatsku i Srbiju.Boritevi se istnski zaBiH.

ODGOVORITE