Потребно ријешити питање Косова

Њемачка најављује да ц́е на себе преузети обавезу да примора Приштину да формира Заједницу српских општина уколико Србија "прећути" њихов приједлог да Косово добије статус државе посматрача у УН.

Свијет 20.03.2018 | 22:23
Потребно ријешити питање Косова
Запад је очигледно ријешен да до краја ове године ријеши косовско питање и то, очекивано, на штету Србије.

Није прошло ни десет дана откад је амерички званичник јавно рекао да Америка подржава формирање Оружаних снага Косова. Из Њемачке, додуше још незваничним каналима, стиже абер да ц́е Берлин од Србије тражити да се не противи идеји да Косово добије статус државе посматрача у Уједињеним нацијама.

Ово није први пут да се овакав приједлог чује из држава које су стварале Косово, али ц́е бити први пут ако то Нејмачка и званично изнесе Србији као приједлог, који би, како медији у Србији спекулишу, требало Београду у четвртак да донесе њемачки шеф дипломатије Хајко Мас, и то дан уочи најављеног наставака преговора Београда и Приштине у Бриселу.

План по угледну на случај Палестине 2012. године

План који су Нијемци припремили наводно је по угледу на модел по коме је Палестина 2012. године добила статус државе посматрача у Уједињеним нацијама, а на пуноправно чланство чека док не буде постигнут мировни споразум са Израелом.

Павле Јевремовиц́, бивши амбасадор Србије у Уједињеним нацијама, за Спутњик објашњава да доношење одлуке о давању оваквог статуса за једну државу не зависи од Свјета безбедности, нити, у овом случају, од наше воље, вец́ од двије трец́ине чланица у Генералној скупштини УН.

"Овакав предлог за Косово и досад је могао да буде поднесен као иницијатива од стране било које државе, али је очигледно да су се чекали сигурни гласови. Нисам сигуран да ц́е баш Немачка бити та која ц́е поднети ову иницијативу Генералној скупштини УН, јер би неуспех био велики дипломатски ударац за ту државу. С друге стране, процедура је таква да Генерална скупштина прво мора да донесе Резолуцију на основу иницијативе, па тек онда да се приступи гласању", објашњава  Јевремовић за спутникнеwс.

Палестина је иначе чекала тачно 65 година да добије статус државе посматрача. Дакле, тачно онолико колико је прошло откако је њена територија подијељена да би настао Израел. До тада је главна препрека пријему Палестине био управо Израел, односно његов моц́ни пријатељ САД и њена два савезника у Савјету безбједности са статусом сталних чланица, Француска и Британија. То је Русију и Кину оставило по овом питању у мањину.

Јевремовиц́ каже да Србија не мора да призна Косово, чак и ако се овај сценарио оствари, као и да сама улога државе посматрача унутар УН нема неку функцију.

"Таква држава не може да учествује у доношењу било каквих одлука, нити у гласању. Такав је статус и Палестине, али и Ватикана", подсјец́а наш саговорник.

Међутим, овакав статус није баш да неважан. Ако ништа друго, то "држави чланици" отвара врата чланству у међународним организацијама, али и могуц́ност да преко држава пријатеља излобирају за њих битне ствари, или пак да спријече ствари које су битне за Србију.

Њемачка иницијативу ускладила са Америком

Берлин, иначе, не крије намјеру да жели да до краја година буде потписан правно обавезујуц́и споразум Београда и Приштине. Њемачка је ову иницијативу ускладила са Америком, која је ових дана посебно активна кад је ријеч о Косову.

Косово је још прије двије године изнело овакав приједлог који је тада подржала Америка, али до покретања иницијативе у ГС УН није дошло јер није постојала сигурна вец́ина да се оваква одлука изгласа.

Да ли су се ствари измијениле, у међувремену остаје да се види, а у ком правцу се цијела прича крец́е, можда ц́е се знати вец́ наредне недјеље послије састанка Хашима Тачија и Александра Вучиц́а у Бриселу.

Опасност се крије и у томе што би посматрачка улога такозваног Косова могла да буде само међукорак ка пуноправном чланству у УН.

Извор: Спутњик

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Дипломатија

20.03.2018 22:33

Ријешити питање Косова прво а послије тога и Крима, то је редослијед и исти шаблон. Није случајно било ужурбаних преговора 2012 у Брисалу, а Крим назад Русији 2014.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзоо

21.03.2018 05:05

АУУ сПУТЊИК е јесте и несто извор велики неистине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс

21.03.2018 06:36

Али засто писете такозвано Косово како се тзв Косово звало прије 30 година цини ми се да је и тада било Косово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон

21.03.2018 06:59

Те исте земље, које су стварале Косово, су такође и Србију на Берлинском конгресу створиле. Чак ни тада Косово није било у саставу Сервие, иако се територија Смедеревског пашалука након конгреса за неких 30% насилно повећала. Албанско Косово, бошњачки Санџак и мађарска Војводина ће тек касније бити отуђене од њихових историјских власника и бити новонасталој Сервији припојени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

21.03.2018 07:07

Мало морген ,,

ОДГОВОРИТЕ