Potrebno riješiti pitanje Kosova

Njemačka najavljuje da će na sebe preuzeti obavezu da primora Prištinu da formira Zajednicu srpskih opština ukoliko Srbija "prećuti" njihov prijedlog da Kosovo dobije status države posmatrača u UN.

Svijet 20.03.2018 | 22:23
Potrebno riješiti pitanje Kosova
Zapad je očigledno riješen da do kraja ove godine riješi kosovsko pitanje i to, očekivano, na štetu Srbije.

Nije prošlo ni deset dana otkad je američki zvaničnik javno rekao da Amerika podržava formiranje Oružanih snaga Kosova. Iz Njemačke, doduše još nezvaničnim kanalima, stiže aber da će Berlin od Srbije tražiti da se ne protivi ideji da Kosovo dobije status države posmatrača u Ujedinjenim nacijama.

Ovo nije prvi put da se ovakav prijedlog čuje iz država koje su stvarale Kosovo, ali će biti prvi put ako to Nejmačka i zvanično iznese Srbiji kao prijedlog, koji bi, kako mediji u Srbiji spekulišu, trebalo Beogradu u četvrtak da donese njemački šef diplomatije Hajko Mas, i to dan uoči najavljenog nastavaka pregovora Beograda i Prištine u Briselu.

Plan po uglednu na slučaj Palestine 2012. godine

Plan koji su Nijemci pripremili navodno je po ugledu na model po kome je Palestina 2012. godine dobila status države posmatrača u Ujedinjenim nacijama, a na punopravno članstvo čeka dok ne bude postignut mirovni sporazum sa Izraelom.

Pavle Jevremović, bivši ambasador Srbije u Ujedinjenim nacijama, za Sputnjik objašnjava da donošenje odluke o davanju ovakvog statusa za jednu državu ne zavisi od Svjeta bezbednosti, niti, u ovom slučaju, od naše volje, već od dvije trećine članica u Generalnoj skupštini UN.

"Ovakav predlog za Kosovo i dosad je mogao da bude podnesen kao inicijativa od strane bilo koje države, ali je očigledno da su se čekali sigurni glasovi. Nisam siguran da će baš Nemačka biti ta koja će podneti ovu inicijativu Generalnoj skupštini UN, jer bi neuspeh bio veliki diplomatski udarac za tu državu. S druge strane, procedura je takva da Generalna skupština prvo mora da donese Rezoluciju na osnovu inicijative, pa tek onda da se pristupi glasanju", objašnjava  Jevremović za sputniknews.

Palestina je inače čekala tačno 65 godina da dobije status države posmatrača. Dakle, tačno onoliko koliko je prošlo otkako je njena teritorija podijeljena da bi nastao Izrael. Do tada je glavna prepreka prijemu Palestine bio upravo Izrael, odnosno njegov moćni prijatelj SAD i njena dva saveznika u Savjetu bezbjednosti sa statusom stalnih članica, Francuska i Britanija. To je Rusiju i Kinu ostavilo po ovom pitanju u manjinu.

Jevremović kaže da Srbija ne mora da prizna Kosovo, čak i ako se ovaj scenario ostvari, kao i da sama uloga države posmatrača unutar UN nema neku funkciju.

"Takva država ne može da učestvuje u donošenju bilo kakvih odluka, niti u glasanju. Takav je status i Palestine, ali i Vatikana", podsjeća naš sagovornik.

Međutim, ovakav status nije baš da nevažan. Ako ništa drugo, to "državi članici" otvara vrata članstvu u međunarodnim organizacijama, ali i mogućnost da preko država prijatelja izlobiraju za njih bitne stvari, ili pak da spriječe stvari koje su bitne za Srbiju.

Njemačka inicijativu uskladila sa Amerikom

Berlin, inače, ne krije namjeru da želi da do kraja godina bude potpisan pravno obavezujući sporazum Beograda i Prištine. Njemačka je ovu inicijativu uskladila sa Amerikom, koja je ovih dana posebno aktivna kad je riječ o Kosovu.

Kosovo je još prije dvije godine iznelo ovakav prijedlog koji je tada podržala Amerika, ali do pokretanja inicijative u GS UN nije došlo jer nije postojala sigurna većina da se ovakva odluka izglasa.

Da li su se stvari izmijenile, u međuvremenu ostaje da se vidi, a u kom pravcu se cijela priča kreće, možda će se znati već naredne nedjelje poslije sastanka Hašima Tačija i Aleksandra Vučića u Briselu.

Opasnost se krije i u tome što bi posmatračka uloga takozvanog Kosova mogla da bude samo međukorak ka punopravnom članstvu u UN.

Izvor: Sputnjik

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Diplomatija

20.03.2018 23:33

Riješiti pitanje Kosova prvo a poslije toga i Krima, to je redoslijed i isti šablon. Nije slučajno bilo užurbanih pregovora 2012 u Brisalu, a Krim nazad Rusiji 2014.

ODGOVORITE
Name

dzoo

21.03.2018 06:05

AUU sPUTNJIK e jeste i nesto izvor veliki neistine.

ODGOVORITE
Name

Rs

21.03.2018 07:36

Ali zasto pisete takozvano Kosovo kako se tzv Kosovo zvalo prije 30 godina cini mi se da je i tada bilo Kosovo.

ODGOVORITE
Name

Don

21.03.2018 07:59

Te iste zemlje, koje su stvarale Kosovo, su takođe i Srbiju na Berlinskom kongresu stvorile. Čak ni tada Kosovo nije bilo u sastavu Servie, iako se teritorija Smederevskog pašaluka nakon kongresa za nekih 30% nasilno povećala. Albansko Kosovo, bošnjački Sandžak i mađarska Vojvodina će tek kasnije biti otuđene od njihovih istorijskih vlasnika i biti novonastaloj Serviji pripojeni.

ODGOVORITE
Name

mile

21.03.2018 08:07

Malo morgen ,,

ODGOVORITE