“Ватрени говор“ предсједника Кине

Кинески председник Си Ђинпинг изјавио је да је постизање потпуног јединства "колективна нада целог кинеског народа".

Свијет 20.03.2018 | 21:13
“Ватрени говор“ предсједника Кине
Он је додао да су било какви покушаји да се кинески народ подели осуђени на пропаст.

У говору пред око 3.000 чланова Национаног народног конгреса, СИ је рекао да је кинески народ уједињен у свом веровању да "сваки педаљ наше велике отаџбине апсолутно не може и апсолутно неће бити одвојен од Кине", пренео је АП.

ББЦ оцењује да је Си на затварању годишње седнице кинеског парламента одржао "ватрен националистички говор" у којем је Кину представио као глобалну силу у успону.

Говор је, додаје, представљао снажно упозорење против било каквих покушаја сепаратизма Тајвана или Хонгконга.

Излажући своју визију Кине, Си је рекао да је историја показала да "само социјализам може да спаси Кину", те додао да кинески народ "има дух борбе у крвавим биткама против наших непријатеља до горког краја".

Док је говорио о глобалним амбицијама Кине, Си је рекао да ће она бити јака, али не агресивна, као и да се неће развијати на рачун остатка света.

Ипак, упозорио је да Кина мора да буде уједињена како би напредовала, а да је "апсолутно немогуће одвојити иједан инч територије наше велике земље од Кине".

"Сви поступци и трикови за одвајање земље су осуђени на пропаст и осудиће их народ или казнити историја", рекао је Си.

Лидер Комунистичке партије и председник државе Си Ђинпинг недавно је поново изабран за председника Кине и то без ограничења броја мандата.



Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар