“Vatreni govor“ predsjednika Kine

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je da je postizanje potpunog jedinstva "kolektivna nada celog kineskog naroda".

Svijet 20.03.2018 | 21:13
“Vatreni govor“ predsjednika Kine
On je dodao da su bilo kakvi pokušaji da se kineski narod podeli osuđeni na propast.

U govoru pred oko 3.000 članova Nacionanog narodnog kongresa, SI je rekao da je kineski narod ujedinjen u svom verovanju da "svaki pedalj naše velike otadžbine apsolutno ne može i apsolutno neće biti odvojen od Kine", preneo je AP.

BBC ocenjuje da je Si na zatvaranju godišnje sednice kineskog parlamenta održao "vatren nacionalistički govor" u kojem je Kinu predstavio kao globalnu silu u usponu.

Govor je, dodaje, predstavljao snažno upozorenje protiv bilo kakvih pokušaja separatizma Tajvana ili Hongkonga.

Izlažući svoju viziju Kine, Si je rekao da je istorija pokazala da "samo socijalizam može da spasi Kinu", te dodao da kineski narod "ima duh borbe u krvavim bitkama protiv naših neprijatelja do gorkog kraja".

Dok je govorio o globalnim ambicijama Kine, Si je rekao da će ona biti jaka, ali ne agresivna, kao i da se neće razvijati na račun ostatka sveta.

Ipak, upozorio je da Kina mora da bude ujedinjena kako bi napredovala, a da je "apsolutno nemoguće odvojiti ijedan inč teritorije naše velike zemlje od Kine".

"Svi postupci i trikovi za odvajanje zemlje su osuđeni na propast i osudiće ih narod ili kazniti istorija", rekao je Si.

Lider Komunističke partije i predsednik države Si Đinping nedavno je ponovo izabran za predsednika Kine i to bez ograničenja broja mandata.



Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar