Ванредне мјере: Водостаји расту

Ријека Сава је у порасту, у Српцу и Градишци прешла је коту ванредне одбране од поплава. У Козарској Дубици проглашена ванредна ситуација. Ни прогнозе нису оптимиситчне – због обилних падавина може се очекивати даљи раст водостаја ријека.

Република Српска 19.03.2018 | 21:57
Ванредне мјере: Водостаји расту
У Козарској Дубици ванредна ситуација. Насип је на једном дијелу почео да се круни. Надлежне службе хитно интервенишу да не би дошло до пуцања насипа, јер би у супротном дошло до изливања Моштанице у град.

“Дошло је до попуштања једног дијела насипа на рјечици Моштаница, то је на самом ушћу у ријек Уну. То смо препознали па правимо један бедем да не би дошло до даљег попуштања насипа “, рекао је начелник општине Козарска Дубица  Раденко Рељић.

Из дубичког Штаба за ванредне ситуације поручују грађанима да, за сада, нема мјеста паници.

Али за то вријеме ријека Сава не мирује. Саобраћај је потпуно обустављен за путничка возила у дужини 300 метара због изливања Саве у мјесту Гашница, на магистралном путу Градишка-Козарска Дубица.

Велики број домаћинстава је угрожен. Становништво евакуише стоку и остала добра.

“Вода је дошла до куће, сад чекам службе да евакуишемо стоку из штале и спасимо ствари из куће”, каже Богдан Лајић из Врбашке код Градишке.

Сава је у Српцу премашила коту ванредне одбране од поплава за 33 центиметара. Угрожена су домаћинства, а водостај је у порасту.

Шамчани забринуто обилазе обале ријека које пријете изливањем. Босна се излила из корита у небрањеном дијелу и једна кућа је поплављена, док је Сава прешла редовну коту одбране од полава.

Тешка ситуација је и у Доњој Градини. Неколико гробних поља у Спомен-подручју већ је заплављено, а штета би могла да буде и већа, јер водостај Саве у Доњој Градини и даље расте.

Поплава изазвала озбиљне проблеме у Крајини, Босанска Крупа прогласила стање елементарне непогоде. Поплављена су пољопривредна земљиста и путеви, али то није све:

Оно што нам сада ствара највећи проблем су велики број клизишта, за сада седам и то не малих, који ће захтијевати значајна финансијска средства. Због неповољне временске прогнозе нас очекује период неизвјесности и због тога смо у сталном засједању, морамо бити спремни на све што нас чека у наредним данима“, казао је командант Штаба Армин Халитовић.

Надлежни упозоравају - због обилних падавина може се очекивати даљи раст водостаја ријека.

БН телевизија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

СРЕЋА НАША

20.03.2018 00:09

СРЕЋА НАША ПА ИМАМО РОБНЕ РЕЗЕРВЕ ЗА ПРВУ ПОМОЋ! ШТА;НЕМА,КАКО НЕМА,па ја сам милсила да ови карду само пара од банака,пошта,електропривреде,српских шума,фондова,болница,јавних установа...Па зар и ћебад и нареске?

ОДГОВОРИТЕ