Vanredne mjere: Vodostaji rastu

Rijeka Sava je u porastu, u Srpcu i Gradišci prešla je kotu vanredne odbrane od poplava. U Kozarskoj Dubici proglašena vanredna situacija. Ni prognoze nisu optimisitčne – zbog obilnih padavina može se očekivati dalji rast vodostaja rijeka.

Republika Srpska 19.03.2018 | 21:57
Vanredne mjere: Vodostaji rastu
U Kozarskoj Dubici vanredna situacija. Nasip je na jednom dijelu počeo da se kruni. Nadležne službe hitno intervenišu da ne bi došlo do pucanja nasipa, jer bi u suprotnom došlo do izlivanja Moštanice u grad.

“Došlo je do popuštanja jednog dijela nasipa na rječici Moštanica, to je na samom ušću u rijek Unu. To smo prepoznali pa pravimo jedan bedem da ne bi došlo do daljeg popuštanja nasipa “, rekao je načelnik opštine Kozarska Dubica  Radenko Reljić.

Iz dubičkog Štaba za vanredne situacije poručuju građanima da, za sada, nema mjesta panici.

Ali za to vrijeme rijeka Sava ne miruje. Saobraćaj je potpuno obustavljen za putnička vozila u dužini 300 metara zbog izlivanja Save u mjestu Gašnica, na magistralnom putu Gradiška-Kozarska Dubica.

Veliki broj domaćinstava je ugrožen. Stanovništvo evakuiše stoku i ostala dobra.

“Voda je došla do kuće, sad čekam službe da evakuišemo stoku iz štale i spasimo stvari iz kuće”, kaže Bogdan Lajić iz Vrbaške kod Gradiške.

Sava je u Srpcu premašila kotu vanredne odbrane od poplava za 33 centimetara. Ugrožena su domaćinstva, a vodostaj je u porastu.

Šamčani zabrinuto obilaze obale rijeka koje prijete izlivanjem. Bosna se izlila iz korita u nebranjenom dijelu i jedna kuća je poplavljena, dok je Sava prešla redovnu kotu odbrane od polava.

Teška situacija je i u Donjoj Gradini. Nekoliko grobnih polja u Spomen-području već je zaplavljeno, a šteta bi mogla da bude i veća, jer vodostaj Save u Donjoj Gradini i dalje raste.

Poplava izazvala ozbiljne probleme u Krajini, Bosanska Krupa proglasila stanje elementarne nepogode. Poplavljena su poljoprivredna zemljista i putevi, ali to nije sve:

Ono što nam sada stvara najveći problem su veliki broj klizišta, za sada sedam i to ne malih, koji će zahtijevati značajna finansijska sredstva. Zbog nepovoljne vremenske prognoze nas očekuje period neizvjesnosti i zbog toga smo u stalnom zasjedanju, moramo biti spremni na sve što nas čeka u narednim danima“, kazao je komandant Štaba Armin Halitović.

Nadležni upozoravaju - zbog obilnih padavina može se očekivati dalji rast vodostaja rijeka.

BN televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

SREĆA NAŠA

20.03.2018 00:09

SREĆA NAŠA PA IMAMO ROBNE REZERVE ZA PRVU POMOĆ! ŠTA;NEMA,KAKO NEMA,pa ja sam milsila da ovi kardu samo para od banaka,pošta,elektroprivrede,srpskih šuma,fondova,bolnica,javnih ustanova...Pa zar i ćebad i nareske?

ODGOVORITE