Анализа: Турбуленције су прошлост, Звезда лети!

Две чињенице могу да радују присталице црвено-белих. . .

Кошарка 19.03.2018 | 22:15
Анализа: Турбуленције су прошлост, Звезда лети!
После турбуленција, стигао је мирнији, па чак и удобан лет за Црвену звезду. Лоше игре на купу, тешки порази у Бамбергу и Барселони су уздрмали флоту црвено-белих, али је синоћње разбијање Морнара показало да Звезда држи добар курс. И да је форма стигла у прави час. Баш када се ломи цела сезона, када се одлучује такмичење које следеће године доноси учешће у Евролиги.

Тријумф над Баранима од 91:63 био је пети у последњих шест утакмица Звезде. Црвено-бели су на последња три меча просечно давали преко 100 поена, а разлике којима су противници падали биле су огромне. 

Наравно, индикативно је и то што су се све три поменуте утакмице играле у Пиониру где је Звезда ове сезоне показала да је практично непобедива. Ове сезоне играчи Душана Алимпијевића су изгубили само од Панатинаикоса и Химкија у Пиониру, а све остале дуеле су добили. То је оружје које има мало ко и зато је од немерљивог значаја што је Звезда завршила као прва на крају регуларног дела АБА лиге.

Видело се и синоћ и на паркету, али и у изјавама Морнара пре и после полуфинала колико их, па можемо рећи плаши атмосфера у којој Звезда игра на домаћем паркету. Одличан је то темељ за даље подухвате.

Све навијаче Звезде могу да радују две ствари после онакве партије против Морнара: како је Звезда темпирала форму и како се понашала психолошки у мечу у ком није имала право на грешку.

Чини се да Звезда игра одличну кошарку сада када се сезона ломи. Велики број играча даје свој допринос и осим Џејмса Фелдина и Тејлора Рочестијамало ко даје константно добре партије. Али, у томе баш и лежи снага Звезде. Сваки меч искочи неко нов, а онај ко је имао врхунски меч утакмицу раније сада мало подбаци. На Алимпијевићу је да пронађе ко су расположени појединци и да их држи на паркету. То је за сада давало успеха.

Чак је и Фелдин имао слабије партије у једном делу сезоне, Милко Бјелица није могао да се повеже после одличног почетка, а онда је у првом мечу полуфинала дао 17 поена. Дилан Енис је одлично шутирао на претходним мечевима, а јуче је дао два поена. И опет је Звезда добила више него убедљиво.

Колико год да неко одигра лоше, увек има неко на његовој позицији ко може да "закрпи" и одигра добру утакмицу. Чак је и Марко Кешељ пружио интересантну партију и дао осам поена за пет минута у игри.

Сезона је дугачка, има много осцилација, а јако добра ствар по Звезду је што има доста играча у ротацији који мало-мало па имају добар меч. Доста зависи и од конфигурације противничког тима. Рецимо, Лесор се опасно намучио против Морнара, одиграо је 10 минута и дао два поена, а рецимо против Валенсије је блистао 16 поена и седам скокова.

Ту су и играчи попут Огњена Добрића и Бранка Лазића који у сваком моменту могу да експлодирају и допринесу не само поентерски већ и фантастичном одбраном.

На све поменуто у екипи нема Немање Дангубића који је показао напредак ове сезоне и у игри и у шуту, али га је по ко зна који пут повреда омела у напретку. Он је јако важан играч по црвено-беле, а Звезда ће изгледа морати без њега до краја сезоне.

И упркос томе његов изостанак се врло мало види. Баш због ове дужине клупе и ширине у избору играча коју има Алимпијевић.

Друга ствар је та психолошка припрема. Очигледно је да је Звезда имала проблеме у једином моменту када се одлучивало о трофеју, у Нишу на Купу, и зато је било занимљиво видети како ће играчи Звезде ментално да приступе јучерашњем мечу. А то је од самог почетка изгледало више него добро.

То ће Звезди бити више него потребно у полуфиналној, а ако овако буде играла и у финалној серији АБА лиге која одлучује о наредној сезони клуба.

Звезда има млад тим који се доста диже после победа, али и пада после пораза. Зато ће пред други меч с Морнаром (25. март) за црвено-беле бити важно да одиграју добро сутра против Панатинаикоса и Фенербахчеа у Евролиги.

Извор: моззартспорт

Фото: Стар спорт

Коментари / 0

Оставите коментар