Analiza: Turbulencije su prošlost, Zvezda leti!

Dve činjenice mogu da raduju pristalice crveno-belih. . .

Košarka 19.03.2018 | 22:15
Analiza: Turbulencije su prošlost, Zvezda leti!
Posle turbulencija, stigao je mirniji, pa čak i udoban let za Crvenu zvezdu. Loše igre na kupu, teški porazi u Bambergu i Barseloni su uzdrmali flotu crveno-belih, ali je sinoćnje razbijanje Mornara pokazalo da Zvezda drži dobar kurs. I da je forma stigla u pravi čas. Baš kada se lomi cela sezona, kada se odlučuje takmičenje koje sledeće godine donosi učešće u Evroligi.

Trijumf nad Baranima od 91:63 bio je peti u poslednjih šest utakmica Zvezde. Crveno-beli su na poslednja tri meča prosečno davali preko 100 poena, a razlike kojima su protivnici padali bile su ogromne. 

Naravno, indikativno je i to što su se sve tri pomenute utakmice igrale u Pioniru gde je Zvezda ove sezone pokazala da je praktično nepobediva. Ove sezone igrači Dušana Alimpijevića su izgubili samo od Panatinaikosa i Himkija u Pioniru, a sve ostale duele su dobili. To je oružje koje ima malo ko i zato je od nemerljivog značaja što je Zvezda završila kao prva na kraju regularnog dela ABA lige.

Videlo se i sinoć i na parketu, ali i u izjavama Mornara pre i posle polufinala koliko ih, pa možemo reći plaši atmosfera u kojoj Zvezda igra na domaćem parketu. Odličan je to temelj za dalje poduhvate.

Sve navijače Zvezde mogu da raduju dve stvari posle onakve partije protiv Mornara: kako je Zvezda tempirala formu i kako se ponašala psihološki u meču u kom nije imala pravo na grešku.

Čini se da Zvezda igra odličnu košarku sada kada se sezona lomi. Veliki broj igrača daje svoj doprinos i osim Džejmsa Feldina i Tejlora Ročestijamalo ko daje konstantno dobre partije. Ali, u tome baš i leži snaga Zvezde. Svaki meč iskoči neko nov, a onaj ko je imao vrhunski meč utakmicu ranije sada malo podbaci. Na Alimpijeviću je da pronađe ko su raspoloženi pojedinci i da ih drži na parketu. To je za sada davalo uspeha.

Čak je i Feldin imao slabije partije u jednom delu sezone, Milko Bjelica nije mogao da se poveže posle odličnog početka, a onda je u prvom meču polufinala dao 17 poena. Dilan Enis je odlično šutirao na prethodnim mečevima, a juče je dao dva poena. I opet je Zvezda dobila više nego ubedljivo.

Koliko god da neko odigra loše, uvek ima neko na njegovoj poziciji ko može da "zakrpi" i odigra dobru utakmicu. Čak je i Marko Kešelj pružio interesantnu partiju i dao osam poena za pet minuta u igri.

Sezona je dugačka, ima mnogo oscilacija, a jako dobra stvar po Zvezdu je što ima dosta igrača u rotaciji koji malo-malo pa imaju dobar meč. Dosta zavisi i od konfiguracije protivničkog tima. Recimo, Lesor se opasno namučio protiv Mornara, odigrao je 10 minuta i dao dva poena, a recimo protiv Valensije je blistao 16 poena i sedam skokova.

Tu su i igrači poput Ognjena Dobrića i Branka Lazića koji u svakom momentu mogu da eksplodiraju i doprinesu ne samo poenterski već i fantastičnom odbranom.

Na sve pomenuto u ekipi nema Nemanje Dangubića koji je pokazao napredak ove sezone i u igri i u šutu, ali ga je po ko zna koji put povreda omela u napretku. On je jako važan igrač po crveno-bele, a Zvezda će izgleda morati bez njega do kraja sezone.

I uprkos tome njegov izostanak se vrlo malo vidi. Baš zbog ove dužine klupe i širine u izboru igrača koju ima Alimpijević.

Druga stvar je ta psihološka priprema. Očigledno je da je Zvezda imala probleme u jedinom momentu kada se odlučivalo o trofeju, u Nišu na Kupu, i zato je bilo zanimljivo videti kako će igrači Zvezde mentalno da pristupe jučerašnjem meču. A to je od samog početka izgledalo više nego dobro.

To će Zvezdi biti više nego potrebno u polufinalnoj, a ako ovako bude igrala i u finalnoj seriji ABA lige koja odlučuje o narednoj sezoni kluba.

Zvezda ima mlad tim koji se dosta diže posle pobeda, ali i pada posle poraza. Zato će pred drugi meč s Mornarom (25. mart) za crveno-bele biti važno da odigraju dobro sutra protiv Panatinaikosa i Fenerbahčea u Evroligi.

Izvor: mozzartsport

Foto: Star sport

Komentari / 0

Ostavite komentar