Мале грешке које успоравају мршављење

Постоји велика могућност да сте управо сада на дијети и да покушавате се решите вишка масних наслага и припремите форму за плажу и кратку летњу одећу.

Здравље 19.03.2018 | 14:51
Мале грешке које успоравају мршављење
Можда пратите неку популарну дијету или сте једноставно одлучили да једете мање, али задатак и циљ је исти - да уносите мање калорија, да их више трошите и да натерате организам да сагорева масне наслаге. Ако вежбате редовно и проводите доста времена напољу, процес мршављења ће вам сигурно бити нешто лакши, али је исхрана та којом диктирамо како ће се ствари одвијати.

Можда мислите да се придржавате свега што је прописано дијетом или имате осећај да стварно мало једете, пошто сте избацили уобичајну калоричну хране или не једете више касно увече, међутим постоји пуно малих грешака које људи чине када држе дијету, које саме или у комбинацији једна са другом могу да успоре па чак и да зауставе мршављење, пише Индеx.

Пијете пуно калорија

Иако сте можда ограничили унос хране и добро пазите на избор намирница, морате да будете свесни тога да много калорија можете да унесете и путем разних пића.

Ако сте на дијети, најбоље би било да избаците све воћне сокове, газирана пића и остале напитке који садрже одређени број калорија, и да пијете само воду и евентуално чајеве и кафу без додатака.

Добре намирнице, лош прелив

Многе скривене калорије налазе се и у разним сосовима и преливима који се користе у припреми оброка.

Упркос томе што је можда главно јело у складу са дијетом, сосови или преливи за салате и слично, могу садржати велику количину калорија, па их у тако уносите много више него што сте мислили.

Грицкање између оброка

Припазите и на оно што једете између оброка, јер разне грицкалице могу итекако да успоре вашу дијету.

Када сте гладни, можете несвесно посегнути за било чиме што вам се нађе на дохват руке и тако надокнадити оне калорије које сте смањили правилним уносом остале хране.

Често преједање

Сваки "излет" из дијете може вас коштати жељених резултата. Многи се форсирају тако што неколико дана издрже са јако мало хране, па онда за једно вече надокнаде све када крену са преједањем. Након тога опет следи неколико дана ригорозне дијете, па опет преједање и тако у круг.

Таквим начином исхране само мучите организам, а заправо не једете мање, а ни калорије опет нису у минусу.

И "здрава" храна гоји

Најчешће можете да чујете да, када сте на дијети, треба да избаците хлеб, тестенине и слично, и да једете "здраве" намирнице. Многи, међутим, немају добру перцепцију о томе шта је здрава, а шта нездрава намирница и не знају да све намирнице могу да гоје.

Неретко се догађа да људи на дијети једу много више воћа, "здравих" крекера и осталих сличних намирница које такође имају калоријску вредност, па се и са њима лако може успорити дијета.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар