Прољећне вртоглавице се не лече

Варирање спољне температуре и атмосферског притиска су главни окидачи "вртешке" у глави.

Здравље 19.03.2018 | 14:43
Прољећне вртоглавице се не лече
ВРТОГЛАВИЦЕ с почетка пролећа су један од најчешћих симптома узрокованих променом годишњих доба. Варирање спољне температуре и атмосферског притиска су главни окидачи "вртешке" у глави. Али, до овог стања може да доведе и нагло повећање физичке активности, као и промене у хормонском статусу, исхрани, а неретко и анемија и скок или пад крвног притиска.

- Вртоглавице, малаксалост и умор су типични симптоми доласка пролећа и не морају да се лече - каже др Бобан Степић, неуролог у "Еуромедику". - Да би се ова стања избегла најважнија је умереност у свему, провера крвне слике и редовно мерење крвног притиска.

Међутим, како наводи др Степић, уколико су вртоглавице праћене мучнином и повраћањем неопходан је одлазак код лекара.

"Праве" вртоглавице су последица поремећаја или обољења чула за равнотежу које се налази у унутрашњем уву и које је област лечења оториноларинголога. Праћене су осећајем окретања, као и невољним ритмичним покретима очних јабучица, мучнином са повраћањем или без њега, а често и осећајем страха од пада или губитка свести. Готово увек их погоршава нагло окретање главе.

Вртоглавице увек трају ограничено време, неколико секунди, минута, сати или дана. Најчешћа је такозвана положајна вртоглавица, која представља безопасан поремећај чула за равнотежу и карактерише се краткотрајним вертигом који настаје после нагле промене положаја главе, најчешће приликом легања у кревет, окретања и забацивања главе или сагињања. Епизоде такве вртоглавице трају око 15 секунди.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар