ХОЛ: ''Петарда'' Ајакса, ''четворка'' Фајенорда!

Ајакс петардом држи корак, Спарта успела само да га штрецне! Копљаници славили с 5:2 у Ротердаму. И да месечари Ван Перси би био тамо где треба! Са два гола искусни нападач кумовао победи Фајенорда у Цволеу.  

Фудбал 19.03.2018 | 12:15
ХОЛ: ''Петарда'' Ајакса, ''четворка'' Фајенорда!
Јесте одавно премашио зенит, али за лигу кваква је холандска Робин Ван Перси је двоглава аждаја. Није више младић који може шпарта напред назад свих 90 минута, одавно су колена попустила тако да нема ни брзих промена праваца, али Ван Перси у ногама има толико искуства да би се вероватно добро поставио у нападу чак и ако би устао из кревета да несвестан месечари. У 20. колу Ередивизије два пута је био тамо где је требало, па је Фајенорд рутински решио гостовање код Зволеа, на крају са 4:3.

Тај трећи гол гостију био је дело Карима Ел Ахмадија - можда још више грешка голмана Дидрика Бура - четврти је дао Тони Виљена, али је онај најтежи део посла завршио 34-годишњи Ван Перси, који се овог јануара вратио у родни град и клуб у којем је почео професионалну каријеру.

После тешке повреде колена јесенас, још није сасвим спреман, па му је данашњи меч био тек други у стартној постави Фајенорда, све скупа је сакупио неких 194 минута на осам утаклмица, а у просеку је мрежу противника погађао на сваких 50, па и нешто мање. Ова два данашња су му, наиме, били трећи и четврти у Ередивизији. И сваки пут кад је погађа Фајенорд је добијао. Као што је био случај и данас.

Код првог гола асистирао му је Стивен Бергујс, код другог Жан-Пол Ботијус, па је Фајенорд стигао до круцијалне предности коју су Ал Ахмади и Виљена касније само оплеменили, мада ју је Пјотр Пажисек довео под знак питања са два касна гола. Испоставило се прекасно.

Предност је дакле остала, па и питање: да ли би се, да је Ван Перси стигао пред почетак сезоне, Фајенорд још борио за титулу? Овако, и директан пласман у Лигу Европе је ван домашаја. Али само нек се даље загрева Ван Перси. Постигне ли оптималну температуре неће тај плеј оф за излазак у Европу бити споран за клуб из Ротердама.

Ајакс петардом држи корак, Спарта успела само да га штрецне! Копљаници славили с 5:2 у Ротердаму.

Ајакс држи корак за ПСВ Ајндховеном. Копљаници су гостовали Спарти у Ротердаму у утакмици коју нису смели да изгубе, а играчи Ерика Тен Хага славили су с 5:2 (1:1) и тако одржали заостатак за Филипсовцима на седам бодова.

Мада, у једном моменту није изгледало да ће Ајакс имати овако лаган посао.

Тај моменат је био у 31. минуту када је Спарта повела голом Крамера. Вероватно су се сви навијачи Ајакса тада забринули, али сунце се пробило кроз облаке већ два минута касније када је Клас Јан Хунтелар био прецизан.

Чекало се само када ће Ајакс одиграти добру акцију и доћи до предности, а до ње су Копљаници стигли не уз помоћ акције, већ доброг индивидуалног потеза Ласеа Шенеа.

Прелепо изведен слободан ударац у 53. минуту и голман Јаник Хут је то могао само да испрати погледом. Он интервенције није било ништа.

После тога Ајакс је могао лакше да дише и то се видело и у његовој игри. Кренули су гости из Амстердама да везу и то је узроковало новим головима. 

Прво је погодио Клајверт у 59. минуту, а онда и Зајех у 66. и 86. минуту. Врло лако је Ајакс утакмицу "затворио" на време.

Да случајно не дође до неких непредвиђених ситуација...

Ајакс сада има седам бодова мање од ПСВ-а, али и шест бодова више од АЗ Алкмара који је на трећој позицији и вреба потајно другу позицију на којој се налазе Копљаници.

Ередивизија, 20. коло:

Петак:

Ексцелзиор - Ден Хаг 1:2 (1:0)
/Масоп 27 - Јонсен 79/

Субота:

Твенте - Виљем 2:2 (1:1)
/Лам 43, Бијен 87 - Цмикас 14, Сол 70/

ПСВ - Венло 3:0 (0:0)
/Ван Гинкел 68 и 83, Лозано 80/

Витесе - Хераклес 0:0

Херенвен - Утрехт 2:2 (1:1)
/Торсби 39, Гошенаџад 76 - Ван дер Марел 18, Десерс 88/

Недеља:

АЗ Алкмар - Гронинген 3:2 (0:0)
/Свенсон 53, Тил 66, Јаханбаш 92 - Ван Верт 70, Доан 83/

НАЦ Бреда - Рода 0:1 (0:1)
/Авидај 37/

Спарта - Ајакс 2:5 (1:1)
/Крамер 31, Сануси 90+2 - Хунтелар 33, Шене 53, Клајверт 59, Зајех 66, 86/

Зволе - Фајенорд  3:4 (0:2)
/Сајмак 52, Пажисек 85пен, 88 - Ван Перси 10, 15, Ел Ахмади 51, Виљена 79/

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар