HOL: ''Petarda'' Ajaksa, ''četvorka'' Fajenorda!

Ajaks petardom drži korak, Sparta uspela samo da ga štrecne! Kopljanici slavili s 5:2 u Roterdamu. I da mesečari Van Persi bi bio tamo gde treba! Sa dva gola iskusni napadač kumovao pobedi Fajenorda u Cvoleu.  

Fudbal 19.03.2018 | 12:15
HOL: ''Petarda'' Ajaksa, ''četvorka'' Fajenorda!
Jeste odavno premašio zenit, ali za ligu kvakva je holandska Robin Van Persi je dvoglava aždaja. Nije više mladić koji može šparta napred nazad svih 90 minuta, odavno su kolena popustila tako da nema ni brzih promena pravaca, ali Van Persi u nogama ima toliko iskustva da bi se verovatno dobro postavio u napadu čak i ako bi ustao iz kreveta da nesvestan mesečari. U 20. kolu Eredivizije dva puta je bio tamo gde je trebalo, pa je Fajenord rutinski rešio gostovanje kod Zvolea, na kraju sa 4:3.

Taj treći gol gostiju bio je delo Karima El Ahmadija - možda još više greška golmana Didrika Bura - četvrti je dao Toni Viljena, ali je onaj najteži deo posla završio 34-godišnji Van Persi, koji se ovog januara vratio u rodni grad i klub u kojem je počeo profesionalnu karijeru.

Posle teške povrede kolena jesenas, još nije sasvim spreman, pa mu je današnji meč bio tek drugi u startnoj postavi Fajenorda, sve skupa je sakupio nekih 194 minuta na osam utaklmica, a u proseku je mrežu protivnika pogađao na svakih 50, pa i nešto manje. Ova dva današnja su mu, naime, bili treći i četvrti u Erediviziji. I svaki put kad je pogađa Fajenord je dobijao. Kao što je bio slučaj i danas.

Kod prvog gola asistirao mu je Stiven Bergujs, kod drugog Žan-Pol Botijus, pa je Fajenord stigao do krucijalne prednosti koju su Al Ahmadi i Viljena kasnije samo oplemenili, mada ju je Pjotr Pažisek doveo pod znak pitanja sa dva kasna gola. Ispostavilo se prekasno.

Prednost je dakle ostala, pa i pitanje: da li bi se, da je Van Persi stigao pred početak sezone, Fajenord još borio za titulu? Ovako, i direktan plasman u Ligu Evrope je van domašaja. Ali samo nek se dalje zagreva Van Persi. Postigne li optimalnu temperature neće taj plej of za izlazak u Evropu biti sporan za klub iz Roterdama.

Ajaks petardom drži korak, Sparta uspela samo da ga štrecne! Kopljanici slavili s 5:2 u Roterdamu.

Ajaks drži korak za PSV Ajndhovenom. Kopljanici su gostovali Sparti u Roterdamu u utakmici koju nisu smeli da izgube, a igrači Erika Ten Haga slavili su s 5:2 (1:1) i tako održali zaostatak za Filipsovcima na sedam bodova.

Mada, u jednom momentu nije izgledalo da će Ajaks imati ovako lagan posao.

Taj momenat je bio u 31. minutu kada je Sparta povela golom Kramera. Verovatno su se svi navijači Ajaksa tada zabrinuli, ali sunce se probilo kroz oblake već dva minuta kasnije kada je Klas Jan Huntelar bio precizan.

Čekalo se samo kada će Ajaks odigrati dobru akciju i doći do prednosti, a do nje su Kopljanici stigli ne uz pomoć akcije, već dobrog individualnog poteza Lasea Šenea.

Prelepo izveden slobodan udarac u 53. minutu i golman Janik Hut je to mogao samo da isprati pogledom. On intervencije nije bilo ništa.

Posle toga Ajaks je mogao lakše da diše i to se videlo i u njegovoj igri. Krenuli su gosti iz Amsterdama da vezu i to je uzrokovalo novim golovima. 

Prvo je pogodio Klajvert u 59. minutu, a onda i Zajeh u 66. i 86. minutu. Vrlo lako je Ajaks utakmicu "zatvorio" na vreme.

Da slučajno ne dođe do nekih nepredviđenih situacija...

Ajaks sada ima sedam bodova manje od PSV-a, ali i šest bodova više od AZ Alkmara koji je na trećoj poziciji i vreba potajno drugu poziciju na kojoj se nalaze Kopljanici.

Eredivizija, 20. kolo:

Petak:

Ekscelzior - Den Hag 1:2 (1:0)
/Masop 27 - Jonsen 79/

Subota:

Tvente - Viljem 2:2 (1:1)
/Lam 43, Bijen 87 - Cmikas 14, Sol 70/

PSV - Venlo 3:0 (0:0)
/Van Ginkel 68 i 83, Lozano 80/

Vitese - Herakles 0:0

Herenven - Utreht 2:2 (1:1)
/Torsbi 39, Gošenadžad 76 - Van der Marel 18, Desers 88/

Nedelja:

AZ Alkmar - Groningen 3:2 (0:0)
/Svenson 53, Til 66, Jahanbaš 92 - Van Vert 70, Doan 83/

NAC Breda - Roda 0:1 (0:1)
/Avidaj 37/

Sparta - Ajaks 2:5 (1:1)
/Kramer 31, Sanusi 90+2 - Huntelar 33, Šene 53, Klajvert 59, Zajeh 66, 86/

Zvole - Fajenord  3:4 (0:2)
/Sajmak 52, Pažisek 85pen, 88 - Van Persi 10, 15, El Ahmadi 51, Viljena 79/

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar