Операција НејМадрид - како се историја понавља?

Где су сличности са случајем бразилског Роналда, зашто Нејмар мора да напусти Париз и како би Најки могао да има пресудну улогу. . . ?

Фудбал 18.03.2018 | 23:30
Операција НејМадрид - како се историја понавља?
Операција НејМадрид увелико је у току, Флорентино Перез спрема адуте којим ће да приволи најскупљег фудбалера света да после само годину дана напусти место где су за њега платили вртоглавих 222.000.000 евра, док фудбалска планета с огромним нестрпљењем ишчекује трансфер века.

Нејмар је највећа Перезова жеља у пројекту "Галактикоси 3.0" и то је свима јасно. Перезови људи од поверења заголицали су машту Нејмаровим оцу у неформалним разговорима одржаним у Паризу и сладуњави флерт с незамисливим сумама новца одвели тамо где су и желели - да Нејмар озбиљно почне да размишља о будућности и да ли му је потребна још једна протраћена година живота на Парку принчева?

Бразилскли лист УОЛ Еспорте позабавио се Нејмаровим случајевима и разлозима зашто би требало да спакује кофере и крене пут Мадрида.

Нејмар се већ жалио добрим пријатељима да му смета физички аспект француског првенства, оштрина дуела са противничким играчима и судијски критеријум који дозвољава агресивнију игру. Бразилцу смета и то што нема простор да искаже свој раскошни таленат и креативност кроз неку слободнију форму игре. Нејмар верује да је техничка обученост фудбалера у Лиги 1 слаба и да му таква лига угрожава намере да једног дана освоји Златну лопту. На све то дошло је и испадање у Лиги шампиона већ у осмини финала, што га је додатно огорчило.

Педантни статистичари извукли су податак да Нејмар у Лиги 1 просечно трпи изнад пет фаула по утакмици, док је у Примери та бројка нешто изнад три прекршаја. Нејмар се чак неколико пута јавно жалио, али му то није помогло. У међувремену је доживео и да му је фудбалер Рена Хамами Траорепосле једног оштрог старта кренуо у сусрет, чак и пружио руку како би му помогао да устане. Али, у последњем моменту се предомислио и насмејао...

Осим чињенице да је квалитет Лиге 1 слаб, односно да ПСЖ нема правог такмаца на терену, ту су и моменти бројних свађа које је Нејмар водио у свлачионици и на терену. Највише са Единсоном Каванијем, са којим је прво „закрвио“ због извођења једанаестераца, да би се онда говорило и о подељеним клановима...

Напослетку, ту је и помало смешан разлог Нејмаровог задовољства, али донекле има смисла. Наиме, Бразилцу се не допада то што ПСЖ на већину гостовања иде аутобусом, због малих удаљености Париза од градова противника. У Барселони се, на пример, увек и свуда путовало авионом. Изузев на гостовање Еспањолу.

Ове седмице први човек клуба Насер Ал Келаифи и спортски директор ПСЖ Антеро Енрике посетили су Нејмара у Бразилу како би га убедили да не оде у Реал, али поједини извори из Париза јављају да најскупљи играч фудбала није могао да им обећа да ће остати и после лета.

И поред лоше атмосфере, Нејмар у свлачионици ПСЖ има пријатеље којима може да верује. Али, питање је да ли ће то пријатељство бити јаче од жеље за успехом и звањем - најбољег на свету.

Повратак у Барселону се недавно појавио као опција, али у Барселони немају намеру да издвоје вратоломних 400.000.000 евра, колико је Флорентино Перез наводно спремио за трансфер.

То је нешто старије фудбалске познаваоце вратило у прошлост и време када је бразилски ас Роналдомучио своју муку у Интеру.

Случај бразилског Феномена умногоме је сличан с Нејмаровим. Баш као и Нејмар, и Роналдо је својевремено платио раскидну клаузулу како би један тим заменио другим. Те 2002. године Роналдо је платио 4.000.000 евра, што је далеко мање од онога што је Нејмар морао да плати Барселони. Али, те 2002. године, када је превазишао тешку повреду пателарне тетиве и освојио Мундијал са Бразилом, Роналдо се вратио у Интер како би молио Масима Моратија да га пусти да оде, пошто је у то време већ увелико трајао рат са Ектором Купером, кога је Феномен оптужио да му уништава каријеру.

И тада је Барселона била у игри, Роналдо је био понуђен клубу из кога је и дошао у Интер. Али, Барса није желела да искешира 45.000.000 евра, дупло више од онога што је каталонски гигант претходно зарадио од трансфера у супротном смеру. То је била сигнална ракета за Флорентина Переза да крене у акцију, а коначни расплет знате.

Иначе, поменутих 4.000.000 евра раскидне клаузуле тих дана није платио Роналдо. Већ - Најки! Амерички спортски гигант тада је одлучио да покрије све трансакције како би Роналдо прешао у Реал, пошто је у то време био најбољи и најисплативији њихов амбасадор. А трансфер у Реал значио је само додатну зараду. Шта је 4.000.000 евра наспрам свега што је касније дошло у Реалу?

У потенцијалном трансферу века поново би прсте могао да умеша Најки. Како је већ откривено, преко милијарду евра је у игри! Најки под својим окриљем већ има Кристијана Роналда, док Адидас има Лионела Месија. Нејмар је такође Најкијев манекен, а у истом друштву су и Модрић, Мбапе, Рамос, Левандовски, Кејн...

Како је Нејмар један од највећих Најкијевих пројеката за будућност, долазак у Реал могао би да буде од капиталног значаја. А утицај присуства Кристијана Роналда имао би још већи значај. У Реаловој свлачионици не би имали ништа против Нејмаровог доласка, иако је већ сада јасно да би исти изазвао тектонске потресе на фудбалској мапи. 

Видите сличности?

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар