Operacija NejMadrid - kako se istorija ponavlja?

Gde su sličnosti sa slučajem brazilskog Ronalda, zašto Nejmar mora da napusti Pariz i kako bi Najki mogao da ima presudnu ulogu. . . ?

Fudbal 18.03.2018 | 23:30
Operacija NejMadrid - kako se istorija ponavlja?
Operacija NejMadrid uveliko je u toku, Florentino Perez sprema adute kojim će da privoli najskupljeg fudbalera sveta da posle samo godinu dana napusti mesto gde su za njega platili vrtoglavih 222.000.000 evra, dok fudbalska planeta s ogromnim nestrpljenjem iščekuje transfer veka.

Nejmar je najveća Perezova želja u projektu "Galaktikosi 3.0" i to je svima jasno. Perezovi ljudi od poverenja zagolicali su maštu Nejmarovim ocu u neformalnim razgovorima održanim u Parizu i sladunjavi flert s nezamislivim sumama novca odveli tamo gde su i želeli - da Nejmar ozbiljno počne da razmišlja o budućnosti i da li mu je potrebna još jedna protraćena godina života na Parku prinčeva?

Brazilskli list UOL Esporte pozabavio se Nejmarovim slučajevima i razlozima zašto bi trebalo da spakuje kofere i krene put Madrida.

Nejmar se već žalio dobrim prijateljima da mu smeta fizički aspekt francuskog prvenstva, oštrina duela sa protivničkim igračima i sudijski kriterijum koji dozvoljava agresivniju igru. Brazilcu smeta i to što nema prostor da iskaže svoj raskošni talenat i kreativnost kroz neku slobodniju formu igre. Nejmar veruje da je tehnička obučenost fudbalera u Ligi 1 slaba i da mu takva liga ugrožava namere da jednog dana osvoji Zlatnu loptu. Na sve to došlo je i ispadanje u Ligi šampiona već u osmini finala, što ga je dodatno ogorčilo.

Pedantni statističari izvukli su podatak da Nejmar u Ligi 1 prosečno trpi iznad pet faula po utakmici, dok je u Primeri ta brojka nešto iznad tri prekršaja. Nejmar se čak nekoliko puta javno žalio, ali mu to nije pomoglo. U međuvremenu je doživeo i da mu je fudbaler Rena Hamami Traoreposle jednog oštrog starta krenuo u susret, čak i pružio ruku kako bi mu pomogao da ustane. Ali, u poslednjem momentu se predomislio i nasmejao...

Osim činjenice da je kvalitet Lige 1 slab, odnosno da PSŽ nema pravog takmaca na terenu, tu su i momenti brojnih svađa koje je Nejmar vodio u svlačionici i na terenu. Najviše sa Edinsonom Kavanijem, sa kojim je prvo „zakrvio“ zbog izvođenja jedanaesteraca, da bi se onda govorilo i o podeljenim klanovima...

Naposletku, tu je i pomalo smešan razlog Nejmarovog zadovoljstva, ali donekle ima smisla. Naime, Brazilcu se ne dopada to što PSŽ na većinu gostovanja ide autobusom, zbog malih udaljenosti Pariza od gradova protivnika. U Barseloni se, na primer, uvek i svuda putovalo avionom. Izuzev na gostovanje Espanjolu.

Ove sedmice prvi čovek kluba Naser Al Kelaifi i sportski direktor PSŽ Antero Enrike posetili su Nejmara u Brazilu kako bi ga ubedili da ne ode u Real, ali pojedini izvori iz Pariza javljaju da najskuplji igrač fudbala nije mogao da im obeća da će ostati i posle leta.

I pored loše atmosfere, Nejmar u svlačionici PSŽ ima prijatelje kojima može da veruje. Ali, pitanje je da li će to prijateljstvo biti jače od želje za uspehom i zvanjem - najboljeg na svetu.

Povratak u Barselonu se nedavno pojavio kao opcija, ali u Barseloni nemaju nameru da izdvoje vratolomnih 400.000.000 evra, koliko je Florentino Perez navodno spremio za transfer.

To je nešto starije fudbalske poznavaoce vratilo u prošlost i vreme kada je brazilski as Ronaldomučio svoju muku u Interu.

Slučaj brazilskog Fenomena umnogome je sličan s Nejmarovim. Baš kao i Nejmar, i Ronaldo je svojevremeno platio raskidnu klauzulu kako bi jedan tim zamenio drugim. Te 2002. godine Ronaldo je platio 4.000.000 evra, što je daleko manje od onoga što je Nejmar morao da plati Barseloni. Ali, te 2002. godine, kada je prevazišao tešku povredu patelarne tetive i osvojio Mundijal sa Brazilom, Ronaldo se vratio u Inter kako bi molio Masima Moratija da ga pusti da ode, pošto je u to vreme već uveliko trajao rat sa Ektorom Kuperom, koga je Fenomen optužio da mu uništava karijeru.

I tada je Barselona bila u igri, Ronaldo je bio ponuđen klubu iz koga je i došao u Inter. Ali, Barsa nije želela da iskešira 45.000.000 evra, duplo više od onoga što je katalonski gigant prethodno zaradio od transfera u suprotnom smeru. To je bila signalna raketa za Florentina Pereza da krene u akciju, a konačni rasplet znate.

Inače, pomenutih 4.000.000 evra raskidne klauzule tih dana nije platio Ronaldo. Već - Najki! Američki sportski gigant tada je odlučio da pokrije sve transakcije kako bi Ronaldo prešao u Real, pošto je u to vreme bio najbolji i najisplativiji njihov ambasador. A transfer u Real značio je samo dodatnu zaradu. Šta je 4.000.000 evra naspram svega što je kasnije došlo u Realu?

U potencijalnom transferu veka ponovo bi prste mogao da umeša Najki. Kako je već otkriveno, preko milijardu evra je u igri! Najki pod svojim okriljem već ima Kristijana Ronalda, dok Adidas ima Lionela Mesija. Nejmar je takođe Najkijev maneken, a u istom društvu su i Modrić, Mbape, Ramos, Levandovski, Kejn...

Kako je Nejmar jedan od najvećih Najkijevih projekata za budućnost, dolazak u Real mogao bi da bude od kapitalnog značaja. A uticaj prisustva Kristijana Ronalda imao bi još veći značaj. U Realovoj svlačionici ne bi imali ništa protiv Nejmarovog dolaska, iako je već sada jasno da bi isti izazvao tektonske potrese na fudbalskoj mapi. 

Vidite sličnosti?

Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar