Хиршер корак од рекорда, Шифрин потврдила доминацију!

Аустријанац Марсел Хиршер победио је у последњем мушком велеслалому, а Американка, Микаела Шифрин, у последњем женском слалому скијашке сезоне.  

Остали спортови 18.03.2018 | 09:30
Хиршер корак од рекорда, Шифрин потврдила доминацију!
Хиршер на корак од историје! Аустријског скијаша само победа дели од рекорда који нико не пре њега није успео да оствари.

Хиршер је возио растерећено у шведском Ореу јер је одавно обезбедио титулу у дисциплини и укупну у Светском купу.

Стигао је до 13. победе у сезони што су пре њега успевали да ураде само Ингемар Стенмарк 1978/1979 и Херман Мајер 2000/2001.

Аустријанац би у недељу могао да уђе у историју као први скијаш са 14 победа у једној сезони у СК, ако победи у слалому, а то је учинио седам пута ове зиме. 

Хиршер је у Шведској био бржи од Норвежанина Хенрика Кристоферсена и Француза Виктора Муфе-Жандеа за 58. победу у каријери. 

Хиршеру, који је прошлог месеца тријумфовао на Олимпијским играма у Пјонгчангу у велеслалому, то је била 58. победа у Светском купу у каријери.

Он је тријумфом у Ореу обезбедио седми узастопни велики Кристални глобус намењен победнику Светског купа и пети мали Кристални глобус у велеслалому.

Направио је и велики подвиг јер је уписао 13. победу у сезони у Светском купу, чиме се изједначио са двојицом великана којима је то једино пре њега пошло за руком. Он сада дели рекорд са Швеђанином Ингемаром Стенмарком, који је 13 победа уписао у сезони 1978/1979 и земљаком Херманом Мајером, који је то остварио у сезони 2000/2001.

Он је ове зиме шест пута био најбољи у велеслалому, а седам пута у слалому.

Сутра ће имати прилику да постане апсолутни рекордер у мушкој конкуренцији, јер ће наступати у последњој слаломској трци у сезони.

Ако би успео у томе изједначио би се са Швајцаркињом Врени Шнајдер, која је једина у историји скијања остварила 14 победа у једној сезони. Било је то у сезони 1988/1989.

Шифрин је такође возила без притиска као већ крунисана победница слалома у Светског купа, а у Ореу је славила испред Швајцарскиње Венди Холендер и Швеђанке Фриде Хансдотер. 

Американка је стигла до 32. победе у слалому у каријери, а укупно 43. у Светском купу. 

Сезона се завршава у недељу, такође у Ореу, мушкарци ће да возе слалом, а жене велеслалом.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар