Hiršer korak od rekorda, Šifrin potvrdila dominaciju!

Austrijanac Marsel Hiršer pobedio je u poslednjem muškom veleslalomu, a Amerikanka, Mikaela Šifrin, u poslednjem ženskom slalomu skijaške sezone.  

Ostali sportovi 18.03.2018 | 09:30
Hiršer korak od rekorda, Šifrin potvrdila dominaciju!
Hiršer na korak od istorije! Austrijskog skijaša samo pobeda deli od rekorda koji niko ne pre njega nije uspeo da ostvari.

Hiršer je vozio rasterećeno u švedskom Oreu jer je odavno obezbedio titulu u disciplini i ukupnu u Svetskom kupu.

Stigao je do 13. pobede u sezoni što su pre njega uspevali da urade samo Ingemar Stenmark 1978/1979 i Herman Majer 2000/2001.

Austrijanac bi u nedelju mogao da uđe u istoriju kao prvi skijaš sa 14 pobeda u jednoj sezoni u SK, ako pobedi u slalomu, a to je učinio sedam puta ove zime. 

Hiršer je u Švedskoj bio brži od Norvežanina Henrika Kristofersena i Francuza Viktora Mufe-Žandea za 58. pobedu u karijeri. 

Hiršeru, koji je prošlog meseca trijumfovao na Olimpijskim igrama u Pjongčangu u veleslalomu, to je bila 58. pobeda u Svetskom kupu u karijeri.

On je trijumfom u Oreu obezbedio sedmi uzastopni veliki Kristalni globus namenjen pobedniku Svetskog kupa i peti mali Kristalni globus u veleslalomu.

Napravio je i veliki podvig jer je upisao 13. pobedu u sezoni u Svetskom kupu, čime se izjednačio sa dvojicom velikana kojima je to jedino pre njega pošlo za rukom. On sada deli rekord sa Šveđaninom Ingemarom Stenmarkom, koji je 13 pobeda upisao u sezoni 1978/1979 i zemljakom Hermanom Majerom, koji je to ostvario u sezoni 2000/2001.

On je ove zime šest puta bio najbolji u veleslalomu, a sedam puta u slalomu.

Sutra će imati priliku da postane apsolutni rekorder u muškoj konkurenciji, jer će nastupati u poslednjoj slalomskoj trci u sezoni.

Ako bi uspeo u tome izjednačio bi se sa Švajcarkinjom Vreni Šnajder, koja je jedina u istoriji skijanja ostvarila 14 pobeda u jednoj sezoni. Bilo je to u sezoni 1988/1989.

Šifrin je takođe vozila bez pritiska kao već krunisana pobednica slaloma u Svetskog kupa, a u Oreu je slavila ispred Švajcarskinje Vendi Holender i Šveđanke Fride Hansdoter. 

Amerikanka je stigla do 32. pobede u slalomu u karijeri, a ukupno 43. u Svetskom kupu. 

Sezona se završava u nedelju, takođe u Oreu, muškarci će da voze slalom, a žene veleslalom.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar